Η απάντηση του Σίλβιο Μπερλουκόνι για τα στοιχεία που δημοσίευσε το Wikileaks.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Σότσι της Ρωσίας, απάντησε στα στοιχεία που δημοσιοποίησε η διαδικτυακή πύλη Wikileaks και τα οποία τον αφορούν άμεσα: «Δεν είμαι άρρωστος, πρόκειται μόνο για κουτσομπολιά. Έδρασα πάντα με μοναδικό στόχο το γενικότερο συμφέρον της Ιταλίας», δήλωσε ο Καβαλιέρε, ύστερα από συνάντηση με το Ρώσο πρόεδρο, Ντιμίτρι Μεντβέντιεφ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Wikileaks, o πρώην Αμερικανός πρέσβης στη Ρώμη, Ρόναλντ Σπόλι, είχε εκφράσει υποψίες ότι η στενή συνεργασία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ιδίως στον ενεργειακό τομέα, θα μπορούσε να οφείλεται και σε προσωπικά συμφέροντα. Σε άλλα σημεία των αποκαλύψεων, υπογραμμίζεται ότι ο «μίστερ τιβί» θαυμάζει το χαρακτήρα του Πούτιν, που ταυτίζεται με το πρότυπο του σκληρού άνδρα, «μάτσο». Σε ό,τι αφορά την προσωπική ζωή του Ιταλού πρωθυπουργού, η διαδικτυακή πύλη του Wikileaks προσθέτει επίσης ότι στενοί συνεργάτες του, όπως ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Τζάνι Λέτα, «ανησυχούν για την κατάσταση της υγείας του, για το ότι τον βλέπουν χωρίς δυνάμεις, λόγω της έντονης προσωπικής του ζωής». Ο Μπερλουσκόνι απάντησε ότι «εμπιστεύεται πλήρως τον Τζάνι Λέτα, και θα ήταν, σίγουρα, ένδειξη αχαριστίας να θέσει υπό αμφισβήτηση την εντιμότητά και συνέπειά του».

Ο μεγιστάνας πρωθυπουργός δίνει, επίσης, ιδιαίτερο βάρος στη δήλωση της Αμερικανίδας υπουργού Χίλαρι Κλίντον, η οποία, θέλοντας να διαψεύσει, έμμεσα, τις παραπάνω αποκαλύψεις, τόνισε ότι «η Ιταλία και ο Μπερλουσκόνι ήταν και είναι σύμμαχος απόλυτα συνεπής, ο καλύτερος φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Αναφερόμενος, τέλος, στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα, ο Καβαλιέρε τόνισε πως «είναι βέβαιος ότι κατά την κρίσιμη ψηφοφορία του Κοινοβουλίου επί της πρότασης μομφής και της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, στις 14 Δεκεμβρίου, πολλοί εθνοπατέρες που είχαν αποφασίσει να ακολουθήσουν τον πρόεδρο της Βουλής, Τζανφράνκο Φίνι, θα προσεγγίσουν και πάλι το κόμμα του, το Λαό της Ελευθερίας». Χθες, όμως, το κεντρώο κόμμα Udc, μαζί με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Φραντσέσκο Ρουτέλι, και το κόμμα «Μέλλον και Ελευθερία», του Φίνι, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να καταθέσουν δική τους πρόταση μομφής, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι τα περιθώρια εποικοδομητικής διαπραγμάτευσης με τον Μπερλουσκόνι έχουν μειωθεί σημαντικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ