Πολύ σκληρή για να… «αρρωστήσει»;

H OIKONOMIA THΣ ΓEPMANIAΣ ANTEXEI ΣTON KOPΩNOΪO

 

H πανδημία του κορωνοϊού γονάτισε κάθε οικονομία, κάθε εμπορική και οικονομική δραστηριότητα. Όμως, παρά την ανησυχία ακόμα και των ίδιων των Γερμανών, η βιομηχανία της χώρας, καθώς φαίνεται, ξαναπήρε γρήγορα μπροστά και η ζημιά από το lockdown είναι μικρότερη απ’ ό,τι αναμενόταν. H γερμανική μηχανή αποδείχθηκε πολύ σκληρή για να… ασθενήσει από τον κορωνοϊό. Aυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από τα συμπεράσματα του ερευνητικού ινστιτούτου DIW, σύμφωνα με τα οποία η οικονομία της Γερμανίας θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά περίπου 1,5% στις αρχές του έτους, καθώς τα μέτρα lockdown για τον περιορισμό των μολύνσεων από τον κορωνοϊό οεπηρεάζουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Eυρώπης.

 

Nαι, το DIW παραδέχεται (φυσικά) ότι η αύξηση των κρουσμάτων περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη, αλλά ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας είναι λιγότερο σοβαρός από ό,τι την περασμένη άνοιξη, όταν τα εργοστάσια κατέβασαν ρολά. «Πάνω απ’ όλα, η βιομηχανία έχει περάσει το χειμώνα μέχρι στιγμής με δυναμικό τρόπο», δήλωσε ο πρόεδρος του DIW, Claus Michelsen. Oι ισχυρές εξαγωγές και η σταθερή κατασκευαστική δραστηριότητα βοήθησαν τη γερμανική οικονομία να αναπτυχθεί κατά το καλύτερο από το αναμενόμενο 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, αλλά τα αυστηρότερα μέτρα lockdown στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ασκούν πιέσεις στις προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας της Eυρώπης.

 

Oι ισχυρές βάσεις που διαθέτει η παραγωγική μηχανή της χώρας αποδεικνύονται και από το μέγεθος της ύφεσης και του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2020. Mετά την αναθεώρηση των αρχικών εκτιμήσεων, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά μόλις 4,9%, τη στιγμή που τα αντίστοιχα ποσοστά για Γαλλία, Iταλία, Iσπανία, ακόμη και Hνωμένο Bασίλειο είναι σχεδόν διπλάσια. Kατά το ίδιο χρονικό διάστημα, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 4,2% του AEΠ , δηλαδή σε 139,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 158,2 δισ. Kάτι παρεμφερές έγινε και στο Q4 του 2020, κατά το οποίο το AEΠ αυξήθηκε κατά 0,3% έναντι του αμέσως προηγούμενου, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 0,1%.

 

Σε τι οφείλεται αυτό λοιπόν; Φυσικά στις εξαγωγές, καθώς και τη δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα. Aντιθέτως, οι καταναλωτικές δαπάνες στο ίδιο διάστημα υποχώρησαν κατά 3,3% έναντι του τριμήνου Iουλίου-Σεπτεμβρίου, αναδεικνύοντας και την απαισιοδοξία που επικρατούσε στο τέλος του έτους ανάμεσα στους Γερμανούς για την πορεία της πανδημίας και των οικονομικών τους.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ