Καταρρέει (;) το όνειρο του Ren Zhengfei

TO ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 5G ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΕΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ Η HUAWEI

 

Μοιάζει με τη συνέχεια ενός πολέμου, αφού βραχυπρόθεσμα, θα δυναμιτίσει τις ήδη έντονες σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Πεκίνου. Ο λόγος για το προτεινόμενο από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Boris Johnson, σχέδιο αποκλεισμού της Huawei από την ανάπτυξη 5G στη χώρα. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι τοπικοί πάροχοι τηλεφωνίας δεν θα έχουν το δικαίωμα να προσθέτουν νέα υλικά από την Huawei στα 5G δίκτυά τους μετά τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, ενώ θα πρέπει να αρχίσουν σταδιακά την απεγκατάσταση του κατασκευασμένου από την κινεζική εταιρία εξοπλισμού στις υποδομές 5G, ως το 2027.

 

Η βρετανική κυβέρνηση πήρε αυτή τη μάλλον δύσκολη απόφαση -αφού θα κοστίσει στους παρόχους περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια στερλίνες και θα καθυστερήσει την ανάπτυξη του δικτύου 5G ως και τρία χρόνια- καθώς ενστερνίζεται τη ρητορική των ΗΠΑ περί «μη ασφαλούς τεχνολογίας» από τη Huawei.

 

Και, αν η Κίνα προειδοποίησε τον Boris Johnson ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες αν μας συμπεριφερθεί ως εχθρικό εταίρο», η απόφαση αυτή ανοίγει την πόρτα για παρόμοιες κινήσεις και από άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς. Και αποτελούν ένα ακόμα «λιθαράκι» στην καταστροφή του ονείρου που έχτισε ο ιδρυτής της Huawei, Ren Zhengfei, καθώς, πλην του «πολέμου» με τις ΗΠΑ, η εταιρία πλέον αντιμετωπίζει και την απαγόρευση σε όλους τους κατασκευαστές μικροτσιπ που χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία να την προμηθεύουν.

 

Και η Huawei, στρέφεται προς την αγορά της Κίνας για προμήθεια τέτοιων τσιπ, δημιουργώντας ερωτηματικά για τη βιωσιμότητα και την ασφάλεια του εξοπλισμού σε δίκτυα 5ης Γενιάς, γεγονός που ώθησε και στην απόφαση των Βρετανών. Μάλλον αμήχανος και ανήμπορος να κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από το να διαψεύδει με όλη του την ένταση τις κατηγορίες πως λειτουργεί ως «Δούρειος Ίππος» κατασκοπείας του κινεζικού κράτους, ο Zhengfei βλέπει ορατό τον κίνδυνο η εταιρία που έχτισε να χάσει το «τρένο» της τεχνολογίας. Για τον ιδρυτή και πρόεδρο της κινεζικής εταιρίας τεχνολογίας, αυτό είναι το σημαντικότερο χτύπημα. Για τον άνθρωπο που βάζει την εταιρία του πάνω και από τα παιδιά του ακόμα, τον άνθρωπο που χαρακτηρίζεται ως η ενσάρκωση όλων των οραματιστών και ονειροπόλων του κόσμου.

 

Κι όμως, δύο χρόνια πριν, όλα έμοιαζαν ιδανικά. Η Huawei έδειχνε έτοιμη να καταφέρει το (φαινομικά) ακατάρθωτο. Να κατακτήσει την κορυφή του κόσμου. O σκληρός (λόγω και του παρελθόντος του ως στρατιωτικός), αμφιλεγόμενος και αφοπλιστικά ευθύς Zhengfei, ο οποίος ίδρυσε τη Huawei περισσότερα από 25 χρόνια πριν, είχε καταφέρει με τη σκληρή δουλειά και με τον τρόπο του, να το καταφέρει αυτό κι ας του έλεγαν όλοι, όταν ξεκίναγε, πως είναι «τρέλα»: Nα υπερκεράσει την Apple σε πωλήσεις κινητών και κέρδη και να καταστήσει την κινεζική εταιρία δεύτερη ισχυρότερη στον κόσμο, μετά από τη Samsung. Γι’ αυτό και στην πατρίδα του, ο Zhengfei, αντιμετωπίζεται περίπου ως ήρωας, ως ο άνθρωπος που απέδειξε ότι η Kίνα μπορεί να ανταγωνιστεί και να ξεπεράσει τη Δύση στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

 

Το ότι το σχεδίαζε αυτό, είναι μια πραγματικότητα, την οποία άλλωστε φανερώνει και ένα περιστατικό που συνέβη στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας της λειτουργίας της εταιρίας, στα κεντρικά της, στη Σενζέν της Κίνας, ο Zhengfei, ενώ έκανε το χόμπι του, (δηλαδή μαγείρευε για τους περίπου 200, τότε, υπαλλήλους της εταιρίας του), πετάχτηκε τρέχοντας από την κουζίνα της εταιρίας και ούρλιαξε: «Σε 20 χρόνια από τώρα, η Huawei θα είναι το νούμερο 3 στην αγορά των τηλεπικοινωνιών διεθνώς»!!! Oι περισσότεροι, τότε, νόμιζαν πως είναι τρελός. Kι όμως, ο άνθρωπος που το 2013 ανακοίνωσε ότι ο γιος του και η κόρη του «δεν έχουν το όραμα, τον χαρακτήρα και τη φιλοδοξία και δεν θα αναλάβουν θέση CEO στην εταιρία» (σήμερα η εταιρία εφαρμόζει ένα σύστημα rolling CEOs) έχει και ένα άλλο πρόσωπο:

 

Συνηθίζει να μαζεύει τους εργαζομένους του και να τους λέει ιστορίες, εστιασμένες κυρίως στο όραμά του γι’ αυτούς και την εταιρία. Tους εξηγεί την εμμονή που έχει με τους πελάτες και την εξυπηρέτησή τους και κάνει σχεδιασμό σε ορίζοντα δεκαετίας. Aυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι παρέχει «χώρο» στους εργαζομένους του να δημιουργήσουν χωρίς άγχος για την κριτική του, παραδεχόμενος πάντα ότι «δεν ξέρω τα πάντα για την τεχνολογία» και χρήμα, μέσω γενναίων αμοιβών και συνθηκών εργασίας, κατάφεραν να εμπνεύσουν το προσωπικό της Huawei.

 

Kαι να την κάνουν να ξεχωρίσει, αφού η Huawei ήταν η πρώτη εταιρία που παρείχε υποστήριξη στους πελάτες της 24/7 και μάλιστα οι τεχνικοί της δούλευαν και δουλεύουν επί 24ώρου βάσεως σε κυλιόμενες βάρδιες. Έτσι, στα 75 του, έφτασε τόσο κοντά στην κορυφή του κόσμου και τη βλέπει να απομακρύνεται…

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ