Ουκρανία: Φόβοι για κλιμάκωση και μεγαλύτερη εισβολή

Οι πρώτες κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία

 

Σε τεντωμένο σχοινί η κατάσταση στην Ουκρανία, με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να ανακοινώνουν την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, την ώρα που η Μόσχα ανακοίνωσε ότι στέλνει στρατεύματα στις αποσχισθείσες περιοχές.

 

Ηδη, από χθες η Δύση επέβαλε τις πρώτες κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, με την ΕΕ να ανακοινώνει ομόφωνα τη συμφωνία των ΥΠΕΞ, ενώ λίγο αργότερα ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε με τη σειρά του μία σειρά κυρώσεων προς τη Μόσχα.

 

Πάντως, την ίδια ώρα, η ανησυχία για περαιτέρω ανάφλεξη της κατάστασης εντείνεται, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσία συνεχίσει να αναπτύσει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ οι εκρήξεις στα αποσχισθείσες περιοχές συνεχίζονται.

 

Ζελένσκι: Ανακοίνωσε μερική επιστράτευση


Οι φόβοι ενισχύονται και από τις τελευταίες εξελίξεις, αφού η ουκρανική πλευρά εκφράζει έντονες ανησυχίες για το ποιες τελικά είναι οι επιδιώξεις του Πούτιν.

 

Χαρακτηριστική είναι και η απόφαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που ανακοίνωσε μερική επιστράτευση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι καλεί εφέδρους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

 

Ωστόσο, απέκλεισε για την ώρα το ενδεχόμενο γενικής επιστράτευσης, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι στέλνει στρατιωτική δύναμη στην ανατολική Ουκρανία. «Είμαι έτοιμος να τερματίσω τον πόλεμο μέσω διμερών συζητήσεων και με τη συμμετοχή άλλων ηγετών» είπε, και συμπλήρωσε πως «το βασικότερο είναι να διατηρηθεί η εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας».

 

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την έξοδο από την κρίση μέσω της διπλωματικής οδού, χαιρέτισε την πρόθεση της Τουρκίας να συμμετάσχει σε πολυμερείς συνομιλίες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία.

 

Ουκρανός ΥΠΕΞ: «Απώτερος στόχος του Πούτιν είναι να καταστρέψει την Ουκρανία»


Από τη μεριά του, μάλιστα, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, πήγε ένα βήμα παραπέρα, προβαίνοντας σε μία άκρως αιχμηρή, αλλά και ανησυχητική εκτίμηση-δήλωση.

 

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο CNN, ξημερώματα ώρα Ελλάδος, υποστήριξε ότι ο απώτερος στόχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «να καταστρέψει την Ουκρανία» και γι’ αυτό «καμία κύρωση δεν θα είναι αρκετή» μέχρι να αποσυρθούν οι ρωσικές δυνάμεις από το ουκρανικό έδαφος.

 

«Ο απώτερος στόχος του είναι να καταστρέψει την Ουκρανία. Δεν ενδιαφέρεται για μέρη της Ουκρανίας. Δεν ενδιαφέρεται καν να κρατήσει ολόκληρη τη χώρα υπό τον έλεγχό του. Αυτό που ξέρω με βεβαιότητα, και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα, δυστυχώς, στη χθεσινή του ομιλία, είναι ότι μισεί την ουκρανική πολιτεία, πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης επισήμανε μεταξύ άλλων ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

 

Ο ίδιος, μιλώντας στο Fox News, δήλωσε ότι «οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν μοιάζουν δυνατή πρώτη κίνηση αν τις δούμε ως τέτοια». Πρόσθεσε ότι το Κίεβο δεν ζητεί από τις ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατεύματα στην ουκρανική επικράτεια.

 

Ουκρανία: Πληροφορίες για νέα ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία


Ολα αυτά την ώρα που η Ρωσία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα σταλεί στρατός στις αποσχισθείσες περιοχές, ενώ τόσο το Reuters, όσο και η αμερικανική εταιρεία Maxar κάνουν λόγο για νέα ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία, στα σύνορα με την Ανατολική Ουκρανία.

 

Αρχικά, το πρακτορείο Reuters ανέφερε έντονη κινητοποίηση και ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία.

 

Λίγο αργότερα, η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar, υποστήριξε ότι δορυφορικές εικόνες καταγράφουν νέα ανάπτυξη 100 και πλέον στρατιωτικών οχημάτων και το στήσιμο δεκάδων σκηνών για στρατιώτες στη νότια Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

 

Η εταιρεία έκανε, μάλιστα, λόγο για νοσοκομείο εκστρατείας που ανεγέρθηκε πλάι σε στρατόπεδο στη δυτική Ρωσία, κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

 

ΗΠΑ: Απέκλεισε ενδεχόμενο Συνόδου Κορυφής Μπάιντεν-Πούτιν, ακυρώθηκε η συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν

 

Το χάσμα μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας μετά τις αποφάσεις Πούτιν προφανώς έγινε ακόμη μεγαλύτερο, καθώς ο Λευκός Οίκος προ λίγων ωρών απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας Συνόδου Κορυφής.

 

«Ασφαλώς» δεν σχεδιάζεται Σύνοδος Κορυφής των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν «σε αυτό το στάδιο», τόνισε η Τζεν Ψάκι, επισημαίνοντας ότι μόνο αν υπάρξει αποκλιμάκωση θα συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 

Ταυτόχρονα, ακυρώθηκε από τον Αντονι Μπλίνκεν και η αυριανή συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόφ, ενδεικτικό του ψυχροπολεμικού κλίματος.

 

Μπάιντεν: Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή ΝΑΤΟϊκού εδάφους

 

Νωρίτερα, σε ακόμη ένα διάγγελμά του, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε κυρώσεις «που θα πονέσουν τη Ρωσία», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

 

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στη «ρωσική ελίτ» και σε δύο ρωσικές τράπεζες, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κατάσταση στην Ουκρανία στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο Πούτιν επιτέθηκε ευθέως στο «δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει», αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος» για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν «ανοιχτές στη διπλωματία».

 

Οι πρώτες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας


«Εφαρμόζουμε πλήρεις κυρώσεις αποκλεισμού σε δύο μεγάλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τη VEB και τη στρατιωτική τους τράπεζα», είπε ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος ότι «εφαρμόζουμε κυρώσεις στο δημόσιο χρέος της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι αποκόψαμε τη δυτική χρηματοδότηση για τη ρωσική κυβέρνηση. Δεν μπορεί πλέον να συγκεντρώσει χρήματα από τη Δύση».

 

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε πόντο» ΝΑΤΟϊκού εδάφους και θα συνεχίσουν να παρέχουν «αμυντικά» όπλα στην Ουκρανία, ενώ ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.

 

«Δεν έχουμε πρόθεση να πολεμήσουμε τη Ρωσία»


«Σήμερα, ως απάντηση στην παραδοχή της Ρωσίας ότι δεν θα αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Λευκορωσία, επέτρεψα πρόσθετες κινήσεις αμερικανικών δυνάμεων και εξοπλισμού, που έχουν ήδη σταθμεύσει στην Ευρώπη για να ενισχύσουν τους συμμάχους μας στη Βαλτική: σε Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία» δήλωσε ο Μπάιντεν, και τόνισε ότι ήθελε να είναι ξεκάθαρος πως πρόκειται για «εντελώς αμυντικές κινήσεις από την πλευρά μας».

 

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε τη Ρωσία. Θέλουμε όμως να στείλουμε ένα μήνυμα: ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τους συμμάχους μας θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό της επικράτειας του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν.

 

«Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε» στη ρωσική επιθετικότητα


Βλέπουμε την «αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του, στο οποίο ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τις κινήσεις της σχετικά με την Ουκρανία.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, η Ρωσία σχεδιάζει να κινηθεί στρατιωτικά στην περιοχή.

 

«Δεν χρειάζεσαι το αίμα, εκτός αν επιθυμείς να αρχίσεις έναν πόλεμο. Η Ρωσία συγκεντρώνει αποθέματα αίματος. Αν η Ρωσία συνεχίσει την εισβολή της, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με περισσότερες κυρώσεις», είπε ο Μπάιντεν. Μαζί με τη Γερμανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει να σιγουρέψει πως ο αγωγός Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει.

 

Οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία


Λίγη ώρα νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν για την επιβολή κυρώσεων σε 27 Ρώσους ιδιώτες και οντότητες, σε τράπεζες, στον τομέα της Άμυνας, ενώ πρόκειται επίσης να περιορίσουν την πρόσβαση των Ρώσων στις ευρωπαϊκές αγορές.

 

Όλα τα μέλη της Ρωσικής Δούμας θα υποστούν κυρώσεις, που περιλαμβάνουν απαγόρευση ταξιδιών και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων.

 

Αυτό το πακέτο κυρώσεων που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη-μέλη «θα πονέσει πολύ τη Ρωσία», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνοντας πως το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) θα στοχεύσουν κυρίως τους 351 Ρώσους βουλευτές της Δούμας, που υπερψήφισαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτονομιστικών εδαφών.

 

Ως προς τα πρόσωπα, οι κυρώσεις αφορούν όλους όσοι εντός της Ρωσίας «πυροδοτούν» την κρίση στην Ουκρανία, όπως π.χ. τα μέλη της Δούμας που υπερψήφισαν τις προτάσεις Πούτιν, ιθύνοντες και άτομα που τις προπαγανδίζουν, καθώς και παράγοντες και επιχειρήσεις που ωφελούνται οικονομικά από την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

 

Ως προς το ρωσικό κράτος, οι κυρώσεις αφορούν πρωτίστως τις δυνατότητές του να δανείζεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και γενικότερα να αντλεί κεφάλαια από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

 

«Οι κυρώσεις θα στοχεύουν, επίσης, 27 πρόσωπα και οντότητες, που συμβάλλουν στην υπονόμευση ή στο να απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η κυριαρχία της και η ανεξαρτησία της» είπε ακόμη ο Μπορέλ, αναφερόμενος σε «παράγοντες του τομέα της άμυνας, που διαδραματίζουν έναν ρόλο στην εισβολή εναντίον της χώρας», «εκείνους που εξαπέλυσαν μια εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον της Ουκρανίας», και «τις τράπεζες που χρηματοδοτούν τους Ρώσους αξιωματούχους και άλλες επιχειρήσεις σε αυτά τα εδάφη».

 

Η ΕΕ σκοπεύει, επιπλέον, να στοχοθετήσει «τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο περιοχών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και εντέλει «την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησής του να έχουν πρόσβαση στη χρηματοπιστωτική αγορά μας και τις αγορές των ευρωπαϊκών πρωτευουσών για την αναχρηματοδότηση του χρέους του», συμπλήρωσε ο ίδιος.

 

«Οι κυρώσεις δεν έχουν θαυματουργά αποτελέσματα. Όμως, θα κάνουν κακό οικονομικά και θα κάνουν κακό στους ανθρώπους που αφορούν» επισήμανε ο Μπορέλ, υπογραμμίζοντας πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να κρατήσουν στη φαρέτρα τους «άλλα πολεμοφόδια (…) για να απαντήσουν σε νέες ενέργειες εκ μέρους της Ρωσίας», διότι «η ιστορία δεν έχει τελειώσει».

 

«Αυτή η αποφασιστικότητα αφήνει πάντα ανοικτή την πόρτα της διπλωματίας» διαβεβαίωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, διαπιστώνοντας, ωστόσο, ότι «όλες οι διπλωματικές προσπάθειες (…) έπεσαν πάνω σε τοίχο» τις τελευταίες εβδομάδες.

 

«Ο πρόεδρος Πούτιν δεν τιμά πλέον την υπογραφή της Ρωσίας» δήλωσε, προσθέτοντας πως η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή στο Παρίσι με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ακυρώθηκε.

 

Σε αυτήν την υπόθεση, ο πρόεδρος Μακρόν, που έχει δεχθεί επικρίσεις από την αντιπολίτευση στη Γαλλία για τη μεσολάβησή του, που δεν καρποφόρησε, «ανέλαβε τις ευθύνες του», σημείωσε ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

 

«Έκανε το καθήκον του, έπραξε τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί ο πόλεμος», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

 

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει τις μεθόδους, τον χαρακτήρα, τον κυνισμό του Βλαντίμιρ Πούτιν… Δεν είναι αφελής σε αυτές τις συνομιλίες», διαβεβαίωσε.

 

Κυρώσεις ανακοίνωσε και η Βρετανία


Πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε επίσης, από το βήμα της βρετανικού κοινοβουλίου, ο Μπόρις Τζόνσον.

 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες -τις Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Black Sea Bank- και σε τρεις ζάπλουτους Ρώσους πολίτες του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν -τον Γκενάντι Τιμτσένκο, τον Μπόρις Ρότενμπεργκ και τον ανιψιό του, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ-, στους οποίους θα απαγορευθεί η είσοδος στη Βρετανία και θα «παγώσουν» τυχόν περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν στη χώρα. Σημειωτέον ότι στα συγκεκριμένα τρία άτομα οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει εδώ και χρόνια κυρώσεις.

 

Πρόκειται για την πρώτη δόση κυρώσεων, είπε ο Τζόνσον, προειδοποιώντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες, αν συνεχίσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον ίδιο δρόμο.

 

Ουκρανία: Σφοδρή επίθεση Γκουτέρες σε Πούτιν -«Όταν στρατεύματα μπαίνουν σε άλλη χώρα, δεν λέγεται ειρηνευτική δύναμη»

 

Από τη μεριά του, ο ΓΓ του ΟΗΕ προέβη σε μία σπάνια για τον ίδιο επίθεση προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, επικρίνοντας με σφοδρότητα τη Ρωσία για την κλιμάκωση της σύρραξης στην Ουκρανία και την κάλεσε να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο.

 

«Όταν στρατεύματα μιας χώρας εισέρχονται στην επικράτεια άλλης χώρας χωρίς τη συναίνεσή της δεν πρόκειται για αμερόληπτη ειρηνευτική δύναμη, δεν πρόκειται διόλου για ειρηνευτική δύναμη», τόνισε ο κ. Γκουτέρες χθες Τρίτη στη Νέα Υόρκη, επικρίνοντας ανοικτά κράτος που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και διαθέτει δικαίωμα βέτο.

 

Λευκός Οίκος: Η Ρωσία ξεκίνησε «εισβολή» στην Ουκρανία


Ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε να μιλά για «εισβολή», αναφερόμενος στις κινήσεις της Ρωσίας στα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας.

 

Την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «εισβολή» την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.

 

Αρκετοί ηγέτες της Ευρώπης είχαν δηλώσει από την προηγούμενη ημέρα τής αναγνώρισης του Ντονμπάς από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, πως στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στις περιοχές των αυτονομιστών. Ωστόσο, δεν ανέφεραν πως αυτό αποτελεί ευρεία εισβολή στη χώρα. Παράλληλα, προαναγγέλλονται κυρώσεις από ΕΕ, Βρετανία και ΗΠΑ.

 

Αργότερα, ο Λευκός Οίκος άλλαξε τη στάση του, όταν ο Τζον Φάινερ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, είπε:

 

«Θεωρούμε πως, ναι, αυτό είναι η αρχή μιας εισβολής, της πρόσφατης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία». «Μια εισβολή είναι μια εισβολή, και αυτό είναι που συμβαίνει τώρα», είπε.

 

Mέχρι τώρα, ο Λευκός Οίκος απέφευγε να χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο.

 

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, αποφασίστηκε η χρήση του όρου «εισβολή» λόγω της κατάστασης στο πεδίο της Ουκρανίας, όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ώρες.

 

Σε παρόμοιο ύφος, η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, έκανε λόγο για «ανοησίες», μιλώντας για την εντολή Πούτιν που αφορά στην ανάπτυξη «ειρηνευτικών» δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία. «Γνωρίζουμε τι είναι πραγματικά» είπε η πρέσβης, αναφερόμενη στις κινήσεις αυτές της Ρωσίας.

 

«Στον πάγο» ο Nord Stream 2


Ολά αυτά, εν μέσω σφοδρών ανησυχιών για την ενεργειακή κρίση, που αναμένεται ακόμη μεγαλύτερες συνέπειες παγκοσμίως.

 

Οι τιμές στην ενέργεια παίρνουν την ανιούσα για πολλοστή φορά φέτος, και τα κράτη προσπαθούν να κρατήσουν την κρίση μακριά από την τσέπη των καταναλωτών, κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επιτύχουν.

 

Η μεγάλη εξάρτηση πολλών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο (κατά 40% η Ευρώπη) και οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν σε ρωσικών συμφερόντων εταιρείες και πρόσωπα συμπαρασύρουν τις τιμές και προκαλούν αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα.

 

Η Γερμανία έκανε ήδη ένα πρώτο, σημαντικό βήμα, διακόπτοντας τη διαδικασία πιστοποίησης του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2 που θα μεταφέρει μέσω Βαλτικής ρωσικό φυσικό αέριο, ως αντίδραση στην αναγνώριση από τη Ρωσία των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

 

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Ενέργειας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, έδωσε εντολή να αποσυρθεί η θετική αξιολόγηση που απαιτείται για την έγκριση του αγωγού μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας. «Χωρίς αυτήν την πιστοποίηση Nord Stream 2 δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», είπε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. Ο Γερμανός καγκελάριος χαρακτήρισε «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» την αναγνώριση από τον Πούτιν των εδαφών που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές. Ο Σολτς έδωσε εντολές να διερευνηθεί με ποιες εναλλακτικές θα διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της Γερμανίας. «Η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά», δήλωσε.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ