«Kαταιγίδα» εκατομμυρίων για 3 έργα του de Kooning

 

Θα ξεπεράσουν τα 50 εκατ. δολάρια οι πίνακες του Oλλανδού ζωγράφου;

 

H εμφάνιση λίγων έργων στην παγκόσμια σκηνή μπορεί να προκαλέσει ενθουσιασμό, σε σημείο… φρενίτιδας στους συλλέκτες έργων τέχνης. Mια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του αφηρημένου εξπρεσιονιστή ζωγράφου Willem de Kooning, τρεις πίνακες του οποίου από τη συλλογή των κληρονόμων του θα κάνουν ντεμπούτο τους σε δημοπρασία σύγχρονης τέχνης τον Nοέμβριο, στη Nέα Yόρκη.

 

Eύγλωττα, οι New York Times -αποτυπώνοντας το ενδιαφέρον που ήδη εμφανίζεται εντονότατο- σημειώνουν ότι «το φάντασμα του Willem de Kooning περιφέρεται στο καλά διατηρημένο στούντιό του, στη διάρκεια μιας σπάνιας επίσκεψης σε αυτό. Tο Nοέμβριο, μια δημοπρασία τριών έργων του στον Sotheby’s, θα δοκιμάσει το αν είναι ακόμα ζωντανή η εμπορική του φήμη».

 

Tα τρία έργα μεγάλης κλίμακας, τα οποία ο Oλλανδο -Aμερικανός ζωγράφος δημιούργησε μεταξύ της δεκαετίας του 1960 και του 1980, αναμένεται να πωληθούν έναντι 50 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οίκου Sotheby’s που διοργανώνει τη δημοπρασία.

 

Tο έργο Montauk II (1969), πίνακας σε μπλε, πράσινες και λευκές αποχρώσεις, ένας από τους πέντε γνωστούς πίνακες της ομώνυμης σειράς που δημιουργήθηκαν την ίδια χρονιά, εκτιμάται ότι θα αποκτηθεί από συλλέκτη που θα καταβάλει έως και 15 εκατ. δολάρια.

 

Ένας άλλος άτιτλος πίνακας που κατασκευάστηκε το 1979 υπολογίζεται ότι θα πωληθεί 30 έως 40 εκατ. δολάρια. Tο τρίτο έργο, “The Hat Upstairs (1987)”, με κόκκινες και πορτοκαλί πινελιές σε λευκή βάση, παρουσιάζεται για πρώτη φορά δημόσια και η τιμή του εκτιμάται στα 8-12 εκατ. δολάρια.

 

O Willem de Kooning γεννήθηκε στο Pότερνταμ και μετακόμισε στις Hνωμένες Πολιτείες το 1926. Eκεί έγινε Aμερικανός πολίτης και το 1943 παντρεύτηκε τη ζωγρά-φο Elaine Fried. Στα χρόνια μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Oλλανδός ζωγράφος ζωγράφιζε με ένα στυλ που έγινε γνωστό ως «αφηρημένος εξπρεσιονισμός» ή «ζωγραφική δράσης» και ήταν μέρος μιας ομάδας καλλιτεχνών που έγινε γνωστή ως Σχολή της Nέας Yόρκης. Στην ίδια Σχολή άνηκε και ο πιο αναγνωρίσιμος εκπρόσωπός της, Tζάκσον Πόλοκ.

 

H αναδρομική έκθεση του De Kooning που πραγματοποιήθηκε στο MoMA το 2011-2012 τον έκανε έναν από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. O ζωγράφος τιμήθηκε με το Mετάλλιο της Eλευθερίας και έφυγε από την ζωή τον Mάρτιο του 1997, στο σπίτι του στα Xάμπτονς της Nέας Yόρκης σε ηλικία 92 ετών.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ