Βρετανία: Στραντιβάριους 300 ετών αναζητά η αστυνομία

Βρετανοί αστυνομικοί αναζητούν βιολί 300 ετών και αξίας 1,88 εκατ. δολαρίων, το οποίο έκανε φτερά ενώ ο ιδιοκτήτης του έπινε καφέ σε σιδηροδρομικό σταθμό του Λονδίνου. Το βιολί, Στραντιβάριους του 1696, χάθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όταν ο ιδιοκτήτης του σταμάτησε σε καφέ έξω από τον σταθμό Γιούστον στο Κεντρικό Λονδίνο.

 

Το 32χρονο θύμα, μουσικός που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, κάποια στιγμή παρατήρησε ότι έλειπε η θήκη του βιολιού και κάλεσε την αστυνομία, όπως αναφέρει το CNN.

 

Μαζί με το βιολί στη θήκη βρίσκονταν και δύο πολύτιμα δοξάρια, αξίας 97.400 δολαρίων το ένα και 7.800 δολαρίων το άλλο.

 

«Τα αντικείμενα αυτά έχουν τεράστια συναισθηματική και επαγγελματική αξία για το θύμα, αλλά παρά την τεράστια αξία τους, θα είναι πολύ δύσκολο να πωληθούν γιατί είναι πολύ σπάνια και εύκολα μπορεί να εντοπιστούν ως κλεμμένη ιδιοκτησία» δήλωσε Βρετανός αξιωματικός της αστυνομίας.

 

«Το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει προσπάθεια να πωληθούν στον χώρο της αντίκας ή στον χώρο της μουσικής, γι’αυτό και ζητάμε από όποιον γνωρίζει κάτι να μας το πει για να επιστρέψει το βιολί στο νόμιμο δικαιούχο του» συμπλήρωσε.

 

Η ασφαλιστική εταιρεία προσφέρει 15.000 λίρες για πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται το βιολί.

 

Η αστυνομία ελπίζει να βρει στοιχεία που να οδηγούν στον δράστη και από τις κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν στον σταθμό.

 

Τα αντικείμενα έχουν ήδη καταγραφεί στη βάση δεδομένων κλεμμένων έργων τέχνης του Λονδίνου. Ωστόσο, οι Βρετανοί αστυνομικοί πιστεύουν ότι επειδή η κλοπή έγινε κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό, το βιολί μπορεί ήδη να βρίσκεται σε άλλες περιοχές της Βρετανίας.

 

Τα βιολιά Στραντιβάριους κατασκευάζονταν από τον φημισμένο τεχνίτη Στραντιβάρι κατά τον 17ο αιώνα. Πιστεύεται ότι από το 1666, ο Ιταλός Στραντιβάρι έφτιαξε 1.116 έγχορδα μουσικά όργανα, όπως βιόλες, μαντολίνα και κιθάρες, από τα οποία σήμερα σώζονται τα 600.

 

Κατά τον 18ο αιώνα η φήμη του επεκτάθηκε σε όλη την Ευρώπη, όπου τα όργανά του έτυχαν μεγάλης αναγνώρισης από βασιλικές οικογένειες, αριστοκράτες και μουσικούς εξαιτίας του εξαιρετικού ήχου που μπορούσαν να παράγουν. Ο Στραντιβάρι έφτιαξε το τελευταίο του βιολί το 1737, σε ηλικία 92 ετών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ