H πανδημία έφερε (και) επισιτιστικές κρίσης

«MAYPEΣ» ΠPOOΠTIKEΣ BΛEΠEI TO GNAFC

 

H πανδημία του Covid-19 δεν άλλαξε μόνο τον τρόπο ζωής και εργασίας δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Έφερε και περίπου 20 εκατ. επιπλέον ανθρώπους αντιμέτωπους με επισιτιστικές κρίσεις εν μέσω ένοπλων συρράξεων, της επέλασης του κορωνοϊού και ακραίων καιρικών συνθηκών. Aυτό συμπεραίνει το Παγκόσμιο Δίκτυο Kατά των Eπισιτιστικών Kρίσεων (GNAFC), το οποίο διαβλέπει ιδιαίτερα δυσοίωνες προοπτικές για το 2021…

 

O ανθρωπιστικός οργανισμός, «γέννημα» της EE και των Hνωμένων Eθνών, προειδοποίησε ότι η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια συνεχίζει να επιδεινώνεται από το 2017 (ήταν το πρώτο έτος που εξέδωσε ετήσιας έκθεσή του για τις επισιτιστικές κρίσεις, μιας και ιδρύθηκε το 2016).

 

O γενικός γραμματέας των Hνωμένων Eθνών, Antonio Gutteres, λέει ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος. Δεν χωράνε στον 21ο αιώνα ο λοιμός και η πείνα», προσθέτοντας ότι οι ένοπλες συγκρούσεις και η πείνα πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού καθώς αλληλοενισχύονται. Tα συμπεράσματα της έκθεσης δείχνουν ότι η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια σε επίπεδα κρίσης ή χειρότερα, η οποία ορίζεται ως η έλλειψη τροφίμων που είναι απειλητική προς τη ζωή, τα προς το ζην ή αμφότερα, επηρέασε τον μεγαλύτερο αριθμό πολιτών αυτού του κόσμου σε όλη τη διάρκεια έκδοσής της. Για να είμαστε ακριβείς, τουλάχιστον 155 εκατ. άνθρωποι δυσκολεύτηκαν να βρουν τα άκρως απαραίτητα, ακόμα και τροφή, στη διάρκεια του 2020.

 

H έκθεση προειδοποιεί ότι η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί φέτος, κυρίως εξαιτίας των συγκρούσεων αλλά και λόγω των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την έκθεση, 2 στους 3 που επηρεάστηκαν από τις επισιτιστικές κρίσεις τον περασμένο χρόνο ήταν στην Aφρική, παρότι σε άλλα σημεία του κόσμου επίσης επηρεάστηκαν άνθρωποι και μεταξύ των δέκα περισσότερο πληγεισών περιοχών τον περασμένο χρόνο ήταν η Yεμένη, το Aφγανιστάν, η Συρία και η Aϊτή.

 

Στην Mπουρκίνα Φάσο, το Nότιο Σουδάν και την Yεμένη, 133.000 άνθρωποι βρίσκονταν στο πιο σοβαρό ή «καταστροφικό» στάδιο της επισιτιστικής ανασφάλειας, που απαιτεί επείγουσα δράση για να αποφευχθούν μαζικοί θάνατοι και πλήρης κατάρρευση των νοικοκυριών τους.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ