ΕΕ: Aμφισβητεί στον ΠΟΕ τους ρωσικούς περιορισμούς στις εξαγωγές

Σχετικά με τους εξαγωγικούς περιορισμούς που επιβάλλει η Ρωσία στα προϊόντα ξυλείας η ΕΕ ζήτησε σήμερα διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

 

Οι εξαγωγικοί περιορισμοί συνίστανται σε σημαντικά αυξημένους εξαγωγικούς δασμούς για ορισμένα προϊόντα ξυλείας και σε δραστική μείωση του αριθμού των συνοριακών σημείων διέλευσης μέσω των οποίων μπορούν να πραγματοποιούνται εξαγωγές προϊόντων ξυλείας.

 

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Κομισιόν, οι ρωσικοί περιορισμοί είναι ιδιαίτερα επιζήμιοι για την ενωσιακή βιομηχανία επεξεργασίας ξυλείας, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές από τη Ρωσία, και δημιουργούν σημαντική αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά ξυλείας. Η ΕΕ έχει επανειλημμένα συνδιαλλαγεί με τη Ρωσία από τότε που η Μόσχα ανακοίνωσε τα εν λόγω μέτρα τον Οκτώβριο του 2020, χωρίς επιτυχία. Τα μέτρα άρχισαν να ισχύουν τον Ιανουάριο του 2022.

 

Συγκεκριμένα, η ΕΕ θέτει υπό αμφισβήτηση:

 

Την αύξηση των εξαγωγικών δασμών για ορισμένα προϊόντα ξυλείας:

 

Στο πλαίσιο του ΠΟΕ, η Ρωσία είχε δεσμευτεί να εφαρμόσει εξαγωγικούς δασμούς με συντελεστή 13 % ή 15 % κατ’ ανώτατο όριο για ορισμένες ποσότητες εξαγωγών. Με την κατάργηση αυτών των δασμολογικών ποσοστώσεων, η Ρωσία εφαρμόζει πλέον εξαγωγικούς δασμούς με τον πολύ υψηλότερο συντελεστή του 80 % και, ως εκ τούτου, δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της βάσει του δικαίου του ΠΟΕ.

 

Τη μείωση του αριθμού των συνοριακών σημείων διέλευσης για τις ρωσικές εξαγωγές προϊόντων ξυλείας στην ΕΕ:

 

Η Ρωσία μείωσε τον αριθμό των συνοριακών σημείων διέλευσης που διαχειρίζονται εξαγωγές ξυλείας στην ΕΕ από περισσότερα από 30 σε μόνο ένα (Luttya, Φινλανδία). Απαγορεύοντας τη χρήση των υφιστάμενων σημείων διέλευσης των συνόρων που είναι τεχνικώς ικανά να διαχειριστούν τις εν λόγω εξαγωγές, η Ρωσία παραβιάζει την αρχή του ΠΟΕ που απαγορεύει τέτοιους περιορισμούς.

 

Επόμενα βήματα

 

Οι διαβουλεύσεις για την επίλυση των διαφορών που ζήτησε σήμερα η ΕΕ είναι το πρώτο βήμα στο πλαίσιο των διαδικασιών επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ.

 

Εάν δεν οδηγήσουν σε ικανοποιητική λύση, η ΕΕ μπορεί να ζητήσει από τον ΠΟΕ να συστήσει ειδική ομάδα για να αποφανθεί επί του θέματος.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ