Βρυξέλλες: Δυσανάλογη η απαγόρευση εισαγωγής γερμανικών προϊόντων

Η Γερμανία θα πρέπει να σκοτώσει όλα τα ζώα που εκτρέφονται σε φάρμες οι οποίες μολύνθηκαν από διοξίνη και να επιβάλλει πολύ αυστηρούς ελέγχους στις εταιρείες οι οποίες παράγουν έλαια για ζωοτροφές, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Σύμφωνα με τον Φρεντερίκ Βενσάν, εκπρόσωπο του Επιτρόπου Υγείας, Τζον Ντάλι, οι γερμανικές αρχές έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή το πρώτο μέτρο, εξοντώνοντας πολλές χιλιάδες κοτόπουλα. Διοξίνες έχουν ωστόσο εντοπιστεί επίσης σε αγροκτήματα όπου εκτρέφονται χοίροι και βοοειδή.

 

Η Επιτροπή ζητά επίσης να ελέγχονται αυστηρότερα οι εταιρείες που παρασκευάζουν βρώσιμα λίπη για ζωοτροφές καθώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ίδιες μονάδες παράγουν επίσης βιομηχανικά λάδια. «Τα μέτρα θα υιοθετηθούν από τις βιομηχανίες σε εθελοντική βάση, διαφορετικά η Επιτροπή μπορεί να προχωρήσει σε λήψη μέτρων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

 

Ταυτόχρονα πάντως, οι Βρυξέλλες χαρακτήρισαν «δυσανάλογη» την απαγόρευση εισαγωγής γερμανικών προϊόντων, δεδομένης της κατάστασης. Μέχρι σήμερα μόνο μία χώρα, η Νότια Κορέα, έχει διακόψει τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από τη Γερμανία. Η Ρωσία και η Σλοβακία εντείνουν μεν τους ελέγχους (η δεύτερη απαγόρευσε και την πώληση αυγών), χωρίς ωστόσο να έχουν προχωρήσει έως τώρα σε απαγόρευση εισαγωγής γερμανικών προϊόντων.

 

Ο Βενσάν ανακοίνωσε επίσης ότι εκτός της Δανίας, ζωοτροφές μολυσμένες με διοξίνη έχουν εξαχθεί από τη Γερμανία και στη Γαλλία. Διευκρίνισε πάντως ότι οι ζωοτροφές αυτές δόθηκαν σε κλώσσες, σε ζώα δηλαδή που δεν προωθούνται στην αγορά για κατανάλωση και επιπλέον το επίπεδο διοξίνης που περιείχαν φαίνεται ότι είναι μικρότερο από το επιτρεπτό όριο.

 

Η υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας, Ίλσε Άιγκνερ, διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι τα αγροτικά προϊόντα της χώρας που έχουν μολυνθεί με διοξίνη «σε καμία στιγμή, και φυσικά ούτε και τώρα, δεν ήταν επικίνδυνα» για την υγεία των καταναλωτών.

 

Σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, της βιομηχανίας ζωοτροφών και των καταναλωτών, στο Βερολίνο, η υπουργός τόνισε επίσης ότι η υπόθεση αυτή «θα έχει επιπτώσεις», ακόμη και δικαστικές, αφού οι υπεύθυνοι για τη μόλυνση, που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, «ενήργησαν κατά τρόπο εντελώς ανεύθυνο και χωρίς κανέναν ενδοιασμό». Παραδέχτηκε επίσης ότι η «ζημιά» από το διατροφικό σκάνδαλο είναι τεράστια και μάλιστα όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και «στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών».

 

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε την Κυριακή στη δημοσιότητα, ένας στους πέντε Γερμανούς αποφεύγει πλέον τα αβγά.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ