Διχάζει το νόμπελ Ειρήνης της ΕΕ

ΩΣ «ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΟ ΑΣΤΕΙΟ» ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΕΣ


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλωσόρισαν την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είπαν, αποτελεί ένα πολύτιμο και σημαντικό κίνητρο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Όμως, οι ευρωσκεπτικιστές δεν μπορούσαν ούτε καν να πιστέψουν στα αυτιά τους. Η απόφαση της επιτροπής από το Όσλο ήδη γελοιοποιείται σε όλες τις γωνιές της Ευρώπης.

 

Στη Βρετανία, το βραβείο έδωσε την αφορμή για έντονο σχολιασμό. Ο Iain Martin, αρθρογράφος της συντηρητικής Daily Telegraph το χαρακτήρισε «υπεράνω ακόμα και της παρωδίας». Όπως εξηγεί, η βράβευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πρόωρη, καθώς «δεν έχουμε ιδέα πώς θα τελειώσει αυτό το πείραμα, της δημιουργίας μιας αντι-δημοκρατικής ομοσπονδίας. Εξάλλου, ο πιο τρελός ισχυρισμός δεν είναι άλλος από το ότι η ΕΕ διατήρησε την ειρήνη». Κατά την άποψή του, αυτοί που έφεραν την ειρήνη στην Ευρώπη ήταν οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί.

 

Μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου χαρακτηρίζουν την απόφαση για την απονομή του βραβείου «αστείου» ή «πρωταπριλιάτικο αστείο». Εν τω μεταξύ, το βρετανικό ταμπλόιντ Daily Mail δημοσίευσε φωτογραφίες από τους διαδηλωτές της Αθήνας που καίνε τη σημαία με τη σβάστικα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Angela Merkel. Ο επικεφαλής των Tories στο Ευρωκοινοβούλιο, Martin Callanan, δηλώνει στην εφημερίδα: «Όπως φαίνεται, το βραβείο είναι για την ειρήνη και την αρμονία που επικρατεί στους δρόμους της Αθήνας και της Μαδρίτης».

 

Ακόμα και ο φιλοευρωπαίος Economist γράφει στη στήλη του Charlemagne: «Χμμμμ». Και αμφισβητεί το timing του βραβείου, με δεδομένο ότι η ΕΕ κινδυνεύει αυτή τη στιγμή με διάλυση.

 

Ασφαλώς, τα social media είναι γεμάτα με αστεία και ανέκδοτα για την επιλογή της επιτροπής των Νόμπελ. Και βέβαια, μεγάλη συζήτηση γίνεται στο ίντερνετ για το ποιος από όλους τους προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών μπορεί να παραλάβει το βραβείο.

 

Σε κάθε περίπτωση, ο τύπος δεν πείθεται για την ορθότητα της επιλογής και οι Βρετανοί, γνωστοί για το φλεγματικό χιούμορ τους δεν αφήνουν μια τέτοια ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη.

 

«Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η Γαλλία και η Γερμανία δεν έχουν πολεμήσει μεταξύ τους από το 1945», γράφει ο blogger του Spectator, James Forsyth. «Όμως, το να το αποδίδουμε αυτό αποκλειστικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια θεμελιωδώς λανθασμένη ανάγνωση της ιστορίας», προσθέτει, και χαρακτηρίζει την απόφαση του Όσλο παράξενη.

 

Το Νορβηγικό Συμβούλιο Ειρήνης δηλώνει ότι αυτό που ζει η ΕΕ τον τελευταίο χρόνο είναι το αντίθετο της ειρήνης. Στη Γερμανία, η συντηρητική Die Welt επικρίνει την «επιβεβλημένη πολιτική ορθότητα μιας επιτροπής που παρέβλεψε τη δυσάρεστη πραγματικότητα της ευρωπαϊκής κρίσης».

 

Στη Γαλλία, όμως, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η ΕΕ αποκτά μετά από καιρό ένα θετικό πρόσωπο, και πάλι. Αυτή είναι η εκδίκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γράφει η Le Parisien. «Αναπάντεχο, δίκαιο, συγκινητικό, τιμητικό», γράφει το άρθρο της Le Nouvel Observateur.

 

Το σίγουρο όμως είναι ότι το χρηματικό έπαθλο του 1 εκατ. ευρώ που συνοδεύει το βραβείο, δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να συμβάλλει στο κλείσιμο της ευρωπαϊκής μαύρης τρύπας, αφού η κρίση έχει κοστίσει μέχρι στιγμής πάνω από 6 τρισ. ευρώ. Το έπαθλο αντιστοιχεί μόλις σε 0,002 ευρώ για κάθε έναν από τους 500 εκατ. πολίτες της ΕΕ.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ