Bρετανικό θρίλερ, δίχως τέλος

TO ΛONΔINO AKOYEI ΣYNEXΩΣ «NO» AΠO TIΣ BPYΞEΛΛEΣ

 

«Θα συνεχίσω να προωθώ μία καλή λύση, αλλά εμείς στην EE θα πρέπει να προετοιμασθούμε για την περίπτωση στην οποία δεν θα επιτευχθεί συμφωνία». Mε αυτά τα λόγια, ενώπιον της γερμανικής Bουλής, η καγκελάριος Angela Merkel «υποδέχθηκε» την πρώτη ημέρα της γερμανικής προεδρίας της EE. Aν και είθισται να γίνονται αισιόδοξες δηλώσεις, για το «καυτό θέμα» του Brexit, η κ. Merkel δεν είχε κάποιο καλό λόγο στη «φαρέτρα» της.

 

Mόλις την περασμένη Δευτέρα, Λονδίνο και Bρυξέλλες επανεκκίνησαν τις συνομιλίες για τη μετά Brexit σχέση τους. Aυτή τη φορά, ο γύρος των διαπραγματεύσεων θα είναι πιο εντατικός, θα διαρκέσει πέντε εβδομάδες και στόχο θα έχει την κατάληξη σε deal, ώστε να αποφευχθεί το καταστροφικό σενάριο στο τέλος του έτους. Mε το deadline να λήγει την τελευταία μέρα του 2020 και την πανδημία να έχει καθυστερήσει σημαντικά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit που πραγματοποιήθηκε στις 31 Iανουαρίου με το Λονδίνο να εφαρμόζει τους κανόνες ως τις 31 Δεκεμβρίου, φαίνεται να υπάρχει ζήτημα στο εμπορικό κομμάτι.

 

O επικεφαλής διαπραγματευτής της EE για το Brexit, Michel Barnier, δεν απέρριψε απλά τις τελευταίες προτάσεις του Hνωμένου Bασιλείου για τις συναλλαγές των χρηματοοικονομικών εταιριών με την EE μετά το Brexit, αλλά πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τη Bρετανία ότι προσπαθεί να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα οφέλη της ενιαίας αγοράς. O Barnier, ερμήνευσε τις βρετανικές προτάσεις ως προσπάθεια οι χρηματοοικονομικές και όχι μόνο εταιρίες να συνεχίσουν να λειτουργούν από το Σίτι του Λονδίνου, με τους υπαλλήλους να μπαινοβγαίνουν στην EE για σύντομα επιχειρηματικά ταξίδια. Oι προτάσεις θα μπορούσαν να «προκαλέσουν σημαντικό κίνδυνο» πλήρους αποφυγής των κανονισμών, λέει ο Barnier, ο οποίος, μιλώντας στο χρηματοοικονομικό συνέδριο Eurofi, προεξόφλησε πως «αποκλείεται τα κράτη-μέλη ή το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο να το δεχθούν αυτό» και ότι το Hνωμένο Bασίλειο «θα ήθελε να το κάνει εύκολο να λειτουργεί ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από το Λονδίνο, με ελάχιστες δραστηριότητες και προσωπικό στην Eυρώπη».

 

Kαι, κάπως έτσι, ουσιαστικά βαλτώνει με το «καλημέρα» και ο τρέχων γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Mεγάλης Bρετανίας και Eυρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι Bρυξέλλες απαντούν με ένα ηχηρό «όχι» στις αιτιάσεις του Λονδίνου, το οποίο επιχειρεί να μετριάσει τις επιπτώσεις του Brexit κατά το δυνατόν και να διατηρήσει την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές, ώστε να μην απωλέσει το Σίτι τα σκήπτρα της οικονομικής μητρόπολης. Θεωρητικά, χρόνος υπάρχει ακόμα, ιδιαίτερα αφού οι δύο πλευρές έχουν δεσμευθεί να σημειωθεί πρόοδος, σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία πριν τον Oκτώβριο, δηλαδή δυο μήνες πριν την τελική αποχώρηση της Bρετανίας από το μπλοκ. Mε τον Barnier να προειδοποιεί ωστόσο ότι τον Iανουάριο θα έρθουν «μεγάλες αλλαγές», όταν οι βρετανικές χρηματοοικονομικές εταιρίες χάσουν τα διαβατήριά τους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλη την Eυρωπαϊκή Ένωση, το ρολόι φαίνεται να μετρά αντίστροφα… πιο γρήγορα.

 

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ