Ιράν: Πρόσβαση σε τρία προγράμματα του Google

Ο αμερικανικός όμιλος του διαδικτύου Google ανακοίνωσε σήμερα ότι οι Ιρανοί χρήστες του Διαδικτύου, εκτός από τους αξιωματούχους του καθεστώτος, θα έχουν στο εξής πρόσβαση σε τρία προγράμματά του που θα διευκολύνουν τις επικοινωνίες τους: το Google Earth, το Picasa και το Chrome.

 

“Τα προϊόντα μας έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθούν τον κόσμο να δημιουργήσει, να επικοινωνήσει, να μοιραστεί απόψεις και να βρει πληροφορίες”, ανέφερε στο ιστολόγιο του Google ο Νιλ Μάρτιν, εκπρόσωπος του ομίλου, με ειδικότητα στο σεβασμό των κανονισμών για τις εξαγωγές που έχουν θέσει οι αμερικανικές αρχές.

 

“Πιστεύουμε ότι η διαθεσιμότητα περισσότερων προϊόντων στο Διαδίκτυο σημαίνει περισσότερες επιλογές, περισσότερη ελευθερία και τελικά περισσότερη ατομική εξουσία στο Ιράν και στον κόσμο”, πρόσθεσε.

 

Το Google διευκρίνισε ότι θα είναι προσβάσιμα τα προγράμματα λογισμικού για το Google Earth (γεωγραφική οπτικοποίηση), το Picasa (διαχείριση και επεξεργασία εικόνων) και το πρόγραμμα περιήγησης Chrome, μετά την απόφαση των αμερικανικών αρχών να τερματίσουν μια σειρά κυρώσεων που απαγόρευε τη σύνδεση χρηστών στο Ιράν με αμερικανικό λογισμικό.

 

Επισήμανε ωστόσο ότι “θα συνεχίσει να μπλοκάρει τις διευθύνσεις στο διαδίκτυο που έχουν σχέση με την ιρανική κυβέρνηση”.

 

Ο όμιλος Google προέβη στην ανακοίνωση αυτή, ενώ οι ιρανικές Αρχές ασκούν στενή παρακολούθηση στη χρήση του Διαδίκτυο στη χώρα. Τον Οκτώβριο είχαν ανακοινώσει τη σύλληψη αρκετών ατόμων φερόμενων ως κατασκόπων που εργάζονταν μέσω του διαδικτύου με σκοπό να προκαλέσουν δολιοφθορά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Καταδίκασαν επίσης το Σεπτέμβριο σε κάθειρξη 19 ετών τον Χοσέιν Ντεραχσάν, ο οποίος θεωρείται ο πρωτοπόρος του ιστολογείν στο Ιράν.

 

Τον Φεβρουάριο του 2010, κατά τους εορτασμούς της 31ης επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης, ο όμιλος Google είχε κάνει λόγο για δυσκολίες πρόσβασης στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο του, το Gmail, στο Ιράν και η αμερικανική κυβέρνηση είχε εκφράσει αμέσως την αγανάκτησή της.

 

“Τα εικονικά τείχη δεν θα λειτουργήσουν στον 21ο αιώνα, όπως δεν λειτούργησαν τα χτιστά τείχη”, είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Φίλιπ Κρόουλι.

 

Στις προεδρικές εκλογές του 2009 πολλές μαρτυρίες για τις διαδηλώσεις στο Ιράν είχαν μεταδοθεί μέσω του ιστότοπου Twitter, σε σημείο που το υπουργείο Εξωτερικών είχε ζητήσει την αναβολή των προβλεπόμενων επιχειρήσεων συντήρησης προκειμένου να μη διακοπεί ο δίαυλος επικοινωνίας.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ