Ανησυχία στη Λευκωσία για την Αίγυπτο

Έντονος είναι ο προβληματισμός που αναπτύσσεται στη Λευκωσία για τις δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, με την προσοχή να εστιάζεται στις επιπτώσεις που θα έχει στην Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή, τυχόν επικράτηση ακραίων ισλαμικών στοιχείων στην πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας, γράφει η εφημερίδα “Καθημερινή” της Κύπρου.

 

Σε ανάλυση του δημοσιογράφου Γιάννη Αντωνίου επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

 

Οι ανησυχίες αγγίζουν ιδιαίτερα την κυπριακή κυβέρνηση, λόγω του γεγονότος ότι η Αίγυπτος διαχρονικά υπήρξε σημαντικότατος συμπαραστάτης της Λευκωσίας στο Κυπριακό ανάμεσα στον ισλαμικό κόσμο, στηρίζοντας θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε κάθε διεθνές βήμα.

 

Ο ηγετικός ρόλος που διαδραματίζει η χώρα του Νείλου στην περιοχή και οι επιρροές που έχει έναντι άλλων χωρών, την καθιστούν στρατηγικό σύμμαχο της Κύπρου για προώθηση των θέσεων της Λευκωσίας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό στον αραβικό και ιδιαίτερα στο μουσουλμανικό κόσμο. Επομένως, είναι αυτονόητες οι συνέπειες που θα υπάρξουν για την Κύπρο, από τυχόν ανατροπή αυτού του δεδομένου προς το αρνητικό σενάριο της επικράτησης πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες ενδεχομένως να επιδιώξουν αλλαγή αυτής της στάσης.

 

Στις πέραν του Κυπριακού ανησυχίες, η προσοχή της Λευκωσίας στρέφεται στις μεταβολές που μπορεί να υπάρξουν στο θέμα της ασφάλειας στην άκρως ευαίσθητη ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και στον τομέα της οικονομίας και μάλιστα σ’ αυτή τη δύσκολη παγκόσμια χρονική συγκυρία.

 

Η ανησυχία στο θέμα της ασφάλειας προέρχεται από το άγνωστο που θα φέρει η τυχόν εγκαθίδρυση ενός ακραίου καθεστώτος, το οποίο ενδεχομένως να αναθεωρήσει τη μέχρι τώρα συνεργασία του Καΐρου με το Ισραήλ, υιοθετώντας σκληρή γραμμή, που θα θέσει ολόκληρη την περιοχή σε συγκρουσιακή τροχιά.

 

Ο πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, εκτιμά ότι λόγω των τεράστιων οικονομικών συμφερόντων το κλείσιμο του Σουέζ είναι “μια εξέλιξη μάλλον αδύνατη” και υπενθυμίζει την τεράστια οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Αίγυπτο, τις ξένες επενδύσεις και βεβαίως τον τουρισμό. “Κανένα καθεστώς, όσο ακραίο και να είναι, δεν έχει λόγο να προκαλέσει αστάθεια που θα διακυβεύσει όλα αυτά. Θα ήταν παράλογο και θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία”, εκτίμησε ο κ. Ζακχαίος και επικαλέστηκε ως παράδειγμα την περίπτωση του Ιράν.

 

“Στην εξωτερική πολιτική υπάρχουν συμφέροντα που δεν επηρεάζονται από ιδεολογικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις”, σημείωσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αρκετές δυνάμεις εντός Αιγύπτου, όπως ο στρατός, αλλά και πρωταγωνιστές της διεθνούς πολιτικής σκηνής, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, είναι παράγοντες που δεν θα επιτρέψουν στην Αίγυπτο να οδηγηθεί στα άκρα, σε σημείο που να ανατρέπει δραματικά το σημερινό της ρόλο, ως ρυθμιστή της ισορροπίας στην περιοχή.

 

Οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο κύμα προσφύγων από την Αίγυπτο. Επί του παρόντος δεν παρατηρείται τέτοιος κίνδυνος, ωστόσο ουδείς μπορεί να προβλέψει τις συνθήκες που θα δημιουργήσει η τυχόν συνέχιση των ταραχών.

 

Έγκυρη κυβερνητική πηγή δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν την κατάσταση και βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για κάθε ενδεχόμενο, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με διπλωματικές αποστολές ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών για παροχή κάθε βοήθειας. Η συνδρομή της Κύπρου στην ασφαλή απομάκρυνση ξένων υπηκόων υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική και σ’ αυτή την περίπτωση, όπως συνέβη τον Ιούλιο του 2006 στον πόλεμο μεταξύ Λιβάνου-Ισραήλ.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ