“Πόλεμος στον κυβερνοχώρο” χωρίς τη Λευκορωσία

Ακυρώθηκε η πρόσκληση στη Λευκορωσία να συμμετάσχει στη φετινή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου (04-06.02.11) στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας.

 

Ο Γερμανός διευθυντής της διάσκεψης πρώην διπλωμάτης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ ανακοίνωσε σήμερα ότι ακύρωσε την πρόσκληση στον υπ.Εξ. της Λευκορωσίας Σεργκέι Μαρτίροφ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το αυταρχικό καθεστώς της χώρας. Κατά τον κ. Ίσινγκερ, η ακύρωση της πρόσκλησης είναι ένα “μήνυμα” στο αυταρχικό καθεστώς Λουκασένκο, καθώς εντάθηκαν οι διώξεις κατά της αντιπολίτευσης μετά τις κατηγορίες για καλπονοθεία στην επανεκλογή του προέδρου Λουκασένκο τον περασμένο Δεκέμβριο. Είναι η πρώτη φορά – τουλάχιστον στην πρόσφατη ιστορία της Διάσκεψης του Μονάχου – που ακυρώνεται πρόσκληση σε εκπρόσωπο χώρας.

 

Αντίθετα η Τεχεράνη δείχνει ενδιαφέρον για συμμετοχή, παρά το γεγονός ότι φέτος δεν έχει προσκληθεί ομιλητής, όπως ο πρώην υπ.Εξ. Μανουσέρ Μοτακί στην τελευταία διάσκεψη του 2010. Σκόπελος για την πρόσκληση φέτος είναι η συνεχιζόμενη κράτηση δύο Γερμανών δημοσιογράφων στο Ιράν.

 

Στο περιθώριο της διάσκεψης θα πραγματοποιηθεί στο Μόναχο και συνάντηση του “Κουαρτέτου για το Μεσανατολικό” με το ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, την υπ.Εξ. των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, τον υπ.Εξ. της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και την εκπρόσωπο Εξωτερικών της ΕΕ Κάθριν Άστον.

 

Μέρκελ – Κάμερον και “πόλεμος στον κυβερνοχώρο”

 

Στη φετινή 47η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια κεντρική ομιλήτρια θα είναι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ενώ στα πάνελ θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι, ο γγ του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Τσέλικ. Στο διεθνές φόρουμ Μονάχου που θεωρείται το “Νταβός της ασφάλειας και άμυνας” προσκλήθηκαν ως μέλη 250 υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι, μεταξύ αυτών 12 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, 50 υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, και περί τους 200 παρατηρητές.

 

Στη θεματολογία συμπεριλαμβάνονται θέματα που διευρύνουν την κλασσική προσέγγιση της άμυνας και ασφάλειας, όπως η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στον τομέα της ασφάλειας καθώς και ο “πόλεμος στον κυβερνοχώρο”. Στο πλαίσιο αυτό έχουν προσκληθεί ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο επίτροπος Όλι Ρεν, αλλά και ο Τζορτζ Σόρος.

 

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι ανασταλτικός παράγοντας στην προθυμία των χωρών να συμμετέχουν σε διεθνείς αποστολές. Ειδικά για την ΕΕ θεωρείται αναγκαίο να προωθηθεί η συνεργασία στο πεδίο της άμυνας που θα μειώσει το κόστος και θα αυξήσει τη ‘δύναμη κρούσης’, καθώς υπολείπεται κατά πολύ των ΗΠΑ.

 

Το πρωτότυπο για τη Διάσκεψη του Μονάχου θέμα “πόλεμος στον κυβερνοχώρο” επελέγη “πειραματικά”, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι η σημασία του μελλοντικά θα αναβαθμιστεί κατ’ αναλογίαν της κατάκτησης του διαστήματος πριν από 40 χρόνια. Ζητούμενο εδώ για τους διοργανωτές είναι να αναζητηθεί ένα πλαίσιο κανόνων προστασίας από επιθετικές συμπεριφορές με εργαλείο το διαδίκτυο, προκειμένου να μην καταστεί το ιντερνέτ η νέα “άγρια Δύση” στο πεδίο της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ