Συνομιλίες σήμερα στην Αίγυπτο για απομάκρυνση Μουμπάρακ

Συνομιλίες σήμερα το πρωί στο Κυβερνείο, μεταξύ πολλών μερών και πολιτικών φορέων της Αιγύπτου. Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Όμαρ Σουλεϊμάν θα συνομιλήσει με εκπροσώπους των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένης της επισήμως απαγορευμένης Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Οι τελευταίοι σημείωσαν ότι στις συνομιλίες αυτές μετέχουν μέλη αντιπολιτευόμενων κομμάτων, ανεξάρτητοι νομικοί ειδικοί και ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ναγκίμπ Σαουίρις. Στη συνάντηση μετέχει επίσης εκπρόσωπος του πολιτικού της αντιπολίτευσης και τιμηθέντα με Νόμπελ Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

 

 

Στην ατζέντα των συνομιλιών,οι οποίες αποσκοπούν στο να βρεθεί ένας τρόπος για την έξοδο της χώρας από τη χειρότερη κρίση που αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες,  είναι η σταδιακή απομάκρυνσης του προέδρου Μουμπάρακ από την εξουσία, το δικαίωμα των διαδηλώσεων σε δημόσιους χώρους αλλά και η προστασία των διαδηλωτών και δημοσιογράφων, που καλύπτουν την κατάσταση στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

 

Εκπρόσωπος της Αδελφότητας, που αποτελεί την πιο δυνατή και πιο καλά οργανωμένη παράταξη της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι οι συνομιλίες θα μετά τις 11.00 τοπική ώρα.Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι, θα προσέλθει στο διάλογο υπό τον Αιγύπτιο αντιπρόεδρο Ομάρ Σαρίφ, για την έξοδο της χώρας από τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 30 χρόνων.

 

Εκπρόσωπος της Αδελφότητας, που αποτελεί την πιο δυνατή και πιο καλά οργανωμένη παράταξη της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στο Κυβερνείο, σήμερα το πρωί, μετά τις 11.00 τοπική ώρα. Θα αφορούν την πρόοδο του ζητήματος της απομάκρυνσης του προέδρου Μουμπάρακ από την εξουσία, το δικαίωμα των διαδηλώσεων σε δημόσιους χώρους αλλά και την προστασία των διαδηλωτών.

 

Η εκπρόσωπος της οργάνωσης, πάντως, επιφυλάχθηκε του δικαιώματος της Αδελφότητας να αποχωρήσει οποιαδήποτε στιγμή από τις συνομιλίες, αν διαπιστώσει ότι οδηγούνται σε αδιέξοδο. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στο μέλλον της χώρας και στην μεταβατική κυβέρνηση.

 

” Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε σε ένα γύρο συνομιλιών για να εξακριβώσουμε την ειλικρίνεια των αξιωματούχων να προσεγγίσουν τα αιτήματα των πολιτών, αλλά και την πρόθεσή τους να ανταποκριθούν σε αυτά “, δήλωσε στο Ρόιτερ αντιπρόσωπος της οργάνωσης.

 

Η κρατική τηλεόραση μετάδωσε ότι ο Σουλεϊμάν ξεκίνησε το Σάββατο, τις επαφές με επιφανείς εκπροσώπους τόσο της ανεξάρτητης, όσο και της οργανωμένης αντιπολίτευσης. Σκοπός του να διερευνήσει τις προοπτικές, που υπάρχουν σχετικά, με το ποιο κέντρο εξουσίας και πως, θα διασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές, στα πλαίσια πάντα του υπάρχοντος συντάγματος.

 

Μία πρόταση, που έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προέρχεται από μία ομάδα Αιγυπτίων, που αυτοαποκαλούνται ” το συμβούλιο των σοφών ” και προτείνει τη συγκέντρωση προεδρικών εξουσιών στο Σουλεϊμάν για μία ενδιάμεση περίοδο, εν αναμονή των προεδρικών εκλογών.

 

Όμως αρκετοί από την αντιπολίτευση διαφωνούν, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι οι εκλογές θα διεξάγονταν κάτω από τις ίδιες άδικες συνθήκες, όπως στο παρελθόν. Έτσι λοιπόν, ζητάνε πρώτα τη διαμόρφωση ενός καινούργιου κοινοβουλίου, που θα αλλάξει τις συνταγματικές προβλέψεις, που αφορούν τις προεδρικές εκλογές, ώστε να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες για δημοκρατική, προεδρική ψήφο.

 

Σε αυτό το κλίμα ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ τόνισε πως θα είναι μία τεράστια υποχώρηση, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίξουν, είτε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, είτε τον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν, να ηγηθούν μίας μεταβατικής κυβέρνησης.

 

Ο βετεράνος διπλωμάτης, τιμημένος με βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη και εκ των ηγετών της Αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, ρωτήθηκε για δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία, θα μπορούσε η Ουάσινγκτον να στηρίξει τον Μουμπάρακ ή τον Σουλεϊμάν, ως επικεφαλής μίας μεταβατικής κυβέρνησης.

 

” Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο,σας διαβεβαιώνω ότι, θα ήταν μία μεγάλη οπισθοδρόμηση “, απάντησε σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο Ρόιτερ χθες, το Σάββατο, από το Κάιρο όπου βρίσκεται, ο Ελ Μπαραντέϊ. Για τις διαδηλώσεις σχολίασε: “Φυσικά και υπάρχει κούραση”, και πρόσθεσε πως “ένας βασικός πυρήνας των διαδηλωτών παραμένει και δεν θα παραιτηθεί μέχρι να φύγει ο Μουμπάρακ”.

 

“Το θέμα είναι ότι (οι διαδηλωτές) μπορούν να γίνουν πιο σκληροί και οργισμένοι. Δεν θέλω να δω για όμορφη, ειρηνική επανάσταση να μετατρέπεται σε αιματηρή”, τόνισε.

 

Πρώτη Δημοσίευση: 06/02/2011 10:17

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ