Διεθνής κοινότητα: Επιμένει για άμεση δημοκρατική μετάβαση

Την ανάγκη να αφουγκραστούν «τώρα» οι Αιγυπτιακές αρχές την κραυγή του λαού και της νεολαίας της χώρας και να προχωρήσουν τις διαδικασίες μετάβασης σε ένα περισσότερο δημοκρατικό καθεστώς, τονίζουν, λίγο πολύ, οι ηγέτες των δυτικών χωρών σε σημερινές ανακοινώσεις τους.

 

Ταυτόχρονα, είναι έκδηλη η ανησυχία της Δύσης για την κλιμάκωση της εμφύλιας βίας, όσο και για την ενδυνάμωση της ισλαμικής αντιπολίτευσης, στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά την αιγυπτιακή εξέγερση.

 

ΕΕ: “Τώρα” η δημοκρατική μετάβαση στην Αίγυπτο – αιωρείται «πάγωμα» οικονομικής βοήθειας

 

Οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν σήμερα η δημοκρατική μετάβαση στην Αίγυπτο να αρχίσει “τώρα”, σε κοινή ανακοίνωση τους που εγκρίθηκε στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

 

“Η διαδικασία μετάβασης πρέπει να ξεκινήσει τώρα”, αναφέρεται στο κείμενο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων οι οποίοι ζητούν επίσης από τις αιγυπτιακές αρχές να “ανταποκριθούν στις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού με πολιτική μεταρρύθμιση και όχι με καταστολή”.

 

“Η βάση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου στηρίζεται στις αρχές της συμφωνίας σύνδεσης” που έχουν συνάψει “και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για το θέμα αυτό”, τονίζουν επίσης οι ηγέτες της ΕΕ, αφήνοντας έτσι να αιωρείται η απειλή να επανεξετάσουν τους όρους της παρούσας συμφωνίας, η οποία επιτρέπει την Αίγυπτο να λαμβάνει ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια.

 

Η ΕΕ προβλέπει να χορηγήσει στην Αίγυπτο συνολική βοήθεια ύψους 449 εκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα τριών ετών, από το 2011 έως το 2013.

 

ΝΑΤΟ: Την ανάγκη περισσότερων ευρωπαϊκών επενδύσεων στον τομέα της ασφάλειας, «δείχνουν» οι ταραχές

 

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επέκρινε σήμερα τις περικοπές στις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες, λέγοντας ότι οι ταραχές στην Αίγυπτο και αλλού στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή έδειξαν την ανάγκη να επενδυθούν περισσότερα στον τομέα της ασφάλειας.

 

Ο Γενικός Γραμματέας Άντερς Φο Ράσμουσεν, δήλωσε ότι τα δυο τελευταία χρόνια οι αμυντικές δαπάνες από τα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ έχουν συρρικνωθεί συνολικά κατά 45 δισεκατομμύρια δολάρια -το ισοδύναμο ολόκληρου του αμυντικού προϋπολογισμού της Γερμανίας.

 

Οι περικοπές διεύρυναν το χάσμα μεταξύ των δαπανών από τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους της, δήλωσε ο Ράσμουσεν την ετήσια Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

 

“Πριν από δέκα χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσώπευαν κάτι λιγότερο από το ήμισυ των συνολικών αμυντικών δαπανών των μελών του ΝΑΤΟ”, σημείωσε ο Ράσμουσεν.

 

“Σήμερα, το αμερικανικό μερίδιο είναι πιο κοντά στο 75%-και θα συνεχίσει να αυξάνεται, έστω και με τις νέες περικοπές στις δαπάνες του Πενταγώνου (των ΗΠΑ)”, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

 

Χαρακτήρισε τις προτάσεις από ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας καταμερισμός εργασίας -με την Ουάσιγκτον να παρέχει την “σκληρή” δύναμη (μάχιμες μονάδες) και τους Ευρωπαίους ολοένα και περισσότερο να στρέφονται στην ήπια δύναμη, όπως η εκπαίδευση και η δημιουργία θεσμών- “στην καλύτερη περίπτωση αφελείς, και, στη χειρότερη περίπτωση, επικίνδυνες”.

 

Ο Ράσμουσεν έδωσε έμφαση στην ταχύτητα των εξελίξεων στην Αίγυπτο, την Τυνησία, την Ιορδανία, την Υεμένη, και αλλού στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.

 

“Το αποτέλεσμα αυτών των ταραχών παραμένει ασαφές, και οι μακροπρόθεσμες συνέπειές τους απρόβλεπτες. Αλλά γνωρίζουμε ένα πράγμα: οι παλιές βεβαιότητες δεν ισχύουν πλέον, οι τεκτονικές πλάκες μετατοπίζονται”.

 

“Αυτό που διακυβεύεται σήμερα δεν είναι μόνο η παγκόσμια οικονομία, αλλά η παγκόσμια τάξη. Γιατί λοιπόν τώρα πρέπει η Ευρώπη να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται πλέον να επενδύσει στην άμυνα”; διερωτήθη.

 

Ο Ράσμουσεν ανέφερε επίσης τον τριπλασιασμό των κινεζικών αμυντικών δαπανών κατά την τελευταία δεκαετία, και μια αύξηση κατά 60% από την Ινδία στην ίδια περίοδο.

 

Επανέλαβε μάλιστα μια προειδοποίηση, ότι εάν τα ευρωπαϊκά κράτη συνεχίσουν να μειώνουν τις δαπάνες, και το χάσμα μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ διευρυνθεί περαιτέρω, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να αρχίσει να αναζητεί αλλού συμμάχους.

 

Ο Ράσμουσεν, είπε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να αντιδράσουν στη σκληρή οικονομική συγκυρία, με τη συγκέντρωση πόρων και ενίσχυση των επενδύσεων στην ανάπτυξη των πολυεθνικών αμυντικών προγραμμάτων και με τη σφυρηλάτηση στενότερων δεσμών με τον ιδιωτικό τομέα.

 

Είπε ακόμη ότι η Βρετανία και η Γαλλία είναι αυτές που ξοδεύουν περισσότερα για την έρευνα και την ανάπτυξη στον τομέα της άμυνας, αν και οι κοινές επενδύσεις τους είναι μόνο το 12% από αυτό που οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν.

 

Επιπλέον, το 80% της ευρωπαϊκής έρευνας και ανάπτυξης συνεχίζει να δαπανάται για τα εθνικά προγράμματα.

 

“Πρέπει να κάνουμε κάτι καλύτερο. Εάν τα κράτη διαθέσουν μεγαλύτερο μερίδιο από τις δαπάνες τους για έρευνα και ανάπτυξη σε πολυεθνή σχέδια, αυτό θα κάνει τη διαφορά”, τόνισε τέλος ο Ράσμουσεν.

 

Γερμανία: «Κίνδυνος να φανεί πως υποστηρίζουμε δικτατορίες»

 

Ο Γερμανός υπουργός Αμύνης Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση πως οι δυτικές χώρες διατρέχουν τον κίνδυνο να φανεί πως υποστηρίζουν «δικτατορίες», ενώπιον των κινημάτων εξέγερσης στην Αίγυπτο και στην Τυνησία.

 

«Οι Αιγύπτιοι και οι Τυνήσιοι αξιώνουν δημοκρατία και σεβασμό του δικαιώματός τους να εκφρασθούν», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός κατά την έναρξη της 47ης Συνδιάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

 

«Δεν μπορούμε να διατρέξουμε τον κίνδυνο να τους αφήσουμε να πιστεύουν πως υποστηρίζουμε τις δικτατορίες», τόνισε ο ίδιος, σπεύδοντας να προσθέσει ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των χωρών της περιοχής και ιδίως «του Ισραήλ».

 

«Η βία δεν μπορεί παρά να επιδεινώσει την κρίση», προειδοποίησε. «Είναι λίαν πιθανόν πως ορισμένοι από τους διαδηλωτές δεν είναι δημοκράτες με τον τρόπο που εμείς εννοούμε», παραδέχθηκε ο ίδιος, εκτιμώντας πως οι δυτικοί θα πρέπει «να έχουν εμπιστοσύνη» στις ίδιες τους τις αξίες.

 

«Η Ευρώπη δύναται να ασκήσει επιρροή στην περιοχή τούτη και θα πρέπει να το εκμεταλλευθούμε», τόνισε ο ίδιος.

 

Γαλλία: «Ελεύθερες εκλογές το συντομότερο δυνατόν”

 

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Αλέν Ζιπέ ευχήθηκε σήμερα να μπορέσει η Αίγυπτος να πραγματοποιήσει “ελεύθερες εκλογές το συντομότερο δυνατόν”, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

 

Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του στο νοτιοδυτικό τμήμα της Γαλλίας, ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στις προσδοκίες του “αιγυπτιακού λαού”, ευχόμενος να μπορέσει (ο λαός) να έχει “ελεύθερες εκλογές το συντομότερο δυνατόν”.

 

“Είναι η ίδια θέση με εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών”, είπε ευχόμενος να “μειωθεί η πίεση”, και απευθύνοντας έκκληση για “αυτοσυγκράτηση και των δύο πλευρών” στην “περίπλοκη κατάσταση” που βρίσκεται σήμερα η χώρα.

 

Ο Ζιπέ δήλωσε τέλος ότι “δεν είχε ιδιαίτερες επαφές” με το αιγυπτιακό Υπουργείο Άμυνας για την τρέχουσα κατάσταση, οι επαφές γίνονται, όπως είπε, “σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών”.

 

Παλαιστίνη: «Η σταθερότητα στον αραβικό κόσμο εξαρτάται από τη δημοκρατία»

 

Η σταθερότητα στον αραβικό κόσμο εξαρτάται από την πορεία προς τη δημοκρατία και την καλή διακυβέρνηση και οι Δυτικοί σφάλλουν όταν αντιτίθενται σε αυτά τα δύο, δήλωσε σήμερα Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ από το Παρίσι.

 

“Η παρεμπόδιση της πολιτικής εξέλιξης (…) δεν οδηγεί στη σταθερότητα, αλλά στην ευθραυστότητα”, απάντησε ο Φαγιάντ σε ερώτηση που του υπεβλήθη για την εξέγερση στην Αίγυπτο στο πλαίσιο δημόσιας συζήτησης που διεξάγεται στο Παρίσι για την οικοδόμηση του παλαιστινιακού κράτους.

 

“Αυτό που είναι καλό για σας είναι καλό και για μας. Αν ο πολιτικός πλουραλισμός και η καλή διακυβέρνηση είναι καλά για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο, θα πρέπει να είναι καλά για τους Άραβες. Αυτό είναι ένα αίτημα για ομοιόμορφες προδιαγραφές”, προσέθεσε κατά τη συζήτηση αυτή, η οποία διοργανώθηκε από τη Διεθνή Διπλωματική Ακαδημία στο Παρίσι.

 

“Ένα σύστημα, το οποίο είναι αυθεντικά δημοκρατικό και στο οποίο η κυβέρνηση γίνεται αντιληπτή ως κάτι το σεβαστό από το λαό, βρίσκεται σαφώς σε καλύτερη θέση για να ζητήσει από το λαό να κάνει πράγματα”, προσέθεσε, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις ανησυχίες των Δυτικών και των Ισραηλινών για την περιφερειακή αστάθεια που θα μπορούσε να προκαλέσει η αποχώρηση του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

 

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας σε Γάλλους επιχειρηματίες, οι οποίοι ανησυχούν για την κατάσταση στην περιοχή, ο Φάγιαντ σημείωσε ότι “μακροπρόθεσμα, το γεγονός ότι θα υπάρχουν κυβερνητικοί θεσμοί που θα λειτουργούν καλύτερα και θα είναι υπεύθυνοι, τακτικές εκλογές που θα χαρακτηρίζονται από διαφάνεια (…) θα οδηγήσει σε ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον με λιγότερες αβεβαιότητες”.

 

Ο Φαγιάντ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία όπου οι γαλλικές αρχές τον υποδέχθηκαν για πρώτη φορά ως πρωθυπουργό.

 

Τζορτζ Σόρος: «Μοιράζομαι τον ενθουσιασμό που σαρώνει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή»

 

«Οι επαναστάσεις συχνά αρχίζουν με ενθουσιασμό και τελειώνουν με δάκρυα. Στην περίπτωση της Μέσης Ανατολής, τα δάκρυα θα μπορούσε να αποφευχθούν αν ο πρόεδρος Ομπάμα παραμείνει πιστός στις αξίες χάρις στις οποίες εξελέγη. Παρόλο που η αμερικανική ισχύς και επιρροή στον κόσμο έχουν υποχωρήσει, οι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και οι στρατοί τους εξακολουθούν να περιμένουν κατευθύνσεις από την Ουάσινγκτον. Οι στρατοί αυτοί είναι αρκετά ισχυροί για να διατηρούν τον νόμο και την τάξη, όσο μένουν έξω από την πολιτική. Με τον τρόπο αυτό, οι επαναστάσεις μπορούν να παραμείνουν ειρηνικές. Και σε αυτό ακριβώς πρέπει να επιμένουν οι ΗΠΑ, ενθαρρύνοντας ταυτοχρόνως τους διεφθαρμένους και καταπιεστικούς ηγέτες να παραμερίζουν και να επιτρέπουν σε νέους ηγέτες να εκλέγονται ύστερα από ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

 

Αυτά γράφει στην Ουάσινγκτον Ποστ ο Τζορτζ Σόρος, πρόεδρος των Ιδρυμάτων για την Ανοιχτή Κοινωνία που υποστηρίζουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε περισσότερες από 70 χώρες. Όπως επισημαίνει, οι προοπτικές για δημοκρατική αλλαγή στην Τυνησία είναι ευνοϊκές, καθώς στη χώρα αυτή υπάρχει μια σχετικά ανεπτυγμένη μεσαία τάξη, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερα δικαιώματα και περισσότερες ευκαιρίες απ’ό,τι στις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες, και το καθεστώς που κατέρρευσε ήταν κοσμικό.

 

Στην Αίγυπτο, η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη και η έκβαση της κρίσης θα μετρήσει περισσότερο. Οι διαδηλωτές ανήκουν σε διάφορες κοινωνικές τάξεις, είναι νέοι και γέροι, μορφωμένοι και αμόρφωτοι. Ενώ τα συνθήματα στην πλατεία Ταχρίρ δεν αναφέρονται καθόλου σε μια θεοκρατική ατζέντα, η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι το πιο οργανωμένο κίνημα της αντιπολίτευσης. Και σε μια εκλογική αναμέτρηση, είναι βέβαιο ότι θα αποσπάσει μεγάλα ποσοστά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα κατακτήσει την πλειοψηφία.

 

Ορισμένοι φοβούνται ότι οι εκλογές δεν θα είναι τίμιες, και ότι ο στρατός θα προσπαθήσει να παραποιήσει τα αποτελέσματα. Φοβούνται ακόμη ότι το Ισραήλ θα αντιταχθεί σε μια αλλαγή καθεστώτος. Ότι θα υπάρξει ένα ντόμινο εξτρεμιστικών καταστάσεων σε όλη την περιοχή. Και ότι θα διαταραχθεί η ροή του πετρελαίου. Αυτοί οι φόβοι δεν πρέπει να εμποδίσουν την κυβέρνηση Ομπάμα να συνταχθεί με τα αιτήματα του λαού για αξιοπρέπεια και δημοκρατία, τονίζει ο Σόρος. Η συνεργασία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, τον Νομπελίστα που θα επιδιώξει να εκλεγεί πρόεδρος, αποτελεί μια ένδειξη ότι το ισλαμικό αυτό κίνημα προσπαθεί να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο σε ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα. Σε ό,τι αφορά το «φαινόμενο ντόμινο», είναι πιθανότερο να πλήξει τους εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών – τη Συρία και το Ιράν – παρά τους συμμάχους τους.

 

Το κυριότερο εμπόδιο είναι το Ισραήλ, συνεχίζει ο αμερικανός χρηματιστής. Στην πραγματικότητα, η χώρα αυτή έχει εξίσου πολλά να κερδίσει από την εξάπλωση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πιθανότερο είναι όμως ότι το Ισραήλ δεν θα αναγνωρίσει τα συμφέροντά του, γιατί η αλλαγή είναι απότομη και περιλαμβάνει πολλούς κινδύνους. Επιπλέον, μερικοί υποστηρικτές του Ισραήλ στις ΗΠΑ είναι ιδεολογικά πιο άτεγκτοι από τους ίδιους τους Ισραηλινούς. Το ευτύχημα είναι ότι η αμερικανο-ισραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων δεν είναι πια μονολιθική ούτε είναι ο μόνος αντιπρόσωπος της εβραϊκής κοινότητας. Ο κυριότερος κίνδυνος, έτσι, είναι η κυβέρνηση Ομπάμα να μην προσαρμόσει την πολιτική της αρκετά γρήγορα στη μεταβαλλόμενη πραγματικότητα.

 

«Από τη φύση μου είμαι επιφυλακτικός απέναντι στις επαναστάσεις», καταλήγει ο Σόρος. «Στην περίπτωση της Αιγύπτου, όμως, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Ως υπέρμαχος της δημοκρατίας και της ανοιχτής κοινωνίας, δεν μπορώ παρά να μοιράζομαι τον ενθουσιασμό που σαρώνει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Και να ελπίζω ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα υποστηρίξει ανοιχτά τον λαό της Αιγύπτου».

 

Πρώτη καταχώρηση:Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011, 19:14

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ