Το Μάγκρεμπ στο μικροσκόπιο των υπουργών Εξωτερικών

Οι αναταραχές στη Βόρεια Αφρική, το θέμα της Λευκορωσίας και ενδεχομένως της Αλβανίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης που θα έχουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα όπου υφέρπει το καίριο ερώτημα: «ποια είναι η στάση της ΕΕ σε όλα αυτά τα έκτακτα γεγονότα;»

 

Αναλυτικότερα, οι 27 υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται σήμερα να εγκρίνουν μια Κοινή Θέση στο θέμα της Τυνησίας, επίσης έναν κατάλογο προσώπων που κατέχουν κεντρικές θέσεις εξουσίας στη Λευκορωσία στα οποία θα απαγορευτεί η είσοδος στην επικράτεια της ΕΕ, ενώ πιθανολογείται πως θα συζητηθεί και το θέμα των καταγγελιών για την κυβέρνηση Μπερίσα.

 

Όμως, αναλυτές επισημαίνουν ότι διάχυτη είναι η αίσθηση πως η ΕΕ δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, δεν εκτίμησε ορθά τις εξελίξεις και δεν έδειξε τα απαιτούμενα αντανακλαστικά. Στην κριτική αυτή, κεντρικός ρόλος αποδίδεται στη βαρώνη Άστον – χαρακτηριστικό είναι άρθρο της «Le Monde» με τον τίτλο «αποστολή δεν εξετελέσθη», όπου με καυστικό τρόπο υποστηρίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης «δεν δρα».

 

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επίσης (Human Rights Watch) επικρίνουν τόσο τον Ζοζέ Μπαρόζο όσο και τη βαρώνη Άστον, ότι προτάσσουν τα ενεργειακά συμφέροντα της ΕΕ θέτοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα σε δεύτερη μοίρα. Υποστηρίζεται, ακόμη, ότι η ευρωπαϊκή διπλωματία υποτίμησε τη δυναμική των εξελίξεων και αντιμετώπισε «μαλθακά» τα μαζικά λαϊκά αιτήματα.

 

Οι 27 υπουργοί Εξωτερικών, τέλος, αναμφίβολα θα εξετάσουν σήμερα και την κατάσταση στην Αίγυπτο, ενώ θα συζητήσουν και το θέμα απομάκρυνσης από τη χώρα Ευρωπαίων πολιτών, που ήδη ζητούν την αναχώρησή τους.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ