Handelsblatt: Πόσο κινδυνεύουν οι κρίσιμες υποδομές στη Γερμανία από φανερές ή κρυφές ρωσικές επιθέσεις

 

 

Μετά το φερόμενο σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream 1 και 2, έχει αναζωπυρωθεί μια συζήτηση σχετικά με το ποιες περιοχές των κρίσιμων υποδομών της Γερμανίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιθανούς στόχους επιθέσεων. Ο πολιτικός του CDU σε ζητήματα ασφαλείας Ρόντεριχ Κίζεβέτερ δήλωσε στην Handelsblatt ότι ο κίνδυνος τέτοιων επιθέσεων έχει αυξηθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. “Η απειλή στη Γερμανία αυξάνεται”.

 

Ο Κίζεβέτερ χαρακτηρίζει ως “ιδιαίτερα ευάλωτους στόχους” ό,τι έχει ιδιαίτερη σημασία για το κράτος και την κοινωνία. Εκτός από τις επιθέσεις σε υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνίας, υπάρχουν πολλοί άλλοι αγωγοί που είναι σημαντικοί για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, όπως αγωγοί πετρελαίου, αλλά και σταθμοί παραγωγής ενέργειας ή διυλιστήρια, εξήγησε ο βουλευτής του CDU, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ελέγχου, η οποία παρακολουθεί τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες πληροφοριών.

 

“Επιπλέον, υπάρχει ιδιαίτερα ο κίνδυνος κυβερνοεπιθέσεων σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας με εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, κέντρα δεδομένων, νοσοκομεία, συστήματα έκτακτης ανάγκης και πολλές άλλες εγκαταστάσεις”, εξήγησε ο Κίζεβέτερ. Οι εκτιμήσεις δεν προκύπτουν από το πουθενά.

 

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφάλειας Πληροφοριών (BSI) προειδοποιεί επίσης για πιθανές επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές της Γερμανίας. “Η BSI συνεχίζει να εντοπίζει μια αυξημένη κατάσταση απειλών για τη Γερμανία στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία έρχεται να προστεθεί στην ήδη τεταμένη συνολική κατάσταση απειλών”, εξήγησε η αρχή απαντώντας σε ερώτηση της Handelsblatt. Η BSI θεωρεί ότι κατ’ αρχήν όλες οι εγκαταστάσεις κρίσιμης υποδομής – δηλαδή οι εγκαταστάσεις που προμηθεύουν το ευρύ κοινό – μπορούν να αποτελέσουν “πιθανό στόχο επιθέσεων”.

 

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας σε Καταστροφές (BBK) καταλήγει σε παρόμοιο συμπέρασμα. Λόγω της σπουδαιότητάς τους, οι κρίσιμες υποδομές, ιδίως οι ενεργειακές υποδομές, “αξιολογούνται ως αφηρημένα επικίνδυνες”, δήλωσε εκπρόσωπος της BBK στην Handelsblatt.

 

Το ενδεχόμενο ζημιών από μια αποτυχία της παροχής ενέργειας και νερού θα ήταν τεράστιο

 

Στο λεγόμενο Διάταγμα για τις κρίσιμες υποδομές (Kritis-Verordnung), η BSI ορίζει τις τιμές κατωφλίου πάνω από τις οποίες οι δημόσιοι οργανισμοί ή εταιρείες θεωρούνται κρίσιμες υποδομές (Kritis). Πρόκειται για συστήματα τα οποία, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, είναι “μεγάλης σημασίας για τη λειτουργία της κοινότητας στη Γερμανία, επειδή η αποτυχία ή η εξασθένησή τους θα είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές συμφορήσεις στον εφοδιασμό ή απειλές για τη δημόσια ασφάλεια”.

 

Σε αυτές περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, τα τρόφιμα, η τεχνολογία πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών, η υγεία, τα χρηματοοικονομικά και οι ασφάλειες, οι μεταφορές και η κυκλοφορία, η ενέργεια και το νερό.

 

Λόγω του υψηλού επιπέδου ασφάλειας, η Γερμανική Ένωση Βιομηχανιών Ενέργειας και Ύδρευσης (BDEW) θεωρεί “πολύ απίθανες” τις “μεγάλες, περιφερειακές βλάβες” στην παροχή ενέργειας και νερού. “Παρ’ όλα αυτά, το δυναμικό ζημίας ενός τέτοιου σεναρίου είναι τεράστιο και θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες”, δήλωσε η ένωση απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

 

Τα τελευταία χρόνια, η γερμανική κυβέρνηση έχει αυστηροποιήσει την προστασία των κρίσιμων υποδομών. Για παράδειγμα, η BSI ελέγχει κάθε δύο χρόνια κατά πόσον σημαντικές περιοχές της παροχής ρεύματος προστατεύονται επαρκώς.

 

Ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος τομέας είναι οι κρίσιμες υποδομές στον πυθμένα της θάλασσας. Ο Κίζεβετερ δήλωσε: “Με το σαμποτάζ των αγωγών, δείχνει ότι θα ήταν επίσης δυνατές σύνθετες επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές, όπως υποβρύχια καλώδια, τα οποία είναι κεντρικά για την επικοινωνία, και ότι θα καταστρέφονταν επίσης κρίσιμες υποδομές πολιτών εκτός της Ουκρανίας”.

 

Η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας

 

Επίσης, μεταξύ των σεναρίων που κυκλοφορούν στο ΝΑΤΟ είναι ότι τα ρωσικά υποβρύχια θα μπορούσαν να κόψουν τα υποβρύχια καλώδια μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Μέρος των διεθνών επικοινωνιών του διαδικτύου ρέει μέσω αυτών των καλωδίων. Επιθέσεις αυτού του είδους θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος του υβριδικού πολέμου, δηλαδή ένα μείγμα φανερών και κρυφών πολεμικών ενεργειών.

 

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, τα υποβρύχια καλώδια δεν αποτελούν ακόμη κρίσιμο στοιχείο κατά την έννοια του γερμανικού διατάγματος Kritis. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπόκεινται στις ιδιαίτερα αυστηρές κρατικές απαιτήσεις για την προστασία τους. Σύμφωνα με τον BSI, οι φορείς εκμετάλλευσης των καλωδιακών διαδρομών είναι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση και την εξάλειψη των βλαβών.

 

Σύμφωνα με μελέτη της αρχής τον Φεβρουάριο, η βλάβη μεμονωμένων γραμμών θα μπορούσε να αντισταθμιστεί σε “ορισμένο βαθμό” μέσω άλλων γραμμών.

 

Στις αρχές της εβδομάδας, η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι) είχε προειδοποιήσει ότι η Γερμανία πρέπει να τοποθετηθεί καλύτερα στην προστασία των κρίσιμων υποδομών της, ιδίως όταν πρόκειται για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Η Μπέρμποκ υποσχέθηκε μια “ισχυρότερη και ανθεκτικότερη υποδομή”.

 

Αυτό, είπε, γίνεται για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το σιδηρόδρομο, να λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη και οι αστυνομικές δυνάμεις να συνεχίσουν να εργάζονται. Συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα αυτό είναι πιθανό να βρεθούν στη στρατηγική εθνικής ασφάλειας της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία έχει ως στόχο να θέσει τις βάσεις για την καλύτερη προστασία της Γερμανίας από επιθέσεις. Η στρατηγική αναπτύσσεται επί του παρόντος υπό την αιγίδα του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ