Παράταση του lockdown μέχρι τον Απρίλιο μελετά το Βερολίνο

Αυξάνονται οι ρυθμοί εξάπλωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού στη Γερμανία. Ο δείκτης θετικότητας κυμαίνεται σήμερα στα 103,9 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Στην τελευταία τους διάσκεψη αρχές Μαρτίου η καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί των 16 ομόσπονδων κρατιδίων είχαν αποφασίσει, πως από τη στιγμή που ξεπεραστεί σε κάποια περιοχή το όριο των 100, θα τεθούν σε ισχύ αυστηρότεροι περιορισμοί. Αυτό θα είναι το κεντρικό θέμα και στην αυριανή τους τηλεδιάσκεψη.

 

Σύμφωνα με σχέδιο αποφάσεων για την αυριανή διάσκεψη καγκελαρίου και πρωθυπουργών το Βερολίνο προκρίνει τη παράταση του λοκντάουν που ισχύει μέχρι τις 28 Μαρτίου μέχρι τον Απρίλιο χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία. Παράλληλα το σχέδιο αποφάσεων δεν περιλαμβάνει, όπως αναμένονταν, νέα μέτρα επιστροφής στη κανονικότητα. Μεταξύ των 16 κρατιδίων υπάρχει διάσταση απόψεων για τα επόμενα βήματα.

 

Αντιφατικές απόψεις για το lockdown

 

 

Παρά τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί στην τελευταία τους διάσκεψη με την καγκελάριο, οι απόψεις των κρατιδίων για τους περιορισμούς διαφέρουν αισθητά – ανεξάρτητα από τα κόμματα που κυβερνούν, δηλαδή αν ο εκάστοτε πρωθυπουργός είναι Χριστιανοδημοκράτης (CDU), Σοσιαλδημοκράτης (SPD), Πράσινος ή αν ανήκει στο κόμμα Η Αριστερά. Για παράδειγμα, η Βαυαρία με πρωθυπουργό Χριστιανοκοινωνιστή, το Αμβούργο με δήμαρχο Σοσιαλδημοκράτη, και η Θουριγγία με αριστερό πρωθυπουργό επιμένουν στην αυστηροποίηση του lockdown.

 

Αντιθέτως, το Μεκλεμβούργο-Πομερανία με πρωθυπουργό της SPD και η Σαξονία-Ανχαλτίνη με πρωθυπουργό Χριστιανοδημοκράτη υποστηρίζουν τη χαλάρωση των περιορισμών στην εστίαση, στα ξενοδοχεία και στις μετακινήσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας – προπαντός στο διάστημα των επικείμενων σχολικών πασχαλινών διακοπών.

 

Στο πλευρό τους είναι η Ένωση Δήμων Γερμανίας, που ζητά να συμπεριληφθούν ως κριτήριο για την επιβολή περιορισμών εκτός από το δείκτη θετικότητας και οι δείκτες των εμβολιασμών και των θανάτων όπως και της κάλυψης των κλινών στις εντατικές των νοσοκομείων. Κάθετα αντίθετος με μια χαλάρωση των περιορισμών είναι ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς (SPD). Παραπέμποντας στους αυξανόμενους ρυθμούς μετάδοσης του ιού, επισημαίνει στην κυριακάτική Bild, ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις στο εσωτερικό και τα ταξίδια στο εξωτερικό. Όπως ενδεικτικά δηλώνει, διακοπές το Πάσχα θα έθεταν σε κίνδυνο τις καλοκαιρινές διακοπές.

 

 

Επανέρχονται τα μαθήματα εξ αποστάσεως;

 

 

Αντικείμενο της αυριανής διάσκεψης θα είναι και η λειτουργία των σχολείων. Δεδομένου ότι την αρμοδιότητα σε θέματα παιδείας την έχουν τα κρατίδια, το καθένα έχει δικές του ρυθμίσεις. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Γερμανίας (DL) αναμένει, πάντως, ότι πολύ σύντομα τα μαθήματα θα γίνονται για δύο λόγους ξανά εξ αποστάσεως: ούτε διατίθενται αρκετά τεστ για δασκάλους και μαθητές στα σχολεία και ούτε διαπιστώνεται πρόοδος σε ότι αφορά τον εμβολιασμό των δασκάλων. Σύμφωνα με την DL, από την αρχή της πανδημίας έχουν πάει χαμένες 500 με 600 ώρες διδασκαλίας και σε 20% των μαθητών οι ελλείψεις είναι τόσο μεγάλες, που δεν μπορούν να καλυφθούν σε αυτό το σχολικό έτος.

 

 

Πλειοψηφία υπέρ της χαλάρωσης

 

 

Παρά την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού μια πλειοψηφία των Γερμανών εκφράζεται σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov υπέρ της επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων και των καταστημάτων εστίασης. Στην περίπτωση των ξενοδοχείων το 52% των ερωτηθέντων υποστηρίζει αυτή την άποψη υπό τον όρο, ότι θα τηρούνται ορισμένοι όροι όπως κοινωνική απόσταση και κανόνες υγιεινής. Το 14% θα ήθελε ένα άνοιγμα χωρίς περιορισμούς και μόνο ένα 25% δηλώνει ότι τα ξενοδοχεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά. Αναφορικά με τα ρεστοράν, τις μπυραρίες, τα μπαρ και τα καφενεία μόνο το 16% υποστηρίζει, ότι θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά. Ένα 32% θα επιθυμούσε να επιτραπεί υπό όρους η λειτουργία των εξωτερικών χώρων, ένα 34% θα ήθελε να συμπεριληφθούν και οι εσωτερικοί χώροι και το 11% την άνευ όρων επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ