Άγρια κόντρα για την υγεία των τραπεζών

Νέο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων για τα τραπεζικά ομόλογα σχεδιάζει η ευρωπαϊκή εποπτική αρχή.

Ένα ευρύτατο νέο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες σχεδιάζει η αρμόδια εποπτική αρχή European Banking Authority (EBA), σύμφωνα με τους Financial Times.

 

Ανάμεσα στις προτάσεις που εξετάζει η EBA είναι ένα νέο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων για τα τραπεζικά ομόλογα. Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο μέτρο που θα απαιτούσε την παροχή νέων εξουσιών και αρμοδιοτήτων στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης. Οι προτάσεις της EBA θα παρουσιαστούν σε συνάντηση ανώτερων Ευρωπαίων αξιωματούχων την επόμενη εβδομάδα. Όμως, συναντούν ήδη σοβαρές αντιδράσεις, με τη γερμανική τραπεζική εποπτική αρχή, την BaFin, να δηλώνει  κατά του όποιου σχεδίου για την κεφαλαιακή ενίσχυση τραπεζών μέσω του EFSF.

 

Η κίνηση έρχεται την ώρα που στην Ευρώπη έχει ξεσπάσει κόντρα ανάμεσα σε εκείνους που δηλώνουν ότι οι τράπεζες χρειάζονται ενίσχυση και σε εκείνους που επιμένουν ότι είναι υγιείς, ειδικά έπειτα από τις εμπρηστικές δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde.

 

Η έκκληση της Christine Lagarde, που διαδέχτηκε τον Dominique Strauss-Kahn στο τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση των πιο αδύναμων τραπεζών της Ευρώπης έχει προκαλέσει σάλο αντιδράσεων. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι την κατηγορούν για μία μπερδεμένη και λανθασμένη επίθεση στην υγεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

 

Η Lagarde ανέφερε, μιλώντας στην ετήσια συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole του Wyoming, ότι η ενίσχυση του τραπεζικού κλάδου είναι αναγκαία προκειμένου να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης της κρίσης στην Ευρώπη.

 

Οι αξιωματούχοι φοβήθηκαν ότι το σχόλιο της Lagarde θα τρομάξει ακόμα περισσότερις τις αγορές και ζήτησαν από την πρώην Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών να αποσαφηνίσει τη δήλωσή της.

 

«Η ιδέα ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ένα πρόβλημα ρευστότητας στην Ευρώπη είναι απλά λανθασμένη», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet. Όμως, δημοσίευμα της Wall Street Journal δικαιώνει την Lagarde και τονίζει ότι εάν η Ευρώπη δεν σώσει τώρα την Ελλάδα, θα κληθεί μετά να σώσει τις τράπεζές της.

 

Αυτό υπονοούσε με την έκκλησή της για κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde. «Μάλλον προειδοποιούσε για τον ακριβή εναλλακτική σε μια λύση της ελληνικής κρίσης χρέους. Όμως, ίσως να είναι ήδη πολύ αργά», γράφει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της UBS, η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών (πλην των ελληνικών) στα ελληνικά κρατικά ομόλογα ανέρχεται σε 46 δισ. ευρώ, με τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες να έχουν θέσεις 9,4 δισ. και 7,9 δισ. αντίστοιχα.  Όμως, το πλήγμα από την ελληνική χρεοκοπία δεν θα περιοριστεί στις τράπεζες που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τα ομόλογα της χώρας.

 

Το σύνολο της ελληνικής οικονομίας θα πληγεί, με συνέπειες για τις ξένες τράπεζες που έχουν έκθεση στη χώρα και πέραν των ομολόγων. Αυτή υπολογίζεται από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών στα 94 δισ. ευρώ, με τις γαλλικές τράπεζες να εμφανίζουν έκθεση 40 δισ. και τις γερμανικές 24 δισ.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ