Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Σαββατοκύριακο ο τρίτος γύρος συνομιλιών

Οι Ρώσοι χτύπησαν πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια – Έσβησε η φωτιά, παγκόσμια οργή

 

Το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί ο τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Κίεβου και Μόσχας όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν στον Γερμανό καγκελάριο Σολτς με τις πληροφορίες να επιβεβαιώνονται από την ουκρανική πλευρά.

 

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, σύμβουλος του πρόεδρου Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία σκοπεύει να συμμετάσχει στον τρίτο γύρο συνομιλιών εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου.

 

Σύμβουλος Ζελένσκι: Δεν θα κάνει παραχωρήσεις που θα μας ταπεινώσουν

 

Αφού γνωστοποιήθηκαν οι διαπραγματεύσεις ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ δήλωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν θα κάνει καμία παραχώρηση που θα μπορούσε να ταπεινώσει τον λαό του στον αγώνα του για εδαφική ακεραιότητα.

 

Ο ίδιος αναφερόμενος στο πώς διεξάγονται οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας, είπε ότι «η στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι σκληρή» και «είναι αυτονόητο ότι αν ήταν μαλακή δεν θα επιτίθετο στην Ουκρανία, αλλά και η στάση του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Ουκρανίας και της Ουκρανίας γενικά είναι επίσης σκληρή, γι’ αυτό και οι συνομιλίες θα είναι σκληρές, αλλά θα διεξάγονται».

 

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ είπε ότι «πρώτον, η θέση της Ουκρανίας ενισχύθηκε από τους δυτικούς εταίρους, και δεύτερον, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σίγουρα δεν θα κάνει τις οποιεσδήποτε παραχωρήσεις, οι οποίες κατά κάποιον τρόπο θα μείωναν τον αγώνα που διεξάγεται στην Ουκρανία για την εδαφική της ακεραιότητα και ελευθερία». Παράλληλα επισήμανε ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι αντιλαμβάνεται σαφώς τα όρια στα οποία μπορεί να φτάσει η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την ρωσική αντιπροσωπεία και εκείνα στα οποία δεν μπορεί να φθάσει.

 

Ο Μιχαΐλο Πομντολιάκ είπε επίσης ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας αντιλαμβάνονται την ψυχολογική κατάσταση των συνομιλητών τους, καθώς και τους στόχους τους, τις θεωρητικές τους θέσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται, δηλαδή τι καταλαβαίνουν για την Ουκρανία και τι όχι.

 

«Κατ’ αρχήν, είμαστε αρκετά άνετοι να εργαστούμε, κατανοώντας τα κίνητρα της ρωσικής πλευράς. Δεν παρευρισκόμαστε απλώς στις διαπραγματεύσεις και τους ακούμε. Καταλαβαίνουμε πού θέλουν να φθάσουν, γιατί σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο, ποια είναι τα κίνητρά τους» δήλωσε ο Ποντολιάκ.

 

Σύμφωνα με τον Ποντολιάκ, η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την ρωσική αντιπροσωπεία δεν πέτυχε τα αποτελέσματα τα οποία ήθελε, αλλά επιτεύχθηκε κατανόηση στο να διασφαλισθεί από κοινού το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων καθώς και για την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού και τροφίμων στα σημεία όπου διεξάγονται σκληρές μάχες, όπως και η δυνατότητα προσωρινής κατάπαυσης του πυρός για την περίοδο κατά την οποία πραγματοποιείται εκκένωση του πληθυσμού.

 

 

Θραύσμα πυραύλου σε κατοικία του Ζελένσκι, σύμφωνα με εκπρόσωπό του

 

Ένα ύποπτο θραύσμα πυραύλου προσγειώθηκε σε κατοικία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο, όπως δήλωσε εκπρόσωπός του μέσω Facebook.

 

Ο Sergii Nykyforov δημοσίευσε δύο φωτογραφίες που φέρεται να δείχνουν το θραύσμα στην αυλή της κατοικίας στο νότιο Κίεβο.

 

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο πρόεδρος αντέδρασε λέγοντας απλώς: “Αστόχησε”.

 

Γκεοργκίεβα σε Ζελένσκι: Το ΔΝΤ θα ανταποκριθεί στο αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

 

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από την άλλη διαβεβαίωσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι το ΔΝΤ θα ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα της Ουκρανίας για έκτακτη χρηματοδότηση.

 

“Μόλις μίλησα με τον Πρόεδρο @ZelenskyyUa και εξέφρασα την υψηλή εκτίμησή μου για το σθένος και την ηγετική του προσωπικότητα”, ανέφερε η Georgieva σε ένα tweet.

 

“Το ΔΝΤ έχει δεσμευτεί να στηρίξει την #Ουκρανία και τον λαό της. Διαβεβαίωσα τον @ZelenskyyUa για ταχεία ανταπόκριση στο αίτημα της Ουκρανίας για έκτακτη οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ”, ανέφερε.

 

Η Μέρκελ υποψήφια για ρόλο διεθνούς διαμεσολαβητή

 

Επίσης σήμερα ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ στη Γερμανία, Μίχαελ Ροτ, τάχθηκε υπέρ του ορισμού διεθνούς διαμεσολαβητή για την κρίση στην Ουκρανία. Ένας από τους πιθανούς υποψήφιους, δήλωσε, θα μπορούσε να είναι η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

 

Ο διεθνής διαμεσολαβητής θα πρέπει να είναι μια προσωπικότητα η οποία θα γίνει αποδεκτή και σεβαστή και από τις δύο πλευρές, τόνισε ο κ. Ροτ και ερωτώμενος αν θα μπορούσε να είναι η Άνγκελα Μέρκελ σε αυτόν τον ρόλο, δήλωσε ότι «με τις διασυνδέσεις και την εμπειρία της, θα ήταν σίγουρα πιθανή υποψήφια», αλλά ο ίδιος δεν θα ήθελε να προκαταλάβει οποιαδήποτε απόφαση.

 

Μπλίνκεν: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει ο πόλεμος

 

Την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον έχει δεσμευτεί να κάνει ό,τι κριθεί αναγκαίο για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προσερχόμενος στη συνάντησή του με τους ομολόγους του της ΕΕ, επαινώντας το μπλοκ για τα «ιστορικά» βήματα που έχει κάνει κατά της Ρωσίας.

 

«Είμαστε αντιμέτωποι με αυτό που είναι ο πόλεμος της επιλογής του προέδρου Πούτιν: απρόκλητος, αδικαιολόγητος και ένας πόλεμος που έχει φρικτές συνέπειες σε ανθρώπους. Σε μητέρες, πατέρες. Σε παιδιά. Βλέπουμε τις εικόνες στην τηλεόραση και αυτό πρέπει να σταματήσει», είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

 

«Είμαστε δεσμευμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το σταματήσουμε. Επομένως, ο συντονισμός μεταξύ μας είναι ζωτικής σημασίας», πρόσθεσε, δίπλα στον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ.

 

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι πέρα από τον κίνδυνο για τους Ουκρανούς, η εισβολή της Ρωσίας θέτει επίσης σε κίνδυνο θεμελιώδεις αρχές που θεσπίστηκαν μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους που είναι σημαντικές για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας, «αρχές που ο Πρόεδρος Πούτιν παραβιάζει κατάφωρα κάθε μέρα».

 

Από την πλευρά του ο Μπορέλ πριν από την έναρξη του έκτακτου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τόνισε ότι αυτός είναι ο πόλεμος του Πούτιν και πρέπει να σταματήσει.

 

Ξεμένει από τρόφιμα η Μαριούπολη

 

Υπό πολιορκία και σφοδρά πυρά συνεχίζει να βρίσκεται η Μαριούπολη, η πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, αλλά παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας σε επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών.

 

“Η Μαριούπολη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει πιθανόν περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις”, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. “Οι αστικές υποδομές της πόλης υφίστανται σφοδρά πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις”, προσθέτει.

 

Ο αντιδήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι είναι “περικυκλωμένη” από ρωσικές δυνάμεις και έχει απεγνωσμένη ανάγκη στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας.

 

Η Μαριούπολη δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα και ξεμένει από τρόφιμα, αφού δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες πέντε ημέρες, δήλωσε την Παρασκευή ο δήμαρχός της. Ο δήμαρχος Vadym Boychenko απηύθυνε τηλεοπτική έκκληση για στρατιωτική βοήθεια και δήλωσε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για την εκκένωση των αμάχων από την πόλη. “Απλώς μας καταστρέφουν”, είπε.

 

Νικολάεφ

 

“Οι κατακτητές σταμάτησαν στην κατεύθυνση του Νικολάεφ, αλλά είχαν μερική επιτυχία προς την κατεύθυνση του Βοζνεσένσκ”, αναφέρει η ουκρανική κυβέρνηση και προσθέτει: “σημειώνεται η κίνηση μεγάλου αριθμού μηχανοκίνητων οχημάτων από το προσωρινά κατεχόμενο έδαφος της Κριμαίας, στο οποίο οι κατακτητές πραγματοποιούν μεταφορά εγκληματιών από τόπους εκτέλεσης τιμωριών για την οργάνωση ταραχών στην περιοχή του Νικολάεφ”.

 

Τα ρωσικά στρατεύματα που προελαύνουν στη νότια ουκρανική πόλη Νικολάεφ έχουν σταματήσει μέχρι στιγμής, δήλωσε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, λίγο πριν τις 13.00 ώρα Ελλάδας. Η δήλωση ήρθε λίγη ώρα αφότου ο τοπικός δήμαρχος είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα εισέρχονταν στο κρίσιμο λιμάνι του Ευξείνου Πόντου.

 

Οδησσός

 

Τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν επίσης προς την Οδησσό, τη στρατηγικής σημασίας πόλη στη νότια ακτή. Οι Ουκρανοί στην Οδησσό σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα για να γεμίσουν σακιά με άμμο ως προετοιμασία για μια πιθανή ρωσική επίθεση, μετέδωσε το BBC. Οι κάτοικοι ανησυχούν για μια απόβαση της Ρωσίας στην ακτή, ειδικά επειδή ένα εσθονικό σκάφος βυθίστηκε την Πέμπτη ανοιχτά του λιμανιού της πόλης. Το πλοίο χτυπήθηκε από ρωσικό πυροβολικό, σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό του ουκρανικού κοινοβουλίου στο Twitter.

 

Κίεβο

 

Ρωσικά στρατεύματα κινούνται από τα βόρεια προς το Κίεβο, παρακάμπτοντας πόλεις που ήδη υφίστανται σφοδρό βομβαρδισμό και μάχες όπως το Τσερνίχιβ και το Σούμι – και η ανησυχία είναι ότι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το απόλυτο έπαθλο της Ρωσίας σε αυτή την εισβολή, θα μπορούσε σύντομα να βρεθεί σε πανομοιότυπη κατάσταση. Νέα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τις φρικτές συνέπειες των ρωσικών στρατιωτικών επιδρομών που έπληξαν ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ την Πέμπτη. Τουλάχιστον 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 18 διασώθηκαν, δήλωσαν οι ουκρανικές αρχές.

 

Στην κατεύθυνση Πολίσιγια, βορειοανατολικά του Κιέβου μια ομάδα Ρώσων που αποτελείται από στρατιωτικές μονάδες της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας με δυνάμεις έως και δεκαπέντε BTG διεξάγει επιθετική επιχείρηση στις λωρίδες Κοζαροβίτσι, Βίσχοροντ, Φαστίβ, Ομπουχίβ, συγκεντρώνοντας τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση Μπισίβ και Ουκραΐνκα.

 

Οι Ρώσοι αποχώρησαν από το αεροδρόμιο Γκοστομέλ, αναφέρει η κυβέρνηση της Ουκρανίας σε επίσημη ενημέρωση.

 

Χάρκοβο

 

Στη βορειοανατολική Ουκρανία, 34 άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή του Χάρκοβο μέσα σε ένα 24ωρο, ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Ο δήμαρχος του Χάρκοβο είπε ότι ο ρωσικός στρατός “προσπαθεί σκόπιμα να εξοντώσει τον ουκρανικό λαό”, καθώς στοχεύει πολιτικούς χώρους.

 

Στην κατεύθυνση Σλομποζάνσκι, μια ομάδα στρατευμάτων της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας με δυνάμεις έως και δεκαέξι BTG διεξάγει μια επιθετική επιχείρηση, επικεντρώνοντας τις προσπάθειες στην κατεύθυνση του Noβομοσκόβσκ.

 

Όπως αναφέρει η ουκρανική κυβέρνηση αποκλείστηκε το Χάρκοβο από βορρά και κατελήφθη η κωμόπολη Μπαλακλέγια.

 

Λβιβ

 

Στην περιφέρεια Βόλιν, βόρεια του Λβιβ οι Ρώσοι με τη βοήθεια δύο BTG κινήθηκαν σε αμυντικές επιχειρήσεις στις περιοχές Πολίσκε και Κουχάρι.

 

Η επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

 

Με τον πυρηνικό εφιάλτη ξεκίνησε η 9η ημέρα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία φέρνοντας μεγαλύτερο ακόμη τρόμο σε ολόκληρη την υφήλιο.

Και αυτό διότι το σφυροκόπημα των Ρώσων δεν σταμάτησε ούτε στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, στην πόλη Ζαπορίζια (το οποίο η Μόσχα θέλει να θέσει υπό την κατοχή της λόγω της στρατηγικής του σημασίας), με συνέπεια μέρος αυτού να πάρει φωτιά από τα συνεχή ρωσικά πυρά, προκαλώντας παγκόσμιο συναγερμό για έναν ενδεχόμενο πυρηνικό κίνδυνο.

 

Ολα αυτά, μόλις λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου συνομιλιών, όπου Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές έδωσαν τα χέρια για έναν νέο γύρο διαλόγου την επόμενη εβδομάδα, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν σε συμφωνία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων.

 

Εσβησε η φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο


Η φωτιά μαινόταν μέχρι πριν λίγη ώρα, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν ήταν εφικτό να επιχειρήσουν, εν μέσω σφοδρών μαχών μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων. Λίγο πριν τις 5:00 το πρωί ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις (που νωρίτερα είχαν αντιμετωπίσει με όπλα τους πυροσβέστες) εν τέλει επέτρεψαν στις δυνάμεις πυρόσβεσης να περάσουν, αφού πρώτα -όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του εργοστασίου, σύμφωνα με το CNN- έπαυσαν οι μάχες στην περίμετρο της πυρηνικής εγκατάστασης.

 

Την πληροφορία για τη φωτιά στην πυρηνική εγκατάσταση μετέδωσαν όλα τα μεγάλα διεθνή Μέσα, όπως και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας.

 

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι του εργοστασίου έκαναν έκκληση προς την πλευρά των Ρώσων να σταματήσουν να πυροβολούν διότι ενδεχόμενη έκρηξη θα προκάλεσε τεράστια καταστροφή και θα σκορπίσει τον όλεθρο.

 

Στα ουκρανικά Μέσα, ειδικοί στον τομέα της ενέργειας επισημαίνουν ότι αν προκληθεί έκρηξη στο εν λόγω πυρηνικό εργοστάσιο, το «κύμα» της θα φτάσει μέχρι τα Ουράλια στη Ρωσία.

 

Νωρίτερα ο δήμαρχος της πόλης, Ντμίτρο Ορλόφ, αλλά και ο εκπρόσωπος της πυρηνικής εγκατάστασης, Αντρίι Τουζ, με δηλώσεις τους ανέφεραν ότι έχει ήδη ξεσπάσει φωτιά στο εργοστάσιο, έπειτα από βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού.

 

«Έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, εκδηλώθηκε πυρκαγιά», δήλωσε ο Αντρίι Τουζ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό της εγκατάστασης στο Telegram.

 

«Υπάρχει πραγματική απειλή πυρηνικού κινδύνου στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη. Απαιτούμε κατάπαυση του πυρός σε βαρύ εξοπλισμό στον πυρηνικό σταθμό», είπε.

 

Σύμφωνα με τον Ντμίτρο Ορλόφ, στην περιοχή μαίνονται μάχες ανάμεσα σε ρωσικά στρατεύματα και ουκρανικές δυνάμεις και υπάρχουν απώλειες. Ο αιρετός δεν έδωσε λεπτομέρειες, ούτε κάποιον απολογισμό.

 

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της εγκατάστασης τόνισε μέσω βίντεο στο Telegram ότι ήδη χτυπήθηκε η πρώτη μονάδα ισχύος από τις ρωσικές επιθέσεις.

 

Την είδηση ότι το πυρηνικό εργοστάσιο πήρε φωτιά επιβεβαίωσαν τόσο ο Βολοντίμρ Ζελένσκι, όσο και ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

 

Με βίντεό του στο Telegram, ο Ζελένσκι κατηγόρησε το «τρομοκρατικό κράτος» της Ρωσίας ότι καταφεύγει πλέον στον «πυρηνικό τρόμο», ενώ προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη έκρηξη θα έχει ανυπολόγιστες καταστροφές.

 

«Τα ρωσικά τανκς πυροβολούν πυρηνικές μονάδες. Είναι εξοπλισμένα με θερμικές συσκευές απεικόνισης», επισημαίνει ο Ουκρανός πρόεδρος.

 

«Στη Ζαπορίζια υπάρχουν έξι μονάδες ισχύος. Στο Τσερνόμπιλ εξερράγη μόνο μία μονάδα ισχύος… Αυτό συμβαίνει πρώτη φορά στην ιστορία! Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει πυροβολήσει ποτέ πυρηνικές μονάδες. Το τρομοκρατικό κράτος της Ρωσίας έχει καταφύγει στον πυρηνικό τρόμο».

 

Από τη μεριά του, ο Κουλέμπα υποστήριξε ότι ενδεχόμενη έκρηξη θα προκαλέσει καταστροφή 10 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Τσερνόμπιλ.

 

«Ο ρωσικός στρατός πυροβολεί απ’ όλες τις πλευρές τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη. Εχει ήδη ξεσπάσει φωτιά. Αν προκληθεί έκρηξη, θα είναι 10 φορές μεγαλύτερη από το Τσερνόμπιλ! Οι Ρώσοι πρέπει ΑΜΕΣΑ να σταματήσουν τη φωτιά, να επιτρέψουν στους πυροσβέστες, να δημιουργήσουν ζώνη ασφαλείας!», αναφέρει στο δραματικό του μήνυμα ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

 

Αυξημένα τα επίπεδα ραδιενέργειας στη Ζαπορίζια, λέει το Associated Press -Καθησυχάζουν Ουκρανοί και ΔΟΑΕ


Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press μεταδίδει ότι καταγράφονται αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, μετά τη φωτιά που έχει ξεσπάσει από τα πυρά των Ρώσων, επικαλούμενο Ουκρανό αξιωματούχο της κυβέρνησης.

 

Πάντως, λίγο αργότερα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, ανακοίνωσε ότι «η ουκρανική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δεν εντόπισε μεταβολή στο επίπεδο της ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, το οποίο υπέστη νωρίτερα βομβαρδισμό από ρωσικά στρατεύματα με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί φωτιά».

 

Αναφορές για νεκρούς από τις μάχες


Οι σφοδρές μάχες, πάντως, συνεχίζονταν μέχρι νωρίς το πρωί στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, όπως αναφέρει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αντιστέκονται, ενώ αναφέρεται ότι υπάρχουν και θύματα, δίχως να μπορεί να διευκρινιστεί ο αριθμός.

 

Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας: Γνωρίζουμε την κατάσταση, είμαστε σε διαρκή επαφή με τις ουκρανικές αρχές


Από τη μεριά του, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις ουκρανικές αρχές για την πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο.

 

Μέσω tweet, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανέφερε ότι «γνωρίζει τις αναφορές για βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια» και ότι βρίσκεται σε επαφή με τις ουκρανικές αρχές για την κατάσταση.

 

Σολτς: Η πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση

 

Η πυρκαγιά τη νύχτα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, αποδεικνύει πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Καθησυχαστικά εκφράστηκε πάντως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας από την Ακτινοβολία, ενώ καθηγητής Διεθνούς Δικαίου κατατάσσει τις στοχευμένες επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στα εγκλήματα πολέμου.

 

«Οι πόλεμοι οδηγούν πάντα στην καταστροφή, η οποία μάλιστα μπορεί να προκληθεί, με τρομερά αποτελέσματα, εκεί όπου ίσως καμία από τις εμπόλεμες πλευρές δεν το επεδίωκε πραγματικά», προειδοποίησε ο κ. Σολτς , αναφερόμενος στην πυρκαγιά στο ουκρανικό πυρηνικό εργοστάσιο και τόνισε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να αποφεύγεται αυτού του είδους η κλιμάκωση.

 

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Περιβάλλοντος και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας από την Ακτινοβολία διαβεβαίωσαν πάντως σήμερα ότι όλες οι μετρήσεις στη Ζαπορίζια «παραμένουν εντός των φυσιολογικών ορίων» και επισήμαναν ότι θα παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση. Σε περίπτωση που κάτι αλλάξει, τότε το κοινό θα ενημερωθεί αρμοδίως και θα του δοθούν οι σχετικές συστάσεις, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι δεν πρέπει κανείς να λαμβάνει μόνος του δισκία ιωδίου. «Η λήψη φαρμάκων κατ΄αυτόν τον τρόπο εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία και προς το παρόν δεν έχει καμία απολύτως χρησιμότητα», τόνισε.

 

Αντίστοιχα, η Εταιρία για την Ασφάλεια Εγκαταστάσεων και Αντιδραστήρων (GRS) ανακοίνωσε ότι δεν διακρίνει άμεσο κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος στην περιοχή. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, η τοποθεσία καταλήφθηκε από ρωσικά στρατεύματα και αυτή τη στιγμή λειτουργεί κανονικά, σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας. Το κτίριο που χτυπήθηκε δεν ήταν αντιδραστήρας, αλλά εκπαιδευτικό κέντρο, διευκρινίστηκε.

 

Ο ειδικός στα θέματα πυρηνικής ενέργειας της οργάνωσης Greenpeace Χάιντς Σμιτάλ από την πλευρά του εξέφρασε τη γενικότερη ανησυχία του για ενδεχόμενα χτυπήματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, δήλωσε ωστόσο και αυτός ότι η κατάσταση στη Ζαπορίζια δεν έχει σχέση με τις συνθήκες του ατυχήματος στο Τσέρνομπιλ.

 

Από νομική άποψη, ο καθηγητής Διεθνούς Δκαίου Κλάους Κρες δήλωσε σήμερα στη Γερμανική Ραδιοφωνία ότι ενδεχόμενη στοχευμένη ρωσική επίθεση σε πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας θα συνιστούσε έγκλημα πολέμου και μια τέτοια υπόθεση εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ο Κρες είναι σύμβουλος του επικεφαλής Εισαγγελέα Καρίμ Χαν, ο οποίος έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα σχετικά με το ενδεχόμενο διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.

 

Εκκληση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για παύση της επίθεσης στο πυρηνικό εργοστάσιο


Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας εξέπεμψε SOS. Ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ζήτησε από τις ρωσικές και τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

 

«Ο γενικός διευθυντής Γκρόσι απηύθυνε έκκληση για άμεσο τερματισμό της χρήσης (στρατιωτικής) βίας στο Ενερχοντάρ και ζήτησε από τις στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν εκεί να αποφύγουν τις εχθροπραξίες κοντά στον πυρηνικό σταθμό», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

 

 

ΟΗΕ: Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό

 

Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση σήμερα στις 18:30 σήμερα ώρα Ελλάδας στις (11:30 τοπική ώρα) μετά την επίθεση της Ρωσίας στον πυρηνικό σταθμό στην Ζαπορίζια στην Ουκρανία, δήλωσαν διπλωμάτες.

 

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, βομβαρδίζοντας και πυρπολώντας παρακείμενο στις κεντρικές εγκαταστάσεις κτίριο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.

 

Η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού ενίσχυσε τους φόβους για την έλλειψη πρόσβασης στις μετρήσεις της ραδιενέργειας και για τις πιθανότητες πυρηνικού ατυχήματος, δηλώνουν ειδικοί, αν και τονίζουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν άμεσοι ραδιολογικοί κίνδυνοι.

 

ΟΗΕ: Ξεπέρασαν τα 1,2 εκατ. οι πρόσφυγες από την Ουκρανία

 

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του ΟΗΕ τουλάχιστον 1,2 εκατ. άνθρωποι διέφυγαν από την Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

 

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (HCR) κατέγραφε ακριβώς 1.209.976 πρόσφυγες στον ιστότοπό της στις 13:00 ώρα Ελλάδας. Πρόκειται για περισσότερους από 171.000 σε σχέση με χθες, Πέμπτη.

 

Οι αρχές και ο ΟΗΕ περιμένουν ότι η ροή θα αυξηθεί, καθώς ο ρωσικός στρατός φαίνεται να επικεντρώνει τις προσπάθειές του στις μεγάλες ουκρανικές πόλεις.

 

Γερμανία: Eξτρεμιστές μετέβησαν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν

 

Νωρίτερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας δήλωσσε ότι μεμονωμένοι Γερμανοί εξτρεμιστές έχουν φθάσει στην Ουκρανία, «προφανώς προκειμένου να λάβουν μέρος στις εκεί μάχες».

 

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας λαμβάνουν μέτρα, αλλά δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε μεμονωμένες περιπτώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ επικαλούμενα κύκλους αυτών των υπηρεσιών, υπάρχουν τρία άτομα τα οποία είναι ήδη γνωστά, όπως ήταν γνωστό και ότι ήθελαν να πολεμήσουν για την Ουκρανία.

 

Ουγγαρία: Παραλαμβάνουμε αέριο και πετρέλαιο από τη Ρωσία χωρίς προβλήματα

 

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε σήμερα σε βίντεο που ανάρτησε από τις Βρυξέλλες στη σελίδα του στο Facebook η Ουγγαρία παραλαμβάνει αέριο από τη Ρωσία σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχει και η διαμετακόμιση του αερίου και τα φορτία πετρελαίου δεν έχουν διαταραχθεί.

 

Ο Σιγιάρτο δήλωσε πως η κατάσταση στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο σοβαρή και επανέλαβε πως η Ουγγαρία δεν θα στείλει στρατεύματα ούτε όπλα στην Ουκρανία και δεν θα αφήσει να περάσουν από το έδαφός της οποιεσδήποτε αποστολές θανατηφόρων όπλων.

 

Ελβετία: «Ναι» στις νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία

 

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση της Ελβετίας διεύρυνε σήμερα τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε συνδυασμό με τα περαιτέρω μέτρα που επιβλήθηκαν από την ΕΕ, περιορίζοντας τις εξαγωγές και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στη χώρα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, της μεγαλύτερης επίθεσης σε ευρωπαϊκό κράτος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Σε μια απότομη απόκλιση από την παραδοσιακή της ουδετερότητα, η Ελβετία κινήθηκε τη Δευτέρα για να υιοθετήσει κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ σε άτομα και εταιρείες από τη Ρωσία, παγώνοντας περιουσιακά τους στοιχεία στο πλαίσιο των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

Από την περασμένη εβδομάδα, το μπλοκ των 27 μελών της ΕΕ έχει εγκρίνει μια σειρά από κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας σε τομείς οικονομίας, ενέργειας, εξαγωγών και ταξιδιωτικών μετακινήσεων.

 

Τα μέτρα περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, το κλείσιμο του εναέριου χώρου της ΕΕ προς τη Ρωσία, τον αποκλεισμό ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT και κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες.

 

Νέα χρηματοοικονομικά μέτρα

 

Σήμερα, η Ελβετία υιοθέτησε νέα χρηματοοικονομικά μέτρα -συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης συναλλαγών με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και της υιοθέτησης των μέτρων SWIFT της ΕΕ- ενώ επίσης εμπόδισε ορισμένες εξαγωγές στη χώρα.

 

Αυτά τα μέτρα στοχεύουν, μεταξύ άλλων, περουσιακά στοιχεία που «θα μπορούσαν να συμβάλουν στη στρατιωτική και τεχνολογική βελτίωση της Ρωσίας ή στην ανάπτυξη του τομέα άμυνας και ασφάλειας», για χρήση στην αεροπορία και τη διαστημική βιομηχανία, καθώς και ορισμένα περιουσιακά στοιχεία και υπηρεσίες στον τομέα του πετρελαίου.

 

Επίσης, η ελβετική κυβέρνηση κινήθηκε έτσι ώστε να μπορεί να δέχεται γρήγορα πολίτες από την Ουκρανία που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα εν μέσω του πολέμου, ενεργοποιώντας ένα καθεστώς ειδικής προστασίας που τους επιτρέπει να λάβουν δικαίωμα διαμονής στην Ελβετία χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν σε κανονική διαδικασία ασύλου.

 

Η Ελβετία δήλωσε ότι η εφαρμογή των νέων κυρώσεων παραμένει συμβατή με την ουδετερότητά της, προσθέτοντας ότι έχει παράσχει εξαιρέσεις για να διασφαλίσει ότι οι κυρώσεις δεν παρεμποδίζουν ανθρωπιστικές δραστηριότητες.

 

Επαρκής ο ενεργειακός εφοδιασμός

 

«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις», ανέφερε το υπουργικό συμβούλιο. «Θα αποφασίσει αυτόνομα για το αν θα υιοθετήσει οποιεσδήποτε περαιτέρω κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας». Όπως δήλωσαν χθες αξιωματούχοι, η ΕΕ εργάζεται για να λάβει περαιτέρω βήματα που ενδέχεται να περιλαμβάνουν στόχευση κρυπτονομικών περιουσιακών στοιχείων.

 

Ακόμη, η Ελβετία ανακοίνωσε ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός της είναι επαρκής για αυτόν τον χειμώνα, αλλά εργάζεται για να εφαρμόσει ένα νέο σχέδιο για την ελβετική βιομηχανία φυσικού αερίου. Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί εν μέσω των συνεχιζόμενων κυρώσεων και λόγω των φόβων για διακοπές του εφοδιασμού στο φυσικό αέριο, το 40% του οποίου προμηθεύεται από τη Ρωσία.

 

Πρώτη καταχώρηση: 07:29

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ