Σκληραίνει τις κυρώσεις της η ΕΕ στη Ρωσία

Στο κάδρο και η Λευκορωσία

 

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσαν νέο σκληρότερο πακέτο κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία. Συμπεριέλαβαν επίσης και τη Λευκορωσία επειδή διευκόλυνε τα ρωσικά στρατεύματα να εισβάλουν στην Ουκρανία.

 

Μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου της ΕΕ για την Ρωσία και το μπλόκο στο διατραπεζικό σύστημα πληρωμών Swift για τις ρωσικές τράπεζες.

 

«Τα αεροσκάφη από την Ρωσία πλέον δεν θα μπορούν να προσγειώνονται, ούτε να απογειώνονται αλλά ούτε και να υπερίπτανται του εναέριου χώρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

 

«Πρώτον, κλείνουμε τον εναέριο χώρο της ΕΕ για αεροσκάφη ρωσικής ιδιοκτησίας, ρωσικής άδειας ή ρωσικού ελέγχου. Δεν θα μπορούν να προσγειωθούν, να απογειωθούν ή να πετάξουν πάνω από το έδαφος της ΕΕ. Συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ ολιγαρχών».

 

«Δεύτερον, θα απαγορεύσουμε τη μηχανή μαζικών μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου στην ΕΕ. Τα κρατικά Russia Today και Sputnik και οι θυγατρικές τους, δεν θα μπορούν πλέον να διαδίδουν τα ψέματά τους για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του Πούτιν. Αναπτύσσουμε εργαλεία για την απαγόρευση της τοξικής και επιβλαβούς παραπληροφόρησής τους στην Ευρώπη».

 

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο επίσης για κυρώσεις σε βάρος της συμμάχου της Ρωσίας στον πόλεμο Λευκορωσίας και του καθεστώτος Λουκασένκο και ειδικότερα μίλησε για περιοριστικά μέτρα κατά σημαντικών κλάδων. «Αυτό θα σταματήσει τις εξαγωγές προϊόντων από ορυκτά καύσιμα μέχρι τον καπνό, την ξυλεία, το τσιμέντο, τον σίδηρο και τον χάλυβα. Θα επεκτείνουμε και στη Λευκορωσία τους περιορισμούς στις εξαγωγές για τα προϊόντα διπλής χρήσης που ελήφθησαν και για τη Ρωσία», σημείωσε η κ. φον ντερ Λάιεν. Ανακοίνωσε επίσης κυρώσεις για τους Λευκορώσους που βοηθούν την Μόσχα.

 

Η ίδια επανέλαβε παράλληλα ότι σημαντικές ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το σύστημα Swift, ενώ αναφέρθηκε και στις κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

 

«H ηγεσία του προέδρου Ζελένσκι, η γενναιότητα του και η ανθεκτικότητα του ουκρανικού λαού αποτελούν έμπνευση για όλους μας. Καλωσορίζουμε με ανοιχτές αγκάλες όσους πρέπει να ξεφύγουν από τις βόμβες του Πούτιν. Υποστηρίζουμε τα ανατολικά κράτη μέλη μας στη φιλοξενία και τη φροντίδα αυτών των προσφύγων» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

Όπως επισήμανε δε, «για πρώτη φορά, η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει την αγορά και την παράδοση όπλων και εξοπλισμού σε μια χώρα που δέχεται επίθεση».

 

Ναι από Ζελένσκι στο ρωσικό τελεσίγραφο για συνομιλίες

 

Την ώρα που μαίνονται οι μάχες σε Χάρκοβο, Κίεβο και Μαριούπολη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντομίρ Ζελένσκι δήλωσε νωρίτερα πως συμφώνησε σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία χωρίς όρους στη Λευκορωσία.

 

Συγκεκριμένα, ο κ. Ζελένσκι ανήρτησε στο Facebook πως το αποτέλεσμα της τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο έχεις ως εξής: «Συμφωνήσαμε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική, χωρίς όρους στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας, στην περιοχή του ποταμού Pripyat. Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέλαβε την ευθύνη για το γεγονός ότι την ώρα της αποχώρησης, των διαπραγματεύσεων και της επιστροφής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, όλα τα αεροπλάνα, ελικόπτερα και πύραυλοι που τοποθετήθηκαν στο έδαφος της Λευκορωσίας θα παραμείνουν στο έδαφος».

 

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία είχε δώσει στην Ουκρανία διορία έως τις 16.00 – ώρα Ελλάδος για να απαντήσει στην πρόσκληση που της είχε αποστείλει νωρίτερα, για διαπραγματεύσεις σε λευκορωσικό έδαφος.

 

Νωρίτερα, ρωσικά και λευκορωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο Ουκρανός πρόεδρος φέρεται να συμφώνησε για διαπραγματεύσεις στο Μινσκ σε μια άλλη μεγάλη πόλη της Λευκορωσίας. Προηγουμένως, ο κ. Ζελένσκι με ανάρτησή του έκανε γνωστό ότι συνομίλησε με τον Λευκορώσο πρόεδρο Λουκασένκο, χωρίς ωστόσο ακόμα τότε να έδινε καμία λεπτομέρεια για τη συνομιλία.

 

Να σημειωθεί ότι ο Ζελένσκι είχε ανακοινώσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως η Ουκρανία προσέφυγε σε βάρος της Ρωσίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την επίθεση που δέχεται. Παράλληλα, μεσολαβητικό ρόλο εμφανίζονταν διατεθειμένοι να αναλάβουν η τουρκική πλευρά και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ.

 

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θέλει την καταστροφή της Ουκρανίας, αλλά δεν θα πέσουμε

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα έστειλε νέο μήνυμα στους Ουκρανούς πολίτες αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, τονίζοντας ότι η χώρα του δέχθηκε τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία αλλά τόνισε ότι η Ουκρανία δεν θα υποκύψει και ούτε θα παραδοθεί αμαχητί.

 

Χαρακτηριστικά στο μήνυμά του αναφέρει:«Η ρωσική επίθεση σήμερα είναι αποτέλεσμα πολλών ετών. Σκοπός της Ρωσίας είναι να καταστρέψει την Ουκρανία ως κράτος, ως έθνος. Αλλά δεν θα σταματήσουμε, δεν θα κουραστούμε. Θα υπερισχύσουμε».

 

Επιπλέον τόνισε ότι: «Καλώ τη ρωσική κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή του ρωσικού λαού και να λύσει τα δικά της προβλήματα, αντί να επιτίθεται στους γείτονές της. Ο Πούτιν έχει καταληφθεί από αυτήν τη μανία να μας καταστρέψει ολοσχερώς. Ο πόλεμος αυτός είναι πόλεμος του λαού. Πολλοί ξένοι θέλουν να έρθουν γιατί ο Πούτιν δεν επιτίθεται μόνο στην Ουκρανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη».

 

Και πρόσθεσε: «Δεν θα υποκύψουμε, δεν θα παραδοθούμε, δεν θα παραδώσουμε ούτε μία ίντσα της επικράτειάς μας. Θα συναντηθούμε στα σύνορα, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τι έχουν να πουν οι Ρώσοι. Η Ρωσία μετά τις σοβαρές απώλειες που είχε δέχτηκε την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Τώρα μας στέλνει το μήνυμα ότι θέλει να κουβεντιάσει μαζί μας. Είναι νίκη για εμάς που δεν υπάρχουν όροι σε αυτόν τον διάλογο. Η ειρήνη έχει μεγαλύτερο αντάλλαγμα. Απαιτείται ένα πλήρες εμπάργκο και καλώ τους συμμάχους σε ένα πιο ισχυρό πακέτο. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ όσους μας στέλνουν ενίσχυση. Χρειαζόμαστε καύσιμα, αντιαεροπορικά, αντιαρματικά, drones, πυροβόλα και πυρομαχικά».

 

Σε επιφυλακή θέτει τα πυρηνικά ο Πούτιν

 

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανάρτηση του Ζελένσκι για αποδοχή των διαπραγματεύσεων, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα έκανε γνωστό πως θέτει τα πυρηνικά του όπλα σε επιφυλακή, μετά και τις δηλώσεις Σολτς, αλλά και άλλων ηγετών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

 

Υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας ξανά το Χάρκοβο – Στα 20 χλμ οι Ρώσοι στρατιώτες από το Κίεβο

 

Στο επιχειρησιακό πεδίο, η Ουκρανία έθεσε όπως ανακοίνωσε υπό τον πλήρη έλεγχό της το Χάρκοβο, στο βορειοανατολικό τμήμα της, στο οποίο από το πρωί είχαν εισβάλει οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις και βρίσκονταν σε εξέλιξη εκτεταμένες οδομαχίες.

 

Όπως δήλωσε ο περιφερειακός διοικητής του Χαρκόβου Όλεχ Σινεγκούμποφ, στο Telegram: «Ο έλεγχος στο Χάρκοβο είναι εντελώς δικός μας! «Οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία και οι αμυντικές δυνάμεις εργάζονται και η πόλη καθαρίζεται πλήρως από τον εχθρό».

 

Η κατάσταση στο έδαφος παραμένει ρευστή και οι ισχυρισμοί ελέγχου είναι δύσκολο να επαληθευτούν – αλλά οι άμαχοι στο έδαφος είπαν επίσης στο BBC ότι το Χάρκοβο είναι και πάλι υπό ουκρανικό έλεγχο και ότι η σύγκρουση στους δρόμους εκτονώνεται.

 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι ναι μεν δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στην ουκρανική πρωτεύουσα, η οποία κρατάει γερά την άμυνά της έναντι των ρωσικών επιθέσεων, ωστόσο παραδέχθηκε ότι τα ρωσικά στρατεύματα απέχουν μόλις 12 μίλια (20 χλμ) μακριά από το Κίεβο.

 

Ο Βιτάλι Κλίτσκο είπε ότι συνολικά 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πρωτεύουσα από την έναρξη των επιθέσεων, μεταξύ των οποίων εννέα άμαχοι, ενώ 106 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ