Στα πρόθυρα “ανοικτής σύγκρουσης” η Ακτή Ελεφαντοστού

Κυανόκρανοι του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκτήσουν πρόσβαση σε περιοχές της χώρας όπου έχουν καταγγελθεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, χθες Σάββατο.

 

Η Ακτή Ελεφαντοστού, μεγαλύτερη παραγωγός κακάο στον κόσμο, μαστίζεται από σοβαρή πολιτική κρίση καθώς ο πρόεδρος Λοράν Γκμπάγκμπο αρνείται να παραιτηθεί μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες η εκλογική επιτροπή ανακήρυξε νικητή τον αντίπαλό του Αλασάν Ουαταρά αλλά ο ίδιος δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα να σημειωθούν αιματηρά επεισόδια βίας στην Αφρικανική χώρα η οποία παραμένει διχασμένη μετά τον εμφύλιο της περιόδου 2002-03.

 

Εκτός της εκλογικής επιτροπής, η περιφερειακή κοινότητα ECOWAS, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, καθώς και η 192μελής Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναγνωρίζουν ως νικητή τον Ουαταρά.

 

«Ο Γενικός Γραμματέας [Μπαν Γκι Μουν] είπε στον πρόεδρο Ουαταρά ότι θορυβήθηκε από τις καταγγελίες για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μάρτιν Νεζίρκι σε ανακοινωθέν του, αναφερόμενος σε τηλεφωνική συνομιλία των Μπαν και Ουαταρά χθες Σάββατο.

 

Ο Μπαν «είπε ότι η UNOCI έλαβε εντολές να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποκτήσει πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές τόσο για πρόληψη όσο και για να ερευνήσει και για να καταγράψει τις παραβιάσεις ώστε εκείνοι που είναι υπεύθυνοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους», πρόσθεσε ο Νεζίρκι.

 

Η διοίκηση των κυανόκρανων είχαν ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Γκμπαγκμπό εμπόδιζαν την πρόσβαση σε ενδεχόμενο μαζικό τάφο κοντά στην Αμπιτζάν. Διπλωμάτες στον ΟΗΕ είπαν ότι η πρόσβαση εξακολουθεί να είναι αδύνατη για τα στελέχη της UNOCI.

 

Ο Ουαταρά επανέλαβε την έκκλησή του στον Μπαν να υπάρξει «μια αρχική έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ως αξιόπιστο μήνυμα λογοδοσίας».

 

Την περασμένη εβδομάδα είχε ζητήσει από το ΔΠΔ, που εδρεύει στη Χάγη, να στείλει μια ομάδα στη χώρα της Δυτικής Αφρικής για να ερευνήσει τα επεισόδια μετεκλογικής βίας τα οποία απέδωσε σε δυνάμεις που πρόσκεινται στον Γκμπάγκμπο.

 

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι ο απολογισμός από τη βία ξεπερνά τους 170 νεκρούς. Εξέφρασαν επίσης φόβους ότι τα σπίτια πολιτών που αντιτίθενται στον Γκμπάγκμπο στην Αμπιτζάν σημαδεύονται για να φαίνεται η εθνότητα και η θρησκεία τους, κάτι που ίσως σημαίνει ότι υπάρχουν δυνάμεις που ετοιμάζονται για μαζικούς διωγμούς.

 

Ο Νεζίρκι είπε ακόμα πως ο Μπαν «επαναβεβαίωσε στον πρόεδρο Ουαταρά την θέση αρχής και την απαρασάλευτη προσήλωση στην τήρηση του αποτελέσματος των εκλογών βάσει της βούλησης του λαού της Ακτής Ελεφαντοστού».

 

Ο Μπαν πρόσθεσε πως «η διεθνής κοινότητα παραμένει δεσμευμένη στη συνεργασία για μια ειρηνική και διαρκή άρση του αδιεξόδου», κατά το Νεζίρκι.

 

Να φύγουνοι κυανόκρανοι ζητά ο Γκμπάγκμπο


Από την πλευρά του ο Γκμπαγκμπό κατηγόρησε χθες Σάββατο τους κυανόκρανους του ΟΗΕ στη χώρα ότι «άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων» και επανέλαβε την αξίωσή του να αποχωρήσουν.

 

Η δύναμη του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού «άνοιξε πυρ σε πολίτες μας, δύο από τους πολίτες μας που είδατε στην τηλεόραση, οι οποίοι είναι τώρα στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Αμπιτζάν», είπε ο Γκμπαγκμπό στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTI.

 

Αναφερόταν σε ένα επεισόδιο που σημειώθηκε την Τετάρτη, όταν άνδρες της UNOCI συγκρούστηκαν με ένα εχθρικό πλήθος. Η UNOCI διέψευσε ότι στελέχη της πυροβόλησαν εναντίον των συγκεντρωμένων.

 

Ο τηλεοπτικός σταθμός RTI, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Γκμπαγκμπό, μετέδωσε ότι περίπολος του ΟΗΕ άνοιξε πυρ στο πλήθος και τραυμάτισε άμαχους. Εικόνες που μετέδωσε τραυματίες πολίτες.

 

«Δεν είναι ο ρόλος των δυνάμεων του ΟΗΕ να πυροβολούν κόσμο, ούτε είναι ο ρόλος τους να πολεμούν», είπε ο Γκμπαγκμπό. «Ο ρόλος τους είναι να καθησυχάζουν τον πληθυσμό, αλλά καθώς συμβαίνουν αυτά, δεν το κάνουν πλέον.»

 

Ο Γκμπάγκμπο είπε ότι «δεν είναι φυσιολογικό» οι κυανόκρανοι να πυροβολούν άμαχους. «Τους ζητώ να φύγουν», συνέχισε. Κάλεσε επίσης τους 900 Γάλλους στρατιώτες που υποστηρίζουν τους 9.000 άνδρες της UNOCI να αποχωρήσουν από την Ακτή Ελεφαντοστού. Ο Γκμπάγκμπο είχε ήδη καλέσει την δύναμη του ΟΗΕ να φύγει από τη χώρα στα μέσα Δεκεμβρίου.

 

Η Δυτικοαφρικανική χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ανοικτής σύγκρουσης, αφού η προθεσμία που είχε δώσει ο Ουαταρά στον Γκμπάγκμπο να παραιτηθεί πέρασε την πρωτοχρονιά.

 

Αναλυτές επισήμαιναν ότι η διεθνής κοινότητα μοιάζει να μην έδωσε την απαιτούμενη προσοχή στις –τεκμηριωμένες– καταγγελίες περί νοθείας σε περιοχές του βορρά βάσει των οποίων το στρατόπεδο του Γκμπάγκμπο κήρυξε άκυρο το αποτέλεσμα. Σημείωναν παράλληλα ότι όσα συμβούν στην Ακτή Ελεφαντοστού πιθανώς θα επηρεάσουν και την ευρύτερη περιοχή, ειδικά το Σουδάν όπου αναμένεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα της ανεξαρτητοποίησης ή μη του Νότιου Σουδάν.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ