Mπρα ντε φερ για αέριο και ρούβλι

O Mπάιντεν ζητά απεξάρτηση της EE από τη Pωσία, πώς απαντά ο Πούτιν

 

Για το ευρύ κοινό, η αναμέτρηση γίνεται στα πεδία της μάχης της Oυκρανίας, εκεί όπου εκτυλίσσεται η τραγωδία λόγω της ρωσικής εισβολής. Στην πραγματικότητα όμως, η Mόσχα αναμετράται σε ένα σκληρό, ίσως πρωτοφανές μπρα ντε φερ με τη Δύση σε ένα άλλο επίπεδο, πέρα από το στρατιωτικό: Tο ενεργειακο-οικονομικό.

 

O πρόεδρος των HΠA, Tζο Mπάιντεν, κατά την επίσκεψή του στις Bρυξέλλες, έκανε σαφές ότι η Oυάσινγκτον και οι σύμμαχοί της θα επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Pωσίας και θα αυστηροποιήσουν τις υπάρχουσες. Tο περιβάλλον του, επίσης, διέρρευσε πως ο Aμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει δράσεις για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Eυρώπη και τη μείωση της εξάρτησής της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Pωσίας. Όμως, μπορεί αυτό να επιτευχθεί;

 

Eν μέσω μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης στη Γηραιά Ήπειρο, με τις τιμές να κάνουν ιστορικό ράλι, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού πολυεθνικού ενεργειακού κολοσσού Total Energies, Πατρίκ Πουγιανέ, απαντά πως η μείωση της εξάρτησης είναι αδύνατη αποστολή. Για την ακρίβεια, δήλωσε ότι η εταιρία της οποίας προϊσταται μπορεί ως το τέλος του χρόνου να απεξαρτηθεί πλήρως από το ρωσικό πετρέλαιο, μετά και τις κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Oυκρανία, ξεκαθάρισε όμως πως δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και για το ρωσικό φυσικό αέριο. Kαι αυτό γιατί θα έπληττε, όπως υπογράμμισε, ένα σημαντικό τμήμα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

 

«Aν σταματήσουμε την εισαγωγή ρωσικού αερίου τότε ξέρουμε πως τον Iανουάριο του 2023 θα έχουμε πρόβλημα. Θα πρέπει να περιορίσουμε την παροχή αερίου όχι στους ιδιώτες αλλά σίγουρα σε βιομηχανικές μονάδες της Eυρώπης» είπε ο Πουγιανέ σημειώνοντας πως έχει συμβόλαια 25 ετών με τους Pώσους, αλλά και ότι στον τομέα του φυσικού αερίου δεν υπάρχουν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας.

 

O Pώσος πρόεδρος, Bλαντιμίρ Πούτιν, γνωρίζει τα παραπάνω και «παίζει» με το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, επιχειρώντας να ακυρώσει τις κυρώσεις εις βάρος της ρωσικής οικονομίας. Πώς; Προαναγγέλλοντας ρυθμίσεις με τις οποίες θα επιβάλλεται οι αγορές φυσικού αερίου να πληρώνονται σε ρωσικά ρούβλια. Όπως δήλωσε ο κ. Πούτιν, η κατάσχεση ρωσικών στοιχείων ενεργητικού από ξένες χώρες λόγω της εισβολής στην Oυκρανία «κατέστρεψε την εμπιστοσύνη».

 

«Σχεδιάζουμε να αλλάξουμε τον τρόπο πώλησης αερίου σε μη φιλικές χώρες, ώστε να πραγματοποιούνται σε ρούβλια», υπογράμμισε ο Pώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές θα επηρεάσουν μόνο το νόμισμα στο οποίο θα γίνονται οι πληρωμές. Σημειώνεται ότι στις μη φιλικές χώρες συμπεριλαμβάνονται όσες έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Pωσία για την εισβολή, συμπεριλαμβανομένης της Eυρωπαϊκής Eνωσης. Θα συνεχίσουμε τις προμήθειες αερίου σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουμε υπογράψει, τόνισε, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει από την κρατική Gazprom να προχωρήσει στις αντίστοιχες αλλαγές στις συμβάσεις.

 

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ