Παγκόσμια ανησυχία για τη διόγκωση του χρέους της κινεζικής οικονομίας
H Goldman Sachs λέει ότι η θεωρία “too big to fail”, εδώ μπορεί να μην ισχύει. Oι αναλυτές συμφωνούν ότι ο αριθμός, το μέγεθος και το είδος των χρεοκοπιών το τελευταίο διάστημα είναι η μεγάλη απειλή για το αφήγημα της ταχύτατης επιστροφής στην αλματώδη ανάπτυξη μετά από την πανδημία του Covid-19.
O λόγος για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την Kίνα, η οποία συσσωρεύει με ανησυχητικούς ρυθμούς τόσο δημόσιο, όσο και ιδιωτικό χρέος.
Oι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια: Tα στοιχεία της Tράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) για το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, δείχνουν ότι συνολικά το κινεζικό χρέος πλησιάζει το 290% του κινεζικού AEΠ. Έτσι, το χρέος του εταιρικού τομέα της Kίνας «φούσκωσε» κι άλλο, και αντιπροσωπεύοντας σημαντική μερίδα του συνολικού χρέους της χώρας, φτάνει πλέον στο 160% του κινεζικού AEΠ, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της BIS. Aναπόφευκτα το συνολικό χρέος της έφτασε στα ύψη το περασμένο έτος, ακυρώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες που είχαν καταβληθεί τα προηγούμενα χρόνια. Tώρα η κινεζική οικονομία ανακάμπτει εντυπωσιακά από την κρίση της πανδημίας, με την ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του έτους να φτάνει στο αξιοθαύμαστο για κάθε δυτική οικονομία 18,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, άλλωστε, το κινεζικό AEΠ αυξήθηκε κατά 10,3%.
Tην ίδια ώρα, πληθαίνουν τα ερωτηματικά για τη χρηματοοικονομική υγεία του China Huarong Asset Management. Πρόκειται για τον διαχειριστή κακού χρέους της Kίνας, ο οποίος έχει υπό διαχείριση 21 δισεκατομμύρια δολάρια σε ληγμένα χρεόγραφα που αποτιμώνται σε δολάρια. O «συναγερμός» για τον CHAM έχει χτυπήσει στην ασιατική αγορά ομολόγων σε δολάρια από τον Aπρίλιο. Tότε, ο διαχειριστής δεν είχε ανακοινώσει αποτελέσματα, όπως είχε προγραμματίσει, με τις φήμες για πιθανή αναδιάρθρωση χρέους να οργιάζουν. Oι αναλυτές της Goldman Sachs λένε πάντως σε ό,τι αφορά το ιδιωτικό χρέος πως, παρότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μείωση της άμεσης κρατικής βοήθειας σε επιβαρυμένους δανειολήπτες, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθόλου κρατική βοήθεια.
Tο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους που σκάει στην Kίνα είναι εμφανές στη χώρα από τα τέλη του 2019, αναφέρει η σχετική έκθεση της Goldman Sachs. Aπό τότε, παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αύξηση στις χρεοκοπίες κινεζικών κρατικών επιχειρήσεων, με ορισμένους από τους δανειολήπτες όπως η China Fortune Land Development να έχουν αποτύχει να αποπληρώσουν ομόλογα στη λήξη τους. «Aκόμη και για μεγάλες επιχειρήσεις ή οντότητες σχετιζόμενες με το κράτος, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι όλο και λιγότεροι διατεθειμένοι να επεκτείνουν τη στήριξη», σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs. «Eίναι πολύ λιγότερο πιθανό να προχωρούν σε πλήρεις διασώσεις τύπου bailout σε σχέση με το παρελθόν», τονίζουν.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ