ΗΠΑ: Aποκλείουν την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία, εξηγώντας πως αυτό θα αποτελούσε βήμα προς το ξέσπασμα ένοπλης σύρραξης απευθείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

 

«Ο πρόεδρος έχει πει με μεγάλη σαφήνεια ότι δεν έχει πρόθεση να στείλει στρατιώτες των ΗΠΑ να εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία», εξήγησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι.

 

«Και νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ είναι ότι στην ουσία αυτό θα αποτελούσε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, διότι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα προϋπέθετε εφαρμογή» του μέτρου, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν.

 

«Θα απαιτούσε να αναπτυχθεί ο στρατός των ΗΠΑ για την επιβολή της», πράγμα που θα σήμαινε «απευθείας σύγκρουση, δυνητική απευθείας σύγκρουση, και δυνητικό πόλεμο με τη Ρωσία, κάτι στο οποίο δεν σχεδιάζουμε να συμμετάσχουμε», πρόσθεσε η κυρία Ψάκι.

 

Μακόνελ: Ζητά από Μπάιντεν να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες κατά 5%

 

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μακρόχρονες απειλές για τα αμερικανικά συμφέροντα από τη Ρωσία και την Κίνα, ο ηγέτης της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, δήλωσε χθες ότι το επόμενο αίτημα για την κατάρτιση προϋπολογισμού από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να περιλαμβάνει και μία αύξηση τουλάχιστον κατά 5% στις αμυντικές δαπάνες πέραν του πληθωρισμού.

 

Ο Μακόνελ δήλωσε σε μία ομιλία του προς την ολομέλεια της Γερουσίας, ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών θα πρέπει να ακολουθήσει τις πρόσφατες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, διασφαλίζοντας ότι οι ΗΠΑ μπορούν να αντιμετωπίσουν την εξέλιξη των οπλοστασίων της Ρωσίας και της Κίνας. Σύμφωνα με την άποψη του Μακόνελ, η ανάπτυξη αυτών των οπλοστασίων έχει ως στόχο να κρατήσει τις αμερικανικές δυνάμεις μακριά από προβληματικές περιοχές.

 

«Είναι δουλειά αυτού του προέδρου να απαντήσει σοβαρά στις κλιμακούμενες απειλές από τη Ρωσία και την Κίνα» δήλωσε ο Μακόνελ στην τοποθέτησή του προς την ολομέλεια της Γερουσίας.

 

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει να ηγηθεί με το παράδειγμά του. Το επόμενο αίτημα του προέδρου για την κατάρτιση προϋπολογισμού πρέπει να συμπεριλάβει τουλάχιστον μία αύξηση 5% στις αμυντικές δαπάνες πέραν του πληθωρισμού. Η Ρωσία και η Κίνα έχουν δώσει προτεραιότητα στον αμυντικό εκσυγχρονισμό τους για δεκαετίες», είπε ο ίδιος. «Στην πραγματικότητα είμαστε πίσω», παρατήρησε ο Μακόνελ.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ