Τριπλό «χαστούκι» από τη Moody’s στην Ιταλία

Διαστάσεις «ντόμινο» έχει αρχίσει να παίρνει η οικονομική δυσχέρεια στις λεγόμενες χώρες-PIGS της Ευρώπης καθώς μετά την Ελλάδα, ακολούθησαν «καμπανάκια» για την Πορτογαλία η οποία και κατέφυγε στο μηχανισμό στήριξης, την Ισπανία η οποία εφαρμόζει πλέον μια πολύ σκληρή δημοσιονομική πολιτική αλλά και για την Ιταλία η οποία ενέκρινε επίσης πολύ σκληρό πρόγραμμα που περιλαμβάνει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

 

Η Ιταλία η οποία είναι μια από τις 3 μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης αλλά και του κόσμου υποβαθμίστηκε από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s κατά 3 βαθμίδες. Ο Οίκος υποβάθμισε το κρατικό χρέος της χώρας από Aa2 σε Α2, με αρνητικές προοπτικές, διαβλέποντας κινδύνους στη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του ιταλικού χρέους αλλά και επικαλούμενος την «ατονία» της ανάπτυξης.

 

Η Moody’s, στις 16 Σεπτεμβρίου είχε δώσει μια περίοδο «χάριτος» στην Ιταλία προκειμένου να γίνει εκτίμηση των δημοσιονομικών μέτρων που υιοθετήθηκαν στα μέσα του μήνα και έπειτα να προχωρήσει στην αξιολόγηση.

 

Οι λόγοι της υποβάθμισης

 

Τα κύρια σημεία που θίγει ο οίκος Moody’s , κατά την αξιολόγησή του, θέτουν την Ιταλία αντιμέτωπη με σημαντικά προβλήματα προς επίλυση: «η οικονομική εξυγίανση δεν μπορεί να επιτευχθεί με μαζική αύξηση των φόρων, η ανάπτυξη πρέπει να γίνει επιτέλους πράξη και η πολιτική αβεβαιότητα επιβάλλεται να ξεπερασθεί», όπως τονίζει και η δημόσια τηλεόραση της χώρας.

 

Σε ό,τι αφορά, δε, το δημόσιο χρέος της χώρας, ο οίκος Μοοdy’s, προσθέτει ότι «αντί για το 104% του ΑΕΠ, που είχε υπολογισθεί στην αρχή της κρίσης, πρόκειται τελικός να παραμείνει, μέχρι τον φετινό Δεκέμβριο, στο 120%».

 

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Σεπτεμβρίου ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s υποβάθμισε επίσης την Ιταλία ενώ τη Δευτέρα ο Fitch χαμήλωσε την προοπτική ανάπτυξης στην Ιταλία από το 1% στο 0,2%, δηλαδή μηδένισε σχεδόν κάθε πιθανότητα ανάπτυξης.

 

Η απάντηση Μπερουσκόνι

 

«Αναμενόμενη» είναι η υποβάθμιση σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο οποίος επεσήμανε ότι η ιταλική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της σε σχέση με τον προϋπολογισμό της χώρας. Μεταξύ των στόχων, όπως είπε, είναι ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού μέχρι το 2013, κάτι που έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Μετά από την υποβάθμιση του «Μoody’s», ένας δυναμικός τρόπος, με τον οποίο μπορεί να αντιδράσει η Ιταλία, είναι η άμεση έγκριση μέτρων για την ανάπτυξη.

 

Ο «Καβαλιέρε», υποσχέθηκε ότι θα παρουσιάσει όλο το σχετικό «σχέδιο δράσης», μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

 

Η δήλωση Τρεμόντι που είχε «προκάλεσε»

 

Η νέα αυτή αρνητική εξέλιξη για την ιταλική οικονομία, φθάνει λίγες ώρες μετά από μια απρόσμενη τοποθέτηση του υπουργού οικονομικών της Ιταλίας , Τζούλιο Τρεμόντι, η οποία λειτούργησε σαφώς αποσταθεροποιητικά για την κεντροδεξιά συμπολίτευση.

 

Μετά από τη λήξη της συνεδρίασης του Ecofin στο Λουξεμβούργο, ο Τρεμόντι , ερωτηθείς «για ποιο λόγο η Ισπανία δεν έχει μπει τόσο έντονα στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, όπως συνέβη στην Ιταλία;», απάντησε, με νόημα: « ίσως επειδή στην Ισπανία αποφάσισαν να πάνε να ψηφίσουν».

 

Ο Iταλός «υπερυπουργός οικονομικών», στην συνέχεια, δήλωσε ότι « τα λόγια του παρερμηνεύθηκαν».

 

Σύμφωνα, όμως, με τους πολιτικούς σχολιαστές, «ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, θέλησε να συνδέσει, εμμέσως πλην σαφώς, την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της χώρας, με την παραμονή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην πρωθυπουργία».

 

Διαβστε επίσης: Σχεδόν μηδενικές οι πιθανότητες ανάπτυξης στην Ιταλία, λέει ο Fitch

                     

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ