«Εκτοξεύτηκαν» οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη άνοδο των δύο τελευταίων εβδομάδων τη Δευτέρα μετά από τη βουτιά 26% που κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς το ρωσικό αέριο άρχισε να ρέει από τη Γερμανία προς την Πολωνία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αντίστροφα από την καθιερωμένη κατεύθυνση.

 

Η Ισπανία λαμβάνει επίσης λιγότερο φυσικό αέριο, μετά τη λήξη 25ετούς σύμβασςη για τη μεταφορά αλγερινού αερίου μέσω του Μαρόκου.

 

Τα ευρωπαϊκά προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου έσπασαν διαδοχικά ρεκόρ φέτος, καθώς η Ρωσία δεν έσπευσε να καλύψει την αυξημένη ζήτηση και πολλά φορτιά LNG κατευθύνθηκαν προς χώρες της Ασίας. Η άνοδος του ενεργειακού κόστους οδήγησε τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη σε υψηλό 13 ετών τον Οκτώβριο, δημιουργώντας ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάκαμψης. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει υποσχεθεί περισσότερες προμήθειες στην Ευρώπη, αλλά ακόμα δεν έχει έρθει επιπρόσθετο φυσικό αέριο.

 

«Οι τιμές του φυσικού αερίου επηρεάζονται αυτή τη στιγμή από τα εκπεμπόμενα σήματα και ιδίως αυτά που φτάνουν από τη Ρωσία» δήλωσε ο Όλε Χάνσεν, αναλυτής εμπορευμάτων στη Saxo Bank. H αντιστροφή της ροής «στέλνει το χειρότερο δυνατό σήμα σε μια αγορά η οποία είδε τις τιμές να βουτάνε λόγω μιας υπόσχεσης του Πούτιν. Η υπόσχεση αυτή μπορεί και πάλι να εκπληρωθεί αλλά αποκαλύπτει μια αγορά που είναι ρευστή και ανήσυχη».

 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το προθεσμιακό ευρωπαϊκό συμβόλαιο αναφοράς πραγματοποίησε άλμα 15% στα 74,35 ευρώ τη μεγαβατώρα προτού τα κέρδη περιοριστούν στο 7% στα 64,9 ευρώ. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτινάχτηκε ως και 14%.

 

Οι ρωσικές προμήθειες προς τον γερμανικό σταθμό Μάλνοου έπεσαν στο μηδέν το Σάββατο, σύμφωνα με στοιχεία από την Gascade. Αντίθετα, ο αγωγός Γιαμάλ-Ευρώπη έστελνε αέριο προς τα ανατολικά, από τη Γερμανία προς την Πολωνία, και οι ροές αυτές αυξήθηκαν περαιτέρω τη Δευτέρα.

 

Εν τω μεταξύ, ο Αλγερινός πρόεδρος Αμπντελαμντζίντ Τεμπούνε διέταξε να διακοπεί η ροή φυσικού αεριού προς την Ισπανία μέσω Μαρόκου, λόγω διπλωματικής κόντρας μεταξύ των δύο αφρικανικών χωρών.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ