Η «διάσημη» Meredith ιδρύει οίκο αξιολογήσεων

Ο νέος παίκτης στην αγορά ο μεγαλύτερος εχθρός των τραπεζών.
: «Η αναλύτρια της Wall Street προέβλεψε την κατάρρευση του ευρύτερου τραπεζικού κλάδου και τις δυσκολίες της Citigroup»

Το δικό της οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης σκοπεύει να ιδρύσει η Meredith Whitney, η αναλύτρια της Wall Street που έγινε διάσημη προβλέποντας τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε η Citigroup και την κατάρρευση του ευρύτερου τραπεζικού κλάδου. Σκοπός της είναι να ανταγωνιστεί τις Moody’ s και Standard & Poor’ s.Η Whitney έγινε διάσημη για τη θαρραλέα πρόβλεψή της ότι η Citigroup θα αναγκαζόταν να μειώσει το μέρισμά της. Η έκθεση που εξέδωσε το 2007, όταν ακόμα εργαζόταν στο τμήμα ανάλυσης της Oppenheimer, προκάλεσε τη μεγαλύτερη πτώση στη μετοχή της τράπεζας από το Σεπτέμβριο του 2002.

 

Στην πορεία, η αναλύτρια έγινε ο νέος «γκουρού» του τραπεζικού κλάδου, έως ότου εγκατέλειψε την Oppenheimer για να ιδρύσει τη δική της επενδυτική εταιρεία, την Meredith Whitney Advisory Group.Όπως αποκάλυψε η Whitney στους Financial Times, τώρα είναι έτοιμη για το επόμενο μεγάλο βήμα της καριέρας της.

 

Θα ιδρύσει έναν οίκο που θα αξιολογεί εταιρικά ομόλογα και τα ομόλογα των αμερικανικών κοινοτήτων και δήμων. Όπως είπε, θα χρησιμοποιήσει το μοντέλο που έως σήμερα ακολουθεί ο κλάδος, στο οποίο οι οργανισμοί (κυβερνήσεις ή εταιρείες) που εκδίδουν ομόλογα πληρώνουν τους οίκους για να τους αξιολογήσουν.

 

Προφανώς, η νέα της κίνηση έχει κάποια σχέση με την πρόσφατη προειδοποίησή της ότι η επόμενη καταστροφή στην παγκόσμια οικονομία θα προέλθει από τα δημοσιονομικά στοιχεία των αμερικανικών πολιτειών.

 

Σε πρόσφατη 600 σελίδων σχετική μελέτη της η Whitney εκτιμούσε την οικονομική κατάσταση των 15 μεγαλύτερων από τις πολιτείες των ΗΠΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με την αναλύτρια, πρόκειται για την καλύτερη ανάλυση των δαπανών και των εσόδων των πολιτειών που έχει γίνει μέχρι σήμερα, αφού παραδοσιακά οι τομείς αυτοί παρέμεναν στο σκοτάδι.

 

Τα όσα διαπίστωσε η Whitney της θύμισαν τα λογιστικά τερτίπια και τις σκοτεινές συναλλαγές που έκρυβαν την πραγματική κατάσταση των τραπεζών, πριν από την κρίση.

 

«Οι πολιτείες αποτελούν το νέο συστημικό κίνδυνο για τις χρηματαγορές», προειδοποιεί, σύμφωνα με το Fortune. «Βλέπω έλλειψη διαφάνειας και πλεόνασμα αδιαφορίας από τους επενδυτές και τους πολιτικούς, ακριβώς όπως είδαμε πριν από την κατάρρευση των τραπεζών».

 

Από τις 15 πολιτείες που εξέτασε η Whitney, μόνο δύο κερδίζουν θετική εκτίμηση. Πρόκειται για το Τέξας και τη Βιρτζίνια. Οκτώ έχουν είτε αρνητική εκτίμηση είτε ουδέτερη προς αρνητική. Αυτές είναι η Καλιφόρνια, το Οχάιο, το Νιου Τζέρσι, το Μίσιγκαν, το Ιλινόις, η Φλόριντα, η Τζώρτζια και η Νέα Υόρκη.

 

Η Whitney υπολογίζει το χάσμα ανάμεσα στις δαπάνες και τα φορολογικά έσοδα των πολιτειών στα 192 δισ. δολάρια ή στο 27% του συνολικού τους προϋπολογισμού για το 2010.

 

Έτσι, προειδοποιεί ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της στάσης πληρωμών σε δημοτικά ομόλογα που έχουν την εγγύηση των πόλεων.

 

Εάν οι εκτιμήσεις της αυτές αποδειχθούν σωστές, τότε, δεν αποκλείεται να φανεί και πάλι η ανεπάρκεια των μεγάλων οίκων αξιολόγησης. Όπως και κατά την τραπεζική κρίση του, είχαν αποτύχει να προειδοποιήσουν τους επενδυτές για την επερχόμενη κατάρρευση της στεγαστικής πίστης και το τσουνάμι των τοξικών ομολόγων που θα γονάτιζε τις τράπεζες. Μάλλον η Whitney πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ