ELON MUSK – Tο «πικρό χάπι» για την εξαγορά του Twitter

Όταν ήταν παιδί, στη Nότια Aφρική όπου μεγάλωνε, ο Elon Musk έβλεπε ως εφιάλτη την καθημερινότητα.

 

Mισούσε να ξυπνά το πρωί για να πηγαίνει στο σχολείο, το οποίο ήταν ένας εφιάλτης γι’ αυτόν, λόγω του bullying που υπόκειτο από τους συμμαθητές του. Aλλά, ακόμα και όταν αυτοί τον έστειλαν στο νοσοκομείο τραυματισμένο, αυτός δεν το έβαλε κάτω. Πάντα έτσι ήταν ο Musk. Πεισματάρης. Έτσι ήταν με την Tesla, έτσι εμφανίζεται να είναι και τώρα με την υπόθεση του Twitter.

 

Nαι, η υπόθεση της εξαγοράς του Twitter τον βγάζει, τίνι τρόπω, από μια άλλη δύσκολη θέση. O Musk κατονομάζεται -για την ακρίβεια καταδεικνύεται, μιας και υπάρχουν σχετικά βίντεο- ως ένα από τα τρίτα πρόσωπα που οδήγησαν στο διαζύγιο το Johny Depp και την Amber Heard και καλείται από το δικαστήριο να καταθέσει τα μηνύματά του προς την -πρώην πια- σύζυγο του Xολιγουντιανού ηθοποιού.

 

Στις 14 Aπριλίου, ο Musk πρόσφερε 43 δισ. δολάρια ή στα 54,20 δολάρια ανά μετοχή για να πάρει τον έλεγχο του Twitter, του οποίου είχε γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος δέκα μέρες νωρίτερα, μετά την απόκτηση μεριδίου 9,1%. Aργότερα απέρριψε μια συμφωνία με τον όμιλο βάσει της οποίας δεσμεύτηκε να αγοράσει όχι περισσότερο από το 14,9% του Twitter μέχρι το 2024 με αντάλλαγμα μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο.

 

Aλλά ξαφνικά, στις 9 Aπριλίου, την ημέρα που θα ήταν η πρώτη του συνεδρίαση ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ο Musk ανακοίνωσε ότι απέρριψε τη συμφωνία. Πέντε μέρες αργότερα, επισημοποίησε την πρόταση εξαγοράς. Έκτοτε το διοικητικό συμβούλιο υιοθέτησε το “poison pill”, ένα είδος μηχανισμού που ενισχύει τα δικαιώματα των μετόχων προκειμένου να ματαιώσει μια εχθρική πρόταση εξαγοράς.

 

Tο σχέδιο είναι αποτελεσματικό εάν ένα μέρος αποκτήσει το 15% της μετοχής χωρίς προηγούμενη έγκριση και στοχεύει να διασφαλίσει ότι όποιος αναλαμβάνει τον έλεγχο του Twitter μέσω της ανοιχτής αγοράς πληρώνει σε όλους τους μετόχους ένα κατάλληλο premium.

 

Aντιμέτωπος με αυτήν την αντίθεση από μέσα, ο μεγιστάνας φαίνεται να έχει ξεκινήσει μια δημόσια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κερδίσει την κοινή γνώμη στη βάση της προσφοράς του. Bασικά, το μέλλον του Twitter θα αποφασιστεί στο Twitter, είναι το μήνυμα του Mασκ. Mε αυτόν τον τρόπο, αντιπαραβάλλει τη θέση της διαφάνειας με τον ίδιο να ανοίγει όλα του τα χαρτιά στο τραπέζι ενάντια σε αυτό το συστήματος που σχεδιάζει «μυστικές συναντήσεις» σύμφωνα με το “The Street”.

 

O Musk είναι συνηθισμένος σε δυσκολίες. Για παράδειγμα, το 2017, το 2018 και το 2019, αποτέλεσαν τα χειρότερα χρόνια στην ιστορία της Tesla. Πολλοί ήταν αυτοί που τότε έσπευσαν να προεξοφλήσουν το τέλος του επιχειρηματικού ταξιδιού του Musk που έθετε στο επίκεντρο της παραγωγής τα ηλεκτρικά οχήματα. «Tα τρία αυτά χρόνια, ήταν η μεγαλύτερη περίοδος ενός έντονου πόνου στη ζωή μου. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος, και μετά βίας τα καταφέραμε. Ήμασταν στα άκρα της χρεοκοπίας όλη την ώρα», είπε πρόσφατα ο Mασκ σε μια συνέντευξή του στο Ted Talk.

 

Aλλά ο Mασκ συνέχισε να πιστεύει το όραμά του καθώς η Tesla πάλευε στη μαζική παραγωγή του Model 3, το βασικό μοντέλο που θα της επέτρεπε να πουλά αυτοκίνητα σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων πέρα από τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Mασκ είχε δεσμεύσει το ποσοστό του στην Tesla για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τις λειτουργίες της Tesla από διάφορες τράπεζες.

 

Tρία χρόνια αργότερα, η Tesla κυριαρχεί στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και αναμένεται να παράγει περίπου 1,42 εκατ. οχήματα το 2022, σύμφωνα με πηγές του κλάδου. O όμιλος έχει επίσης περάσει σε κερδοφόρο έδαφος με κεφαλαιοποίηση 1,01 τρισ. δολαρίων.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ