Το Ιράν δεν εργάζεται στην ανάπτυξη ατομικής βόμβας

Το Ιράν δεν εργάζεται στην παρούσα φάση στην ανάπτυξη ατομικών όπλων αλλά θα είναι σε θέση να παράξει μια ατομική βόμβα “σε ένα ή δύο χρόνια”, από τη στιγμή που θα αποφασίσει να προχωρήσει σε αυτό, δήλωσε ο νέος επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του ισραηλινού στρατού, ο στρατηγός Αβίβ Κοτσάβι.

 

“Το θέμα δεν είναι να ξέρουμε πότε το Ιράν θα έχει τη βόμβα αλλά πόσος χρόνος μένει πριν οι ηγέτες του αποφασίσουν να αρχίσουν τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 90% (το στρατιωτικό επίπεδο)”, δήλωσε ο στρατηγός μιλώντας αργά χθες Τρίτη ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας.

 

Μόλις ληφθεί η απόφαση αυτή, για την κατασκευή μιας βόμβας θα χρειαστούν “ένα ή δύο χρόνια”, πρόσθεσε. Ωστόσο το Ιράν θα χρειαστεί ακόμη χρόνο πριν μπορέσει να τοποθετήσει μια πυρηνική κεφαλή σε έναν πύραυλο”, εκτίμησε.

 

Σύμφωνα με τον στρατηγό Κοτσάβι, υπάρχει μικρή πιθανότητα το Ιράν, το οποίο σήμερα εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 20% (επίπεδο για ειρηνική χρήση), να αρχίσει άμεσα τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 90%, γιατί αυτό θα προκαλούσε ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων, ίσως και στρατιωτικά πλήγματα.

 

“Οι κυρώσεις επέφεραν συνέπειες στην ιρανική οικονομία αλλά δεν είχαν καμιά επίδραση στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα”, είπε ο Κοτσάβι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

 

Ο ισραηλινός στρατηγός είπε ότι το Ιράν δεν είναι αποφασισμένο να μπει σε αυτή τη δοκιμασία καθώς η χώρα διανύει μια περίοδο “αστάθειας” και “θρησκευτικών εντάσεων”.

 

“Επί του παρόντος δεν είναι προς το συμφέρον του Ιράν να σημειώσει πρόοδο στο πυρηνικό του πρόγραμμα”, τόνισε.

 

Αρκετοί υψηλόβαθμοι ισραηλινοί αξιωματούχοι, κυρίως ο απερχόμενος διευθυντής της Μοσάντ, ο Μέιρ Νταγκάν, τόνισαν πρόσφατα πως δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα πριν από το 2015.

 

Το Ισραήλ, το οποίο θεωρείται σύμφωνα με εμπειρογνώμονες η μοναδική πυρηνική δύναμη στην περιοχή, επαναλαμβάνει πως ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα συνιστά απειλή για την ασφάλειά του. Οι Ισραηλινοί στηρίζουν τις υπό τις ΗΠΑ προσπάθειες για να αποτρέψουν την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ωστόσο δεν αποκλείουν μια στρατιωτική επέμβαση για να εγγυηθούν την ασφάλειά τους.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ