ΟΗΕ: Ρυθμό ανάπτυξης 5,4% φέτος η παγκόσμια οικονομία

Διευρύνονται οι ανισότητες μεταξύ των χωρών

 

Η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει φέτος καλύτερη πορεία από ό,τι αναμενόταν, ωστόσο η αργή διάθεση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες θα “φρενάρει” την οικονομική ανάκαμψή τους, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να “τρέξει” με ρυθμό ανάπτυξης 5,4% το τρέχον έτος, μετά τη συρρίκνωση κατά 3,6% που κατέγραψε το 2020, ήτοι ταχύτερα από ό,τι προέβλεπε ο Οργανισμός τον Ιανουάριο.

 

Ωστόσο, οι προοπτικές ανάπτυξης σε ορισμένες χώρες στη Νότια Ασία, την υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική παραμένουν “εύθραυστες και αβέβαιες”, λόγω της αργής προόδου που καταγράφεται στο μέτωπο των εμβολιασμών, σημειώνει η έκθεση του Τμήματος Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

 

«Οι ανισότητες όσον αφορά τα εμβόλια μεταξύ χωρών και περιοχών ενέχει σημαντικό κίνδυνο για την ήδη άνιση και εύθραυστη παγκόσμια ανάκαμψη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΗΕ, Έλιοτ Χάρις.

 

«Η έγκαιρη και καθολική πρόσβαση στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα καθορίσει τη διαφορά μεταξύ του τερματισμού της πανδημίας… ή της απώλειας πολλών ετών ανάπτυξης και ευκαιριών», πρόσθεσε.

 

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς τους εμβολιασμούς, αναμένεται να σημειώσουν ανάπτυξη 8,2% και 6,2%, αντίστοιχα, φέτος.

 

Αντίθετα, η οικονομία της Νιγηρίας αναμένεται να αναπτυχθεί μόλις κατά 1,8% την ίδια περίοδο. Η χώρα της Δυτικής Αφρικής έχει εμβολιάσει λιγότερο από το 1% του πληθυσμού της, σύμφωνα με το Reuters.

 

Τα Ηνωμένα Έθνη από καιρό ζητούν να διατεθούν εμβόλια σε όλες τις χώρες, καθώς και περισσότερα χρήματα για τη χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας COVAX, η οποία στοχεύει να αγοράσει έως 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021 για να εξασφαλίσει τη δίκαιη πρόσβαση όλων των χωρών.

 

Σε ξεχωριστή έκθεση του τον Μάρτιο, ο ΟΗΕ κάλεσε τα έθνη να συνεισφέρουν περίπου 20 δισ. δολάρια φέτος για τον εμβολιασμό των φτωχότερων εθνών και παρότρυνε τα πλουσιότερα μέλη να προσφέρουν στις αναπτυσσόμενες χώρες ελάφρυνση του χρέους και επενδύσεις.

 

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρότεινε την παραίτηση των εταιρειών από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ανοίγοντας ενδεχομένως τον δρόμο για άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο ώστε να αυξηθεί δραστικά ο παγκόσμιος εφοδιασμός εμβολίων.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ