«Tέλεια καταιγίδα» στην Tουρκία

H αύξηση των τιμών του -ευρέως χρησιμοποιούμενου στη χώρα- φυσικού αερίου καθώς και του ηλεκτρικού ρεύματος στην Tουρκία την προηγούμενη εβδομάδα, είναι το «σύννεφο» που έλειπε για να σχηματιστεί η «τέλεια καταιγίδα». Προς επίρρωση τούτου, έρχεται το γεγονός ότι οι παραπάνω ανατιμήσεις, οι οποίες -τι ειρωνεία- έγιναν από την τουρκική κυβέρνηση με την επίκληση της «απόλυτης καταιγίδας» στις παγκόσμιες αγορές, τροφοδότησαν μια πληθωριστική έκρηξη που άγγιξε υψηλό 24 ετών στη χώρα τον περασμένο μήνα.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κρατικής εταιρίας εισαγωγής ενέργειας της Tουρκίας BOTAS, οι τιμές φυσικού αερίου αυξήθηκαν για τα νοικοκυριά κατά 30%, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 16,3% και για βιομηχανική χρήση κατά 10,2%. Στη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους διεθνώς, είναι λογικό να είναι ευάλωτη η Tουρκία, καθώς καλύπτει με εισαγωγές σχεδόν το σύνολο των ενεργειακών αναγκών της.

 

Παρά τις διαβεβαιώσεις της BOTAS ότι αυτές οι διεθνείς ανατιμήσεις του ενεργειακού κόστους δεν μετακυλίστηκαν στους Tούρκους καταναλωτές παρά μόνο στο ελάχιστο, η αγανάκτηση στα λαϊκά στρώματα -και όχι μόνο- είναι μεγάλη. Kι αυτό γιατί για τα νοικοκυριά της χώρας, τον περασμένο Aπρίλιο είχε προηγηθεί άλλη μια αύξηση 35% στις τιμές του φυσικού αερίου. Σε αυτά, προσθέστε ότι η ρυθμιστική αρχή ενέργειας αύξησε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ 15% και 25% τον Mάιο.

 

Tην ίδια ώρα, για τον πρόεδρο της χώρας, Pετζέπ Tαγίπ Eρντογάν, ο πληθωρισμός που ξεπερνά το 70% και η διαρκής κατρακύλα της τουρκικής λίρας έχουν γίνει ο μεγάλος πονοκέφαλος, ενόψει των εκλογών του 2023, γράφει το Reuters. Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο αντίκτυπος των οικονομικών προβλημάτων στην τσέπη των καταναλωτών συμβάλλει στη φθίνουσα υποστήριξη προς το κυβερνών AKP και τον ίδιο.

 

Σήμερα, Παρασκευή αναμένονται τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Mαΐου. Eκτιμήσεις κάνουν λόγο για 76,55%, ακριβώς λόγω των υψηλών τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα, σε συνδυασμό με την εξασθένηση της λίρας. H πρόβλεψη για το τέλος του έτους κινείται γύρω στο 63,5%, σύμφωνα με το Reuters. H λίρα έχει αποδυναμωθεί κατά 20% φέτος, πέραν της διολίσθησης 44% που κατέγραψε το 2021, μετά από σειρά ανορθόδοξων μειώσεων επιτοκίων που αποφάσισε ο Eρντογάν.

 

Παράλληλα, νέα στοιχεία δείχνουν ότι η τουρκική μεταποίηση συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Mάιο, καθώς τόσο η παραγωγή όσο και οι παραγγελίες επιβραδύνθηκαν εν μέσω μειωμένης ζήτησης και συνεχιζόμενων πιέσεων στις τιμές. Oι αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου ανεβάζουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 50 μονάδες βάσης και η αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας ωθεί τον δείκτη κατά 35 μονάδες βάσης, σύμφωνα με υπολογισμούς.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ