Exxon Mobile: Πουλά μερίδιό της στη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή του Αζερμπαϊτζάν

Έβαλε μπροστά εκ νέου την πώληση του μεριδίου της η Exxon Mobil μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας σήμερα Τρίτη.

 

Η κίνηση προσελκύει ενδιαφέρον από μεγάλες ασιατικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που επιδιώκουν να επωφεληθούν από την πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου, όπως αναφέρουν τραπεζικές και βιομηχανικές πηγές.

 

Η κορυφαία αμερικανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου προσπάθησε για πρώτη φορά να πουλήσει το 6,8% του μεριδίου της στο πεδίο Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) στην Κασπία Θάλασσα το 2018, καθώς η αντίπαλη Chevron ξεκίνησε την πώληση του δικού της μεριδίου 9,57% στο πεδίο.

 

Ενώ η διαδικασία πώλησης της Exxon δεν ανεστάλη ποτέ επίσημα, τέθηκε σε λειτουργία όταν η Chevron ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την ουγγρική εταιρεία ενέργειας MOL MOLB.BU για την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων πέρυσι, η οποία οδήγησε σε συμφωνία 1,57 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο.

 

Η διαδικασία της Exxon, που διευθύνεται από την Bank of America Merrill Lynch, επανεκκινήθηκε πρόσφατα παρά το ότι οι τιμές του πετρελαίου σχεδόν υποδιπλασιάστηκαν, στα 30 δολάρια το βαρέλι μετά από μια ιστορική κατάρρευση της κατανάλωσης πετρελαίου λόγω των περιοριστικών μέτρων παγκοσμίως.

 

“Η Exxon Mobil δοκιμάζει το ενδιαφέρον της αγοράς για τα μη λειτουργικά της περιουσιακά στοιχεία στο Αζερμπαϊτζάν”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Exxon, Julie King στο Reuters.

 

Η Exxon αξιολογεί τακτικά το χαρτοφυλάκιο παραγωγής της και “εάν άλλες εταιρείες βρουν περισσότερη αξία σε ένα περιουσιακό στοιχείο, θα πουλήσουμε”, πρόσθεσε.

 

Ορισμένες ασιατικές κρατικές εταιρείες πετρελαίου, όπως η China National Offshore Oil Corp (CNOOC), η ONGC της Ινδίας και η Pertamina της Ινδονησίας, έχουν δείξει ενδιαφέρον για το μερίδιο πρόσφατα, ελπίζοντας να επιτύχουν μια συμφωνία σε χαμηλότερη τιμή από πριν, σύμφωνα με τέσσερις βιομηχανικές και τραπεζικές πηγές, που επικαλείται το Reuters.

 

Δεν ήταν ξεκάθαρο το πόσα επιζητά η Exxon να συγκεντρώσει από την πώληση, αλλά είναι πιθανό η αποτίμηση να είναι σημαντικά χαμηλότερη από το μερίδιο της Chevron, ανέφεραν οι πηγές.

 

Εκπρόσωπος της SOCAR, εθνικής εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε να σχολιάσει. Η BAML αρνήθηκε να σχολιάσει και η Pertamina δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

 

Η ONGC δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Μια ινδική πηγή βιομηχανίας είπε, ωστόσο, ότι η ONGC, η οποία κατέχει μερίδιο στην ACG, δεν είχε ακόμη αποφασίσει εάν θα υποβάλει προσφορά για το μερίδιο της Exxon και ήταν σε συνομιλίες με άλλους εταίρους στον τομέα.

 

Η απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου ώθησε την Exxon στην πρώτη τριμηνιαία ζημία της εδώ και δεκαετίες τους πρώτους τρεις μήνες του έτους και η εταιρεία με έδρα το Τέξας, μείωσε τις δαπάνες της κατά 30%.

 

Η Exxon ξεκίνησε πέρυσι ένα σχέδιο για την εκποίηση έως και 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική, καθώς ενίσχυσε τον εστιασμό της σε μια χούφτα μεγάλα έργα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

 

Η προσπάθεια μέχρι στιγμής έχει αποτύχει να επιστρέψει η πώληση περιουσιακών στοιχείων σε προηγούμενο μέσο όρο 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Η Exxon έχει πουλήσει περιουσιακά στοιχεία στη Νορβηγία για 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει ξεκινήσει διαδικασίες στην Αυστραλία, τη Μαλαισία και τη Νιγηρία.

 

Η έναρξη ορισμένων διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης του βρετανικού χαρτοφυλακίου πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας, τέθηκε σε αναστολή μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με πηγές.

 

Για την Exxon, η πώληση των δραστηριοτήτων της στο Αζερμπαϊτζάν θα σηματοδοτούσε το τέλος μιας 25ετούς συμμετοχής.

 

Η Exxon και η Chevron ήταν μεταξύ πέντε πετρελαϊκών εταιρειών των ΗΠΑ που βοήθησαν στη δημιουργία της σημερινής βιομηχανίας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την απόκτηση μεριδίου στην ACG το 1994.

 

Η συμφωνία ονομάστηκε από το Αζερμπαϊτζάν και τους εταίρους ως “το συμβόλαιο του αιώνα” χάρη στα μεγάλα αποθέματα του πετρελαϊκού πεδίου και υπάρχουν ελπίδες ότι μελλοντικές σημαντικές ανακαλύψεις θα βοηθήσουν την Ευρώπη να απεξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ