Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων σε βάρος της Συρίας

Ανοιχτό άφησαν σήμερα το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά του καθεστώτος της Συρίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

 

Ερωτηθείς στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σόποτ (Πολωνία), σχετικά με την ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω κυρώσεις, ο γάλλος ΥΠΕΞ Αλεν Ζιπέ, δήλωσε: “Εάν (ο Σύρος πρόεδρος) Μπασάρ αλ Ασαντ δεν αλλάξει, αν δεν υπάρξει αλλαγή του καθεστώτος, θα πρέπει να αυξήσουμε τις πιέσεις προς τη Συρία”.

 

Ο γερμανός ομόλογος του Γκουίντο Βεστερβέλε εκτίμησε και εκείνος ότι νέες κυρώσεις ενδέχεται να χρειαστούν.

 

“Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι, εάν η καταστολή συνεχιστεί παρ’ όλα αυτά, πρόσθετα μέτρα θα συζητηθούν στην Ευρώπη”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

 

“Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις και να αναζητούμε τρόπους για να το κάνουμε”, επιβεβαίωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

 

Ερωτηθείσα για τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν σήμερα από τη Ρωσία κατά του ευρωπαϊκού εμπάργκο, η κα. Αστον απήντησε με μια έκκληση προς “όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να εξετάσουν πώς μπορούν να συμβάλουν” για “να προσπαθήσουμε να θέσουμε τέρμα στις φοβερές αιματοχυσίες στη Συρία”.

 

“Η Συρία δεν είναι η Λιβύη, αλλά (…) πρέπει να είμαστε συνεπείς με τον εαυτό μας και η διεθνής κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, και σε κάθε περίπτωση η Γαλλία πρέπει να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη τους να προστατεύσουν τους αμάχους κατά της βίας των δικτατόρων”, τόνισε ο Ζιπέ.

 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Παρίσι θα “εξακολουθήσει να εργάζεται στα Ηνωμένα Έθνη για να επιτύχει μια πιο σαφή καταδίκη του συριακού καθεστώτος, και τελικά να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση”. Όπως και με τη Λιβύη, στη Συρία επίσης, “θα πρέπει να βοηθήσουμε την αντιπολίτευση να οργανωθεί”, εκτίμησε ο Ζιπέ.

 

Η ισπανίδα Τρινιδάδ Χιμένες εκτίμησε και εκείνη ότι πρέπει να βοηθηθεί η συριακή αντιπολίτευση “για να υπάρξει στο μέλλον μια εναλλακτική λύση” στη χώρα αυτή.

 

“Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε τους διεθνείς εταίρους μας ότι θέλουμε να εργαστούμε με ένα ψήφισμα (του ΟΗΕ) σχετικά με τη Συρία υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας”, δήλωσε ο Βεστερβέλε.

 

Οποιαδήποτε στρατιωτική δράση χωρίς το πράσινο φως από το Συμβούλιο Ασφαλείας αποκλείεται, υπενθύμισε τέλος ο Ζιπέ.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ