Η Κύπρος στο επίκεντρο του EWG

Η οικονομική κατάσταση της Κύπρου και η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου θα εξετασθούν σήμερα στις Βρυξέλλες στη συνεδρίαση του Eurogroup Working Group, της ομάδας εργασίας που προετοιμάζει τις συνεδρίες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

 

Χθες ο Τόμας Βάιζερ, ο Αυστριακός επικεφαλής του Eurogroup Working Group, δήλωσε πως μέχρι το τέλος Μαρτίου η Κύπρος θα πρέπει να λάβει ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης, αλλά είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί πώς αυτό θα είναι δομημένο, καθώς δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη οι λεπτομέρειες της διάσωσης.

 

Πάντως ο ίδιος είπε ότι το χρέος της Κύπρου θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο, χωρίς αναδιάρθρωση ή χωρίς να αναγκαστούν οι καταθέτες των τραπεζών να υποστούν απώλειες. Σημείωσε δε ότι το πακέτο μέτρων θα πρέπει να στοχεύει στη δημοσιονομική πειθαρχία, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, σε ευρείας κλίμακας ιδιωτικοποίησης και στη συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα, ο οποίος, όπως είπε, είναι πέντε μέχρι οκτώ φορές το μέγεθος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας.

 

Σημειώνεται πως τα ταμειακά διαθέσιμα στην Κύπρο αρκούν μέχρι τον Απρίλιο οπότε το Eurogroup βρίσκεται σε επαγρύπνηση για την άμεση συνομολόγηση Μνημονίου με την νέα κυπριακή κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατόν.

 

Εξάλλου, επιστολή διαμαρτυρίας προς τους Financial Times απηύθυνε ο πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου κ. Πήτερ Δρουσιώτης με αφορμή άρθρο του Τόνι Μπάρμπερ που χαρακτήριζε την οικονομική κρίση στο νησί ως «την καλύτερη ευκαιρία» για επίλυση του Κυπριακού.

 

Ο κ. Δρουσιώτης, αφού σχολιάζει ότι συνήθως απολαμβάνει τα καλά ενημερωμένα και εύστοχα άρθρα του συντάκτη ευρωπαϊκών θεμάτων της εφημερίδας, τονίζει ότι το επίμαχο άρθρο συνιστά «ένα ακόμα παράδειγμα της επίμονης άρνησης των Financial Times να αναγνωρίσουν τον ολέθριο ρόλο της Τουρκίας σε σχέση με το νησί».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ