Πούτιν: “Σε αδιέξοδο” οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου, δήλωσε την Τρίτη, κατά την κοινή συνέντευξή του με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, από την ρωσική Άπω Ανατολή.

 

Ο Ρώσος ηγέτης, ο οποίος διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του να εισβάλουν στην Ουκρανία τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι “αποκλίνει από όσα συμφωνήθηκαν στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών στην Κωνσταντινούπολη”, προ εβδομάδων.

 

Ο Πούτιν αποκάλεσε “ψεύτικη” τη σφαγή στην Μπούτσα, βορειοδυτικά του Κιέβου, όπου οι Ρώσοι στρατιώτες φέρονται να εκτέλεσαν δεκάδες αμάχους, αφήνοντας τα πτώματά τους στους δρόμους, όπου τα βρήκαν οι ουκρανικές δυνάμεις όταν ανέκτησαν την πόλη.

 

Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους έκανε επίσης λόγο για “αποτυχία” του οικονομικού “blitzkrieg” της Δύσης κατά της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι “ελπίζει η κοινή λογική να πρυτανεύσει” μεταξύ των δυτικών ηγετών.

 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε ότι η Δύση δεν κατανοεί ότι “οι δύσκολες συνθήκες ενδυναμώνουν την ενότητα του ρωσικού λαού”.

 

Δήλωσε δε ότι η Μόσχα “έκανε καλά” που ξεκίνησε την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία.

 

“Η Ρωσία δεν μπορεί να απομονωθεί”

 

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι οι προσπάθειες να απομονωθεί η Μόσχα θα αποτύχουν, επικαλούμενος την επιτυχία του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος ως απόδειξη ότι η Ρωσία μπορεί να πετύχει εντυπωσιακά άλματα προς τα μπροστά σε δύσκολες συνθήκες.

 

Η Ρωσία λέει ότι ποτέ δεν θα βασιστεί ξανά στη Δύση αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας για να τιμωρήσουν τον Πούτιν για την εντολή που έδωσε στις 24 Φεβρουαρίου να ξεκινήσει η ‘ειδική στρατιωτική επιχείρηση’, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος, στην Ουκρανία.

 

Πριν από 61 χρόνια σαν σήμερα, ο Σοβιετικός Γιούρι Γκαγκάριν μπήκε στα βιβλία της Ιστορίας καθώς έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα. Με αφορμή την επέτειο αυτή, ο Πούτιν μετέβη στο Κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στη ρωσική Άπω Ανατολή, σε απόσταση 5.550 χλμ, ανατολικά της Μόσχας.

 

“Οι κυρώσεις ήταν ολοκληρωτικές, η απομόνωση ήταν ολοκληρωτική αλλά η Σοβιετική Ένωση ήταν και πάλι πρώτη στο Διάστημα”, δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με τη ρωσική κρατική τηλεόραση.

 

“Δεν σκοπεύουμε να απομονωθούμε”, δήλωσε ο ίδιος. “Είναι αδύνατον να απομονώσουμε σοβαρά τον οποιοδήποτε στον σύγχρονο κόσμο –ειδικά μια τόσο μεγάλη χώρα όπως τη Ρωσία”.

 

Οι ρωσικές επιτυχίες στο Διάστημα κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, όπως η πτήση του Γκαγκάριν και η εκτόξευση το 1957 του Sputnik 1, του πρώτου τεχνητού δορυφόρου από τη Γη, έχουν μια ιδιαίτερη σημασία για τη Ρωσία: και τα δύο γεγονότα προκάλεσαν σοκ στις ΗΠΑ. Η εκτόξευση του Sputnik 1 οδήγησε τις ΗΠΑ στο να συστήσει τη NASA σε μια προσπάθεια να καλύψει τη διαφορά της από τη Μόσχα.

 

Ο Πούτιν λέει ότι η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία είναι απαραίτητη διότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να απειλήσουν τη Ρωσία –και μέσω της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ– και ότι η Μόσχα έπρεπε να υπερασπιστεί τους Ρωσόφωνους πολίτες στην Ουκρανία απέναντι σε διώξεις.

 

Ο ίδιος δήλωσε σήμερα πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία θα πετύχει όλους τους στόχους της στην Ουκρανία –μια σύγκρουση που ο ίδιος χαρακτήρισε αναπόφευκτη και απαραίτητη για την υπεράσπιση της Ρωσίας μακροπρόθεσμα.

 

“Οι στόχοι της είναι απολύτως σαφείς και ευγενείς”, δήλωσε ο Πούτιν αναφορικά με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

 

Οι ουκρανικές δυνάμεις προβάλλουν ισχυρή αντίσταση και η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία σε μια προσπάθεια να την αναγκάσει να αποσύρει τις δυνάμεις της.

 

Ο Πούτιν περιηγήθηκε στο Κοσμοδρόμιο Βοστότσνι μαζί με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο.

 

“Για ποιο λόγο ανησυχούμε τόσο πολύ γι’ αυτές τις κυρώσεις;”, δήλωσε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με τη ρωσική κρατική τηλεόραση.

 

Ο Λουκασένκο, που κάποιες φορές έχει κάνει δηλώσεις που φαίνονται να είναι αντίθετες προς τις δεδηλωμένες θέσεις του στενότερου συμμάχου του σε μια σειρά από θέματα, έχει επιμείνει ότι η Λευκορωσία πρέπει να έχει ανάμειξη στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και έχει δηλώσει ότι η Λευκορωσία αδίκως έχει χαρακτηριστεί “συνένοχος του επιτιθέμενου”.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ