Ο πρόεδρος της JPMorgan Chase προειδοποιεί για τους κινδύνους που επιφυλάσει η χρεοκοπία ενός ευρωπαϊκού κράτους

Το να αφεθεί ένα ευρωπαϊκό κράτος να βρεθεί σε κατάσταση στάσης πληρωμών του χρέους του, θα είχε καταστροφικές συνέπειες ντόμινο επί των τραπεζών που διατηρούν κρατικούς ομολογιακούς τίτλους, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της αμερικανικής τράπεζας JPMorgan Chase σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il sole 24 Ore.

“Εάν ένα ευρωπαϊκό κράτος χρεοκοπήσει ή εάν κάνει στάση πληρωμών στο δημόσιο χρέος του, τότε η Ευρώπη θα υποχρεωθεί να διασώσει τις τράπεζες που διατηρούν ομόλογα του κράτους αυτού”, προειδοποιεί ο Τζέιμι Ντάιμον .

“Δεν θεωρώ ότι αυτό θα είναι καλή στρατηγική”, διότι η χρεοκοπία ενός κράτους το μόνο που θα έκανε θα ήταν να επιταχύνει τις εξελίξεις προκαλώντας μία σειρά γεγονότων”, είπε.

Ο Τζέιμι Ντάιμον εκφράζει τη λύπη του για το ότι οι τράπεζες “κατηγορούνται ότι κερδοσκοπούν επί των κρατικών τίτλων” τη στιγμή που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα “είναι οι σημαντικοί κάτοχοι αυτών των κρατικών ομολόγων”.

Σύμφωνα με τον Τζέιμι Ντάιμον, η Ευρώπη θα έπρεπε μάλλον να τροποποιήσει τα κριτήρια του Μάαστριχτ, “μία τακτική καρότου και μαστιγίου που δεν λειτούργησε ως όφειλε”. “Χρειάζεται περισσότερη ισορροπία των οικονομικών πολιτικών” στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπογραμμίζει, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανομοιομορφία των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανά χώρα.

Ερωτηθείς για την κατάσταση της Ιταλίας, η οποία έγινε με τη σειρά της στόχος των αγορών, ο διαβεβαιώνει ότι “δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος” και ότι “αντίθετα, βοηθά στην ανάκαμψη της Ευρώπης”.

Η ιδέα ενδεχόμενης “αναδιάρθρωσης” του χρέους ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών βρίσκεται σε επίκεντρο της νέας αναταραχής στις αγορές. Μέχρι σήμερα, οι Ευρωπαίοι ασχολήθηκαν με τον αποκλεισμό αυτού του κινδύνου, ο οποίος τρομοκρατεί τους ιδιώτες κατόχους κρατικών ομολόγων, υποστηρίζοντας την Ελλάδα και στη συνέχεια, την Ιρλανδία.

Αλλά, υπό την πίεση του Βερολίνου, οι Ευρωπαίοι έθεσαν νέους κανόνες που θα εφαρμοσθούν το 2013, σύμφωνα με τους οποίους ένας κράτος οφείλει “να αναδιαρθρώσει” το χρέος του, εάν χρεοκοπήσει διαπραγματευόμενο με τους ιδιώτες πιστωτές του, οι οποίοι θα αναλάβουν μέρος του ρίσκου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ