Πούτιν: Επιθυμεί την ενίσχυση της ρωσοκινεζικής στρατιωτικής συνεργασίας

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως θέλει να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία με την Κίνα και πως περιμένει ότι ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία την άνοιξη του 2023, σε μια δημόσια επίδειξη αλληλεγγύης από το Πεκίνο ενώ συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 

Σε εισαγωγικές παρατηρήσεις του από μια βιντεοδιάσκεψη ανάμεσα στους δύο ηγέτες που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση, ο Πούτιν δηλώνει: «Σας περιμένουμε, αγαπητέ κύριε πρόεδρε, αγαπητέ φίλε, σας περιμένουμε την ερχόμενη άνοιξη για επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα».

 

Ο ίδιος δήλωσε πως η επίσκεψη «θα δείξει στον κόσμο την εγγύτητα των ρωσοκινεζικών σχέσεων».

 

Μιλώντας για περίπου οκτώ λεπτά, ο Πούτιν δήλωσε πως αυξάνεται η σημασία των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας ως σταθεροποιητικού παράγοντα και πως έχει στόχο να εμβαθύνει τη στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ εγκωμίασε την αντίσταση της Μόσχας και του Πεκίνου μπροστά στις δυτικές «πιέσεις».

 

«Στο πλαίσιο των άνευ προηγουμένων πιέσεων και προκλήσεων της Δύσης, υπερασπιζόμαστε τις θέσεις αρχών μας», δήλωσε ο Πούτιν.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο συντονισμός ανάμεσα στη Μόσχα και το Πεκίνο στη διεθνή σκηνή (…) χρησιμεύει στη δημιουργία μιας δίκαιης και βασισμένης στο διεθνές δίκαιο παγκόσμιας τάξης».

 

«Η στρατιωτική και τεχνική συνεργασία, που συμβάλλουν στην ασφάλεια των χωρών μας, και η διατήρηση της σταθερότητας στις περιφέρειες κλειδιά έχουν ξεχωριστή θέση» στη ρωσοκινεζική συνεργασία, υπογράμμισε.

 

Στη συνέχεια ο ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως οι δύο δυνάμεις έχουν «την πρόθεση να ενισχύσουν τη συνεργασία ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και της Κίνας».

 

Στην απάντησή του, που διήρκεσε περίπου το ένα τέταρτο της δήλωσης του Πούτιν, ο Σι ανέφερε πως η Κίνα είναι έτοιμη να αυξήσει τη στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία με φόντο αυτό που αποκάλεσε «δύσκολη» κατάσταση ευρύτερα στον κόσμο.

 

Οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας στην Κίνα έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να είναι τώρα ο μεγαλύτερος μεμονωμένος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας.

 

Εντούτοις το Πεκίνο είναι μέχρι τώρα προσεκτικό να μην παράσχει στη Μόσχα την άμεση υλική υποστήριξη που θα μπορούσε να προκαλέσει την επιβολή δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Κίνας.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ