Οι ιστοελίδες κοινωνικής δικτύωσης απειλούν τους χρήστες

Όταν πριν από μια εικοσαετία ο Βρετανός επιστήμονας Τιμ Μπέρνερς Λι δημιουργούσε την πρώτη στον κόσμο ιστοσελίδα, δεν θα μπορούσε προφανώς να φανταστεί ότι θα ερχόταν μέρα που θα καταφερόταν εναντίον των πλέον δημοφιλών σελίδων του διαδικτύου, όπως για παράδειγμα το γνωστό μας Facebook, το LinkedIn και το iTunes, τα οποία μάλιστα χαρακτήρισε ως απειλές για τον ιστοχώρο!

 

Ο κ. Λι δημοσίευσε στο περιοδικό Scientific American άρθρο του όπου -μεταξύ άλλων- ισχυρίζεται ότι οι περισσότερες από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης με τεράστια επισκεψιμότητα στην ουσία λειτουργούν «αντιδημοκρατικά», δηλαδή κατά της δημοκρατικής φύσης και χαρακτήρα του συγκεκριμένου μέσου, επειδή απαγορεύουν στους χρήστες την δημοσιοποίηση των δεδομένων τους και σε άλλες web εφαρμογές.

 

Πρόσφατα η Google κατηγόρησε (όχι άδικα) το Facebook για το ότι το τελευταίο δεν επιτρέπει τον διαμοιρασμό των δεδομένων που φιλοξενεί, έτσι ώστε ο κάθε χρήστης «αποξενώνεται» περιοριζόμενος σ’ έναν «δεσμευτικό χώρο» -κάτι που σαφώς αντίκειται στο πνεύμα και την φιλοσοφία που πρεσβεύει το διαδίκτυο. «Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι τι Internet βασικά δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει την ελεύθερη και απρόσκοπτη διακίνηση των πληροφοριών οποτεδήποτε και οπουδήποτε», τονίζει ο Βρετανός επιστήμονας.

 

Για τον κ. Λι, ακόμη και το iTunes αποτελεί ένα κλειστό, απαγορευτικό περιβάλλον, αφού δεν επιτρέπει στον χρήστη την διαχείριση των δεδομένων που έχει εισαγάγει σε αυτό σε άλλα «σημεία» του ιστοχώρου και δη και σε άλλες εφαρμογές. Για παράδειγμα, δεν θα έπρεπε να δημιουργούνται εφαρμογές για συγκεκριμένα gadgets, όπως το iPhone, αλλά υπηρεσίες προσβάσιμες σε όλους μέσω οποιασδήποτε συσκευής. Έτσι δεν θα δημιουργούνται «κλειστά κυκλώματα» στην διάχυση της πληροφορίας.

 

Ο κ. Λι θεωρεί ακόμη και την πρακτική των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, να κοστολογούν με διαφορετική τιμή τον καταναλωτή ανάλογα με την ταχύτητα σύνδεσης internet που επιθυμεί, γιατί έτσι δημιουργούνται ανισότητες μεταξύ των χρηστών, αφού όλοι δεν έχουν τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες.

 

Το άρθρο του καταλήγει: «Βρισκόμαστε σε μία εποχή σημαντικών εξελίξεων. Οι δημιουργοί web εφαρμογών, οι εταιρείες, οι κυβερνήσεις και οι πολίτες θα πρέπει να συνεργαστούν, όπως έχουν κάνει μέχρι τώρα, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα τεχνολογικά πρωτόκολλα θα σέβονται τις βασικές ανθρώπινες αξίες. Ο στόχος του Web είναι να υπηρετεί την ανθρωπότητα. Πρέπει να το φτιάξουμε έτσι, ώστε αργότερα να μπορούμε να δημιουργήσουμε πράγματα που τώρα δεν ονειρευόμαστε καν».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ