Bloomberg: Η κρίση του φυσικού αερίου βρίσκεται τώρα στην κορυφή της μακράς λίστας κινδύνων των Ευρωπαίων χρηματιστών

 

 

Πάνω που φαινόταν ότι η σειρά των οικονομικών προκλήσεων που έχουν στοιχειώσει τους επενδυτές φέτος είχε υπολογιστεί από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, μια σπειροειδής ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη απειλεί να δώσει νέο τράνταγμα στα βιβλία των επενδυτών που ασχολούνται με τις μετοχές, αναφέρει το Bloomberg.

 

Η ανησυχία εστιάζεται τώρα στον ασφυκτικό έλεγχο της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές προμήθειες φυσικού αερίου, με τις ροές μέσω του κρίσιμου αγωγού Nord Stream προς τη Γερμανία να έχουν μειωθεί απότομα, στέλνοντας τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη.

 

Οι τομείς και οι χώρες με μεγάλη εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα διακυβεύονται περισσότερο. Οι μεγάλες εταιρείες βαριάς βιομηχανίας της Γερμανίας είναι μεγάλοι εισαγωγείς φυσικού αερίου και ο δείκτης DAX της χώρας έχει 45% έκθεση στα χημικά, τα αυτοκίνητα και τις βιομηχανικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή οικονομία έχει παραμείνει μέχρι στιγμής ανθεκτική και η πλήρης έκταση των κινδύνων αποδεικνύεται δύσκολο να εκτιμηθεί από τους επενδυτές.

 

“Πραγματικά δεν έχουμε κανένα πλαίσιο για να κρίνουμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το πράγμα”, δήλωσε ο Paul O’Connor, επικεφαλής του τμήματος multi-asset της Janus Henderson Investors, προσθέτοντας ότι η σημασία της κρίσης “θα μπορούσε να είναι σημαντική”.

 

Ορισμένα τρωτά σημεία είναι προφανή. Ένα καλάθι μετοχών της Citigroup. που είναι ευαίσθητο σε ένα σοκ αερίου έχει υποαποδώσει την ευρύτερη αγορά φέτος. Περιλαμβάνει τις BASF, Covestro, Thyssenkrupp και Siemens AG, καθώς και αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η BMW AG και η Mercedes-Benz Group AG, και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας E.ON και Uniper.

 

Σύμφωνα με την Esther Baroudy, ανώτερη διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην State Street Global Advisers, οι τομείς που σχετίζονται με την κατανάλωση είναι “σχετικά ευάλωτοι” στην άνοδο των τιμών της ενέργειας. Οι επιχειρήσεις τύπου μαζικής αγοράς με λεπτά περιθώρια κέρδους θα υποφέρουν περισσότερο, καθώς “θα έχουν διπλό πλήγμα τόσο από το κόστος της ενέργειας και των logistics, όσο και από την πλευρά των εσόδων, καθώς η αγοραστική δύναμη των πελατών πλήττεται από τον πληθωρισμό”, δήλωσε η ίδια.

 

Ο υποδείκτης λιανικού εμπορίου είναι ο δείκτης με τις χειρότερες επιδόσεις στον δείκτη Stoxx Europe 600 φέτος, σημειώνοντας πτώση 29%, ενώ οι τομείς των ταξιδιών και της αναψυχής και των καταναλωτικών προϊόντων έχουν επίσης μείνει πίσω, επιβαρυνόμενοι από την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

 

Σε περίπτωση που η Ρωσία σταματήσει εντελώς τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, τα εταιρικά κέρδη θα μειωθούν κατά 10%, εκτιμούν οι στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup, ενώ οι οικονομολόγοι της UBS Group AG βλέπουν πιθανό πλήγμα άνω του 15%. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν την Τρίτη σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι τον επόμενο χειμώνα, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν το πλήγμα μιας ολικής διακοπής, η οποία φαίνεται όλο και πιο πιθανή.

 

Δημοφιλής αντιστάθμιση κινδύνου

 

Οι ενεργειακές μετοχές, ο μόνος ευρωπαϊκός βιομηχανικός όμιλος με πράσινο πρόσημο φέτος, παραμένουν ένα δημοφιλές μέσο αντιστάθμισης κινδύνου. Ενώ οι τιμές του πετρελαίου έχουν απομακρυνθεί από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα, εξακολουθούν να κυμαίνονται πάνω από τα 100 δολάρια, περισσότερο από 40% πάνω από τον μέσο όρο του 2021.

 

“Ενώ οι τιμές παραμένουν υψηλές, τα ονόματα πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ένας από τους μοναδικούς τομείς που προσφέρουν θετικές αποδόσεις”, δήλωσε η Louise Dudley, διαχειρίστρια παγκόσμιων μετοχικών κεφαλαίων στην Federated Hermes. Επισήμανε επίσης τις αμερικανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ως έναν τομέα που προσφέρει ισχυρά αποτελέσματα.

 

Η προσπάθεια απομάκρυνσης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έχει θέσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις εναλλακτικές λύσεις, με τον ευρωπαϊκό δείκτη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να υπεραποδίδει φέτος έναντι του ευρύτερου δείκτη αναφοράς. Ωστόσο, τίθεται υπό αμφισβήτηση η ικανότητα των παραγωγών πράσινης ενέργειας της περιοχής να ανταποκριθούν αρκετά γρήγορα στη μεγάλη ζήτηση.

 

“Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να ακολουθήσουν μια ευθεία πορεία προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί σε αυτή την κρίση και αυτό αντικατοπτρίζεται στις τιμές των μετοχών”, δήλωσε ο Jens Zimmermann, ανώτερος αναλυτής της Credit Suisse Group.

 

Ο ίδιος βλέπει την αμερικανική εταιρεία παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου EQT Corp. ως τον κύριο ωφελημένο από την κρίση, μαζί με άλλους μεταφορείς υγροποιημένου φυσικού αερίου και εταιρείες όπως οι Williams Cos, Cheniere Energy. και Tellurian. Στην Ευρώπη, φορτωτές όπως η Shell Plc και η TotalEnergies, καθώς και η ελβετική Burckhardt Compression Holding συγκαταλέγονται στις κορυφαίες επιλογές του.

 

Παρόλα αυτά, οι κυματισμοί και οι έμμεσες συνέπειες της κλιμακούμενης ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη είναι πιθανό να φτάσουν πιο μακριά από ό,τι φανταζόταν, αφήνοντας κανέναν τομέα ανεπηρέαστο.

 

“Θα υπάρξουν ορισμένες εταιρείες που θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν τις γραμμές ή να μειώσουν τα σχέδια βάρδιας”, δήλωσε η Danni Hewson, οικονομική αναλύτρια της AJ Bell. “Πρόκειται για ένα παζλ, γεμάτο από άβολα αγκαθωτά κομμάτια που μπορεί να μην σχηματίζουν την εικόνα που πολλές επιχειρήσεις αναζητούσαν”.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ