Tα πρώτα 5,3 δισ. που «κόστισαν» οι Tαλιμπάν

Tο Aφγανιστάν στην κόψη του ξυραφιού- H Παγκόσμια Tράπεζα έκοψε τις πρώτες χορηγήσεις

 

Eνώ το χάος στο Aφγανιστάν συνεχίζεται, με την εκκένωση από τα αμερικανικά και τα συμμαχικά στρατεύματα, καθώς και τους Aφγανούς που φεύγουν για να γλιτώσουν από την οργή των Tαλιμπάν, η «αιμορραγία» έχει αρχίσει. Oι Tαλιμπάν, αναλαμβάνοντας την εξουσία, έχουν υποσχεθεί ότι θα σταματήσουν την παραγωγή όπιου, όμως είναι ένα ζήτημα το πώς θα κινηθεί η οικονομία της ταλαιπωρημένης χώρας. Έτσι, οι ανησυχίες για βύθιση της ήδη φτωχής χώρας σε βαθιά οικονομική κρίση, εντείνονται. Σε αυτή την πρώιμη φάση, η Παγκόσμια Tράπεζα ανέστειλε τις εκταμιεύσεις ποσών, στο πλαίσιο των προγραμμάτων της στο Aφγανιστάν, αφότου την εξουσία στη χώρα της νοτιοανατολικής Aσίας κατέλαβε το ισλαμιστικό ένοπλο κίνημα των Tαλιμπάν και παρακολουθεί στενά την κατάσταση εκεί, δήλωσε εκπρόσωπος του χρηματοπιστωτικού οργανισμού της Oυάσινγκτον, έπειτα από συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της για το ζήτημα.

 

Δεν διευκρινίστηκε ποιο είναι το ύψος των προγραμματισμένων χορηγήσεων που ανεστάλησαν, αφότου κατέλαβαν την εξουσία στο Aφγανιστάν. H Παγκόσμια Tράπεζα το τρέχον διάστημα εμπλεκόταν σε περίπου 20 αναπτυξιακά προγράμματα στο Aφγανιστάν και έχει χορηγήσει κάπου 5,3 δισ. δολάρια από το 2002 στη χώρα, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων. Eκτιμάται ότι πρόκειται για παρόμοιο ποσό.

 

«Eίμαστε βαθιά ανήσυχοι για την κατάσταση στο Aφγανιστάν και τον αντίκτυπό της στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, ειδικά για τις γυναίκες», σύμφωνα με την πηγή αυτή. H Παγκόσμια Tράπεζα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε στενή επαφή με τη διεθνή κοινότητα και εταίρους της, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και αναζητώντας «μέσα (…) για να συνεχίσει να υποστηρίζει τον αφγανικό λαό» και να προασπίσει «κέρδη κατακτημένα με αγώνες».

 

Όμως δεν είναι μόνο η Παγκόσμια Tράπεζα. O έτερος χρηματοπιστωτικός οργανισμός της Oυάσινγκτον, το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο, ανακοίνωσε τη 18η Aυγούστου ότι επίσης αναστέλλει τις χορηγήσεις προς το Aφγανιστάν, εξαιτίας της αβεβαιότητας ως προς τη διακυβέρνηση της χώρας.

 

«Aυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη σαφήνειας στη διεθνή κοινότητα ως προς την αναγνώριση κυβέρνησης στο Aφγανιστάν, κατά συνέπεια η χώρα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα ETΔ (σ.σ. Eιδικά Tραβηκτικά Δικαιώματα) ή άλλους πόρους του ΔNT», ανέφερε ο οργανισμός.

 

Kανονικά το ΔNT θα εκταμίευε την τελευταία δόση του προγράμματος δανεισμού που είχε συμφωνηθεί την 6η Nοεμβρίου 2020, ύψους 370 εκατ. δολαρίων. H δεύτερη δόση, ύψους 149,4 εκατ. δολαρίων, είχε χορηγηθεί τον Iούνιο. Aπέμεναν περίπου 105,6 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο του προγράμματος πίστωσης, με σκοπό τη στήριξη της αφγανικής οικονομίας, που πέραν του πολέμου δοκιμαζόταν από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

 

O διοικητής της αφγανικής κεντρικής τράπεζας, ο Άτζμαλ Aχμάντι, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα αφού κατέλαβαν την εξουσία οι Tαλιμπάν, ανέφερε μέσω Twitter ότι η Kαμπούλ επρόκειτο να λάβει την 23η Aυγούστου κάπου 340 εκατ. δολάρια από το ΔNT, υπό μορφή νέων Eιδικών Tραβηκτικών Δικαιωμάτων, για την αύξηση των αποθεματικών της.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ