Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Μπάιντεν για την κρίση με τα υποβρύχια

Η τηλεφωνική συνομιλία που θα έχει ο Εμανουέλ Μακρόν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εν μέσω της κρίσης που έχει ξεσπάσει γύρω από το συμβόλαιο για την αγορά υποβρυχίων που ακυρώθηκε από την Αυστραλία θα είναι μια “συνδιάλεξη για διευκρινίσεις” κι όχι για “συμφιλίωση”, σημείωσε σήμερα ο Στεφάν Σεζουρνέ, πολιτικός σύμβουλος του Γάλλου προέδρου.

 

Η συνομιλία αυτή “τις ερχόμενες μέρες, πριν από το τέλος της εβδομάδας”, “δεν θα είναι μια συνδιάλεξη για συμφιλίωση, αλλά μια συνδιάλεξη για διευκρινίσεις, καθώς προέκυψε ένα πρόβλημα τόσο στην ουσία όσο και στον τύπο”, δήλωσε ο Σεζουρνέ στον France Inter.

 

Όσον αφορά τον τύπο, ο Ευρωβουλευτής του LREM/Renew ανέφερε “τον τρόπο με τον οποίο ακυρώθηκε το συμβόλαιο αυτό (ανάμεσα στη Γαλλία και την Αυστραλία), ο οποίος προκαλεί ερωτήματα ακόμη μεταξύ άλλων και για το ίδιο το νόημα του να είναι κανείς σύμμαχος των Αμερικανών”.

 

Όσον αφορά την ουσία, “πίσω από αυτήν την μεταστροφή της Αυστραλίας, υπάρχουν προφανώς αποκλίσεις στην στρατηγική για την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού”, πρόσθεσε.

 

Με τα υπερπόντια εδάφη της, μεταξύ των οποίων η Νέα Καληδονία, η Γαλλία “έχει άποψη” στην περιοχή και τοποθετείται σε μια λογική “κατευνασμού”, ενώ “οι ΗΠΑ βρίσκονται ως επί το πλείστον σε μια αντιπαράθεση με την Κίνα” και “επανέρχονται με το αυστραλιανό συμβόλαιο στο παιγνίδι πολύ πιο δυνατά, γεγονός το οποίο θα ερεθίσει πάρα πολύ την Κίνα και θα φέρει ένταση στην περιοχή”, πρόσθεσε.

 

Επισημαίνοντας επίσης ότι “η Γαλλία δεν έλαβε γραπτό αίτημα καταγγελίας της σύμβασης, όπως προβλέπουν οι όροι του συμβολαίου”, ο σύμβουλος του Γάλλου προέδρου εκτίμησε ότι “θα υπάρξουν σίγουρα αποζημιώσεις για τη σύμβαση”, όπως και “διπλωματικές αποζημιώσεις”.

 

Εξάλλου έκρινε ότι “η πολιτική απάντηση μπορεί να είναι ευρωπαϊκή” και αυτή αρχίζει να οικοδομείται με την εισαγωγή από το Παρίσι της “έννοιας της στρατηγικής αυτονομίας στην Ευρώπη”, για την οποία “κανένας δεν ήθελε να ακούει να μιλούν”, αλλά “αυτή τη στιγμή αναπαραγάγεται από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες”.

 

Στη συνέχεια η αφιερωμένη σε αυτή σύνοδος κορυφής που διοργανώνει η Γαλλία κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022 “θα δώσει την αφορμή να συμφωνήσει ένας αριθμός Ευρωπαίων για τους στόχους της κοινής άμυνας”, σημείωσε.

 

Καταλήγοντας, ο Σεζουρνέ αναφέρθηκε στους πρώτους μήνες της κυβέρνησης Μπάιντεν, για τους οποίους είπε: “Ας μην γελιόμαστε”: Μπορεί να ευθυγραμμιζόμαστε ιδεολογικά” μαζί της, αλλά “υπάρχουν στρατηγικής σημασίας στοιχεία, τα οποία αποκλίνουν και αυτό μας έγινε προφανές με αυτό το συμβόλαιο”, όπως και με το ζήτημα του Αφγανιστάν.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ