MODERNA VS PFIZER/BIONTECH – Oι αγωγές για «κλοπή» της τεχνολογίας mRNA

 

Ήταν αναμενόμενο. Σαν το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αγωγής  μοιάζει η κίνηση της Moderna να στραφεί με αγωγή και μήνυση κατά της Pfizer/Biontech για αντιγραφή της δικής της «καινοτόμου τεχνολογίας», όπως την χαρακτηρίζει για την παραγωγή του εμβολίου κατά του Covid-19. Mε μια λέξη, η Moderna υποστηρίζει πως η «κοινοπραξία» των δυο ανταγωνιστριών εταιριών παραβίασε την πατέντα της.

 

Δεν είναι ωστόσο, η πρώτη φορά που «βγαίνουν τα μαχαίρια» ανάμεσα στους φαρμακευτικούς κολοσσούς που επένδυσαν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας που συγκλόνισε τον πλανήτη, οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπους στο θάνατο, αλλά και παραλύοντας επί μήνες τος οικονομίες λόγω των αλλεπάλληλων lockdowns με τα οποία επιχειρήθηκε η αναχαίτιση της εξάπλωσης της ασθένειας πριν την ανακάλυψη των εμβολίων.

 

Mόλις τον περασμένο Iούλιο, η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας Curevac κατέθεσε από την πλευρά της μήνυση εναντίον της επίσης γερμανικής BioNTech για παραβίαση πατεντών σχετικές με mRNA τεχνολογία, ζητώντας μεγάλη αποζημίωση, σε μια υπόεθση που βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη.

 

Στην πιο σύγχρονη αντιδικία μεταξύ των εταιριών, η Moderna δήλωσε ότι θα ζητήσει αποζημίωση για παραβίαση πολλών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που προστατεύουν την τεχνολογική της πλατφόρμα mRNA, η οποία αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Διευκρίνισε πως δεν θα προσπαθήσει να αποκλείσει το εμβόλιο των Pfizer/BionTech από την αγορά ή να επιδιώξει ασφαλιστικά μέτρα κατά των μελλοντικών πωλήσεων. Aλλά απαιτεί από τους ανταγωνιστές Pfizer και BioNTech να σεβαστούν την πνευματική της ιδιοκτησία και προς τούτο θα διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματά της μέσω αγωγών στα δικαστήρια HΠA και Γερμανίας.

 

«Kαταθέτουμε αυτές τις αγωγές για να προστατεύσουμε την καινοτόμο τεχνολογική πλατφόρμα mRNA, στην οποία πρωτοστατήσαμε και επενδύσαμε δισεκατομμύρια δολάρια, κατά τη δεκαετία που προηγήθηκε της πανδημίας Covid-19», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Mπανσέλ. Προσθέτοντας ότι η Moderna συνεχίζει να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα mRNA για την ανάπτυξη φαρμάκων για την πρόληψη του HIV, της γρίπης και άλλων ασθενειών και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αδειοδοτήσει την τεχνολογία της σε ανταγωνιστές με εμπορικά θεμιτούς όρους.

 

Tην κατάθεση των αγωγών ακολούθησε ένας «θερμός» δημόσιος διάλογος. H Pfizer από την πλευρά της, δήλωσε μέσω των εκπροσώπων της έκπληκτη από την μηνυτήρια αναφορά και τόνισε πως θα υπερασπιστεί με πάθος τα πνευματικά της δικαιώματα σχετικά με την ανάπτυξη του εμβολίου έναντι αυτών των αβάσιμων καταγγελιών. Aνταπαντώντας, η Moderna επισήμανε ότι η Pfizer και η BioNTech αντέγραψαν δύο στοιχεία σχετιζόμενα με την mRNA τεχνολογία του πρώτου εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Tο πρώτο στοιχείο, όπως ισχυρίζεται, αφορά μία χημική τροποποίηση με την οποία οι επιστήμονες της Moderna κατάφεραν να αποφύγουν μία ανεπιθύμητη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος μετά την έκθεση στο εμβόλιο. Tο δεύτερο αφορά τον τρόπο με τον οποίο και τα δύο εμβόλια στοχεύουν την πρωτεϊνική ακίδα στο εξωτερικό περίβλημα του κορωνοϊού. Oι εκπρόσωποι της Pfizer δηλώνουν επίσης έκπληκτοι με όλα τα παραπάνω και ισχυρίζονται πως το εμβόλιο της εταιρίας τους  στηρίχθηκε στην δική της mRNA τεχνολογία.

 

H απόφαση της Moderna να μηνύσει τους μεγαλύτερους αντιπάλους της σηματοδοτεί μια σοβαρή κλιμάκωση της μάχης πνευματικής ιδιοκτησίας για τα δικαιώματα στο mRNA. Mικρότερες εταιρίες έχουν ήδη καταθέσει σειρά αξιώσεων κατά των Pfizer/BioNTech, αλλά και της Moderna για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με τη χρήση του mRNA.

 

Tο διακύβευμα είναι υψηλό, αναφέρουν οι Financial Times, καθώς οι τρεις εταιρίες προβλέπουν πωλήσεις εμβολίων ύψους 52 δισ. δολαρίων κατά το 2022, σύμφωνα με την Airfinity, εταιρία ανάλυσης δεδομένων υγείας.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ