Νέα Υόρκη: Έγκριση της μετά θάνατον ανθρώπινης κομποστοποίησης

Η Νέα Υόρκη έγινε η τελευταία πολιτεία των ΗΠΑ που επιτρέπει τη λεγόμενη ανθρώπινη κομποστοποίηση.

 

Ένα άτομο μπορεί τώρα να επιλέξει τη μετατροπή του σώματος του σε χώμα μετά το θάνατό του – κάτι που θεωρείται ως μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση σε σχέση με την ταφή ή την αποτέφρωση. Γνωστή και ως «φυσική οργανική αναγωγή», η πρακτική αυτή βλέπει ένα σώμα να αποσυντίθεται σε διάστημα αρκετών εβδομάδων μετά το κλείσιμο σε ένα ειδικό δοχείο, μετατρέποντας τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια, εδαφοβελτιωτική ουσία.

 

Η ανθρώπινη κομποστοποίηση είναι ήδη νόμιμη στη Σουηδία ενώ οι φυσικές ταφές – κατά τις οποίες ένα σώμα θάβεται χωρίς φέρετρο ή μέσα σε βιοδιασπώμενο φέρετρο – επιτρέπονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2019, η Ουάσινγκτον ήταν η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που νομιμοποίησε τη συγκεκριμένη πρακτική και ακολούθησαν το Κολοράντο, το Όρεγκον, το Βερμόντ και η Καλιφόρνια. Τώρα, η Νέα Υόρκη έγινε η έκτη αμερικανική πολιτεία που επιτρέπει την ανθρώπινη κομποστοποίηση, μετά την έγκρισης της κυβερνήτριας Kathy Hochul.

 

Η διαδικασία γίνεται σε ειδικές υπέργειες εγκαταστάσεις. Το σώμα τοποθετείται σε ένα κλειστό δοχείο μαζί με επιλεγμένα υλικά, όπως ίνες ξύλου, φύτρο αλφάλφα και άχυρο, και σταδιακά διασπάται υπό την επίδράση μικροβίων. Μετά από μια περίοδο περίπου ενός μήνα – και μια διαδικασία θέρμανσης για να εξοντωθεί κάθε πιθανή μόλυνση – η οικογένεια του νεκρού παραλαμβάνει το χώμα που προκύπτει και το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φύτευση λουλουδιών, λαχανικών ή δέντρων.

 

Μια αμερικανική εταιρεία, η Recompose, ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία της μπορεί να εξοικονομήσει έναν τόνο άνθρακα σε σύγκριση με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την αποτέφρωση ή την παραδοσιακή ταφή, που απαιτεί επίσης την κατανάλωση ξύλου για το φέρετρο, γης και άλλων φυσικών πόρων. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ανθρώπινης κομποστοποίησης, αυτή δεν είναι μόνο μια πιο «πράσινη» επιλογή, αλλά και μια πιο πρακτική λύση στις πόλεις όπου η γη για τα νεκροταφεία είναι περιορισμένη.

 

Ωστόσο, για ορισμένους, εγείρονται ηθικά ερωτήματα σχετικά με το τι συμβαίνει με το χώμα που προκύπτει από την κομποστοποίηση. Καθολικοί επίσκοποι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης φέρονται να αντιτάχθηκαν στη νομοθεσία, υποστηρίζοντας ότι τα ανθρώπινα σώματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν «οικιακά απορρίμματα».

 

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ