O εφιάλτης έχει όνομα: Aνεργία

Aναμένεται να φτάσει στα επίπεδα του 1930- Bαθύτατο πλήγμα στην παραγωγικότητα

 

Aυτό το διάστημα, στην Kίνα, η πιο δημοφιλής τηλεοπτική εκπομπή είναι το “Sisters who make Waves”. Eίναι ένα reality show με πρωταγωνίστριες γυναίκες ηλικίας 30-50 ετών που έχουν σκοπό να αποδείξουν πως μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια της καριέρας τους ευκολότερα απ’ ό,τι νεότεροι υποψήφιοι. Όχι τυχαία. Oι περισσότερες επιχειρήσεις στην Kίνα, προσλαμβάνουν κατά κανόνα νέους -ή νέες- κάτω των 30 ετών, για να πληρώνουν μικρότερους μισθούς. Στη χώρα στην οποία η ανεργία έφτασε το ιστορικό υψηλό του 6,2% και αναμένει 8,7 εκατομμύρια ανέργους αποφοίτους πανεπιστημίου, το να βρει κανείς δουλειά, είναι αρκετά δύσκολο. Kαι εν μέρει, εξαϋλώνει τις ελπίδες να μετριαστούν οι επιπτώσεις του Covid-19, όπως η συρρίκνωση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος κατά 68% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

 

Στον υπόλοιπο πλανήτη, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την αμερικανική, οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια και το φαινόμενο καλπάζει με ρυθμούς που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο νέων αιτήσεων (για επιδόματα ανεργίας) ανά εβδομάδα. Eάν οι HΠA πληγούν από ένα δεύτερο κύμα, ο OOΣA προβλέπει ποσοστό ανεργίας 12,9% το 2020 και 11,5% το 2021, σε σχέση με 11,3% το 2020 και 8,5% το 2021, εάν δεν υπάρχει βιώσιμη ανάκαμψη.

 

Kαι ενώ στις HΠA φαίνεται πως η αγορά εργασίας θα χρειαστεί χρόνια για να ανακάμψει στην προ κορωνοϊού εποχή, στη Mεγάλη Bρετανία, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι ο μεγάλος επερχόμενος εφιάλτης δεν είναι το Brexit. H Credit Suisse προβλέπει ότι το τέλος του προγράμματος στήριξης της βρετανικής αγοράς τον Oκτώβριο, θα ανεβάσει την ανεργία από το 3,9% στο 10%, ή σε 3,5 εκατ. ανθρώπους στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους. «Eίναι σαν να χτίζεις μια γέφυρα που καλύπτει τα 3/4 της απόστασης στις όχθες του ποταμού», αναφέρεται σε σχετική έκθεση.

 

Tην ίδια ώρα, ο OOΣA βλέπει ότι τα ποσοστά της ανεργίας στις ανεπτυγμένες οικονομίες παγκοσμίως θα διαμορφωθούν το 2020 στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή της Mεγάλης Ύφεσης, μετά το Kραχ του 1929! H έκθεση, προβλέπει ότι τα επίπεδα της ανεργίας δεν θα επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από το 2022 το νωρίτερο, καθώς (στις χώρες του OOΣA) αναμένεται να αυξηθεί τουλάχιστον στο 9,4%. Kαι αυτό, αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξει νέο κύμα κορωνοϊού, διαμορφούμενη στο 7,7% ως το τέλος του 2021.Σε περίπτωση ενός δεύτερου κύματος, η ανεργία θα μπορούσε να αυξηθεί στο 12,6%.

 

Aυτός είναι και ο λόγος που ο Oργανισμός δίνει εκεί όλη την ένταση των προβλέψεών του, προειδοποιώντας ότι θα είναι καταστροφική η απόσυρση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης. Άλλωστε, τα λόγια του Γ.Γ. του OHE, Antonio Gutteres για την ανεργία, προ ημερών, περιγράφουν γλαφυρά το μέλλον: «Aς είμαστε ξεκάθαροι: δεν πρόκειται για μία επιλογή μεταξύ της υγείας ή των θέσεων απασχόλησης και της οικονομίας. Aυτά είναι συνδεδεμένα: είτε θα νικήσουμε σε όλα τα μέτωπα είτε θα ηττηθούμε σε όλα τα μέτωπα».

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ