Στην αντεπίθεση η Κίνα: Καλεί τον Μπάιντεν να επιδείξει «σύνεση» μετά τις δηλώσεις του για την Ταϊβάν

 

Το Πεκίνο καλεί την Ουάσινγκτον να μην παρεμβαίνει στις «εσωτερικές της υποθέσεις»

 

Το Πεκίνο κάλεσε σήμερα τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επιδείξει «σύνεση» μετά τις δηλώσεις του ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεση της Κίνας, που θεωρεί τη νήσο αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα.

 

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο μιας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης για την υπεράσπιση της Ταϊβάν, ο Μπάιντεν απάντησε θετικά. «Ναι, έχουμε δεσμευτεί ως προς αυτό», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συζήτησης με ψηφοφόρους στη Βαλτιμόρη, που αναμεταδόθηκε απευθείας από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

 

Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου έρχεται σε αντίθεση με τη μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ, της λεγόμενης «στρατηγικής ασάφειας». Βάσει αυτής της αρχής η Ουάσινγκτον βοηθά την Ταϊβάν να ενισχύσει την άμυνά της, αλλά χωρίς να δεσμεύεται ξεκάθαρα ότι θα συνδράμει τη χώρα σε περίπτωση που αυτή δεχθεί επίθεση.

 

«Άσχημα μηνύματα»


Όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Μπάιντεν, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν ζήτησε από την Ουάσινγκτον να «μην παρεμβαίνει» στις «εσωτερικές υποθέσεις» του Πεκίνου. «Στα θέματα που άπτονται των θεμελιωδών συμφερόντων της, όπως η κυριαρχία της και η εδαφική της ακεραιότητα η Κίνα δεν αφήνει καμία θέση στον συμβιβασμό», τόνισε ο Ουάνγκ.

 

«Καλούμε την αμερικανική πλευρά (…) να ενεργήσει με σύνεση στο θέμα της Ταϊβάν και να αποφεύγει να στέλνει άσχημα μηνύματα στους Ταϊβανέζους αυτονομιστές ακτιβιστές προκειμένου να μην βλάψει σοβαρά τις σινοαμερικανικές σχέσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

 

Ο Μπάιντεν είχε δεσμευθεί και το καλοκαίρι σε κάτι αντίστοιχο, όταν μίλησε για «την ιερή δέσμευση» των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, τον Καναδά και την Ευρώπη, «όπως και την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν». Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ταϊβάν «δεν έχει αλλάξει».

 

«Υποπτεύομαι ότι ο Μπάιντεν δεν προσπαθούσε να ανακοινώσει οποιαδήποτε αλλαγή», δήλωσε ο Ρίτσαρντ ΜακΓκρέγκορ, ερευνητής του αυστραλιανού Lowy Institute. «Είτε δεν πρόσεξε τι είπε, είτε ίσως ήθελε να υιοθετήσει έναν πιο σκληρό τόνο επειδή το Πεκίνο έχει εντείνει τον τελευταίο καιρό την παρενόχληση της Ταϊβάν με τον στρατό του», πρόσθεσε.

 

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συγκρούονται μετωπικά για πολλά ζητήματα, σε ατμόσφαιρα νέου ψυχρού πολέμου• ωστόσο, το ζήτημα της Ταϊβάν συχνά χαρακτηρίζεται αυτό που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένοπλη σύρραξη ανάμεσά τους.

 

Ο επόμενος πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Πεκίνο, ο διπλωμάτης καριέρας Νίκολας Μπερνς, έκρινε προχθές Τετάρτη ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να «έχει εμπιστοσύνη» στην Κίνα όσον αφορά την Ταϊβάν και συνέστησε να πωληθούν περισσότερα όπλα στην Ταϊπέι για να ενισχυθεί η άμυνά της.

 

Ο Μπερνς εκφράστηκε ενώπιον της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας, που αναμένεται να επικυρώσει τον διορισμό του. Κατήγγειλε επίσης τις πρόσφατες παραβιάσεις κινεζικών μαχητικών στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν, που χαρακτήρισε «λυπηρές». Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν από το 1979 τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, όμως το αμερικανικό Κογκρέσο ταυτόχρονα επιβάλλει την πώληση όπλων στην Ταϊβάν για την εθνική της άμυνα.

 

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επαναβεβαίωσε πάντως πρόσφατα τη βούλησή του η επανένωση της Ταϊβάν με την Κίνα να γίνει με «ειρηνικό» τρόπο.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ