Ο αιγυπτιακός στρατός υποσχέθηκε σήμερα “ειρηνική μετάβαση” προς “μια εκλεγμένη πολιτική εξουσία” και διαβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος θα σεβαστεί τις περιφερειακές και διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει.
Το ανώτατο συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων στο υπ’ αριθμόν 4 ανακοινωθέν του τονίζει ότι η κυβέρνηση που διόρισε ο Χόσνι Μουμπάρακ λίγες ημέρες πριν από την παραίτησή του, θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις, ως το σχηματισμό νέας.
“Η αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου παραμένει προσηλωμένη σε όλες τις περιφερειακές και διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει”, τονίζεται στο ανακοινωθέν.
Η Αίγυπτος και η Ιορδανία είναι οι μοναδικές αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ.
Ο στρατός δεσμεύτηκε σε μια “ειρηνική μετάβαση εξουσίας”, η οποία “θα προετοιμάσει το έδαφος για μια εκλεγμένη πολιτική εξουσία με στόχο την οικοδόμηση ενός ελεύθερου δημοκρατικού κράτους”, υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν.
Ο υπουργός Αμυνας της Αιγύπτου, Μοχάμαντ Χουσεΐν Ταντάουι, είναι επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου το οποίο ανέλαβε χτες τον έλεγχο της διακυβέρνησης της χώρας, μετά από τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του επί 30 χρόνια πρόεδρου της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ, έγινε γνωστό από στρατιωτικές πηγές.
Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο πρόκειται να καθαιρέσει την κυβέρνηση και τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.
Χαιρετίζει την απόφαση του στρατού το Ισραήλ
Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος χαιρέτισε σήμερα την ανακοίνωση της νέας στρατιωτικής ηγεσίας της Αιγύπτου ότι το Κάιρο θα σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει.
“Αυτή είναι μια καλή ανακοίνωση…Η ειρήνη δεν είναι μόνον προς το συμφέρον του Ισραήλ, αλλά και της Αιγύπτου. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με την ανακοίνωση αυτή”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιουβάλ Στάινιτς στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 2.
Στρατός: Δεν θα υποκαταστήσουμε τη νομιμότητα που προσβλέπει ο λαός
Ο πανίσχυρος, κάτω από την παρούσα συγκυρία, αιγυπτιακός στρατός διαβεβαίωσε χθες το βράδυ ότι δεν επιθυμεί να υποκαταστήσει “τη νομιμότητα στην οποία προσβλέπει ο λαός της Αιγύπτου”, καθιστώντας τούτο σαφές λίγες μόνο ώρες αφότου εγκατέλειψε την προεδρία ο Χόσνι Μουμπάρακ.
Στο στρατιωτικό ανακοινωθέν “χαιρετίζεται ο πρόεδρος Μουμπάρακ κι ό,τι προσέφερε στην Αίγυπτο -σε καιρούς ειρήνης και πολέμου- επίσης για την πατριωτική του στάση, που πάντοτε έθετε ως υπέρτερα τα συμφέρονται του αιγυπτιακού έθνους”.
“Λαμβάνουμε υπόψη μας τη λαϊκή απαίτηση, για μία ριζική αλλαγή, και το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο μελετά τις λαϊκές διεκδικήσεις… Με νεότερα ανακοινωθέντα του θα δημοσιοποιούνται τα μέτρα, τα οποία θα λαμβάνονται” γράφει επίσης το ανακοινωθέν των ενόπλων δυνάμεων, μετά την παραίτηση του 82χρονου Μουμπάρακ από την προεδρία στην Αίγυπτο.
Διαδήλωση αστυνομικών στην Ισμαηλίγια που αποποιούνται ευθύνες για καταστολή
Εκατοντάδες αιγύπτιοι αστυνομικοί πραγματοποίησαν διαδήλωση σήμερα στην Ισμαηλίγια, μια μεγάλη πόλη που βρίσκεται στη διώρυγα του Σουέζ, διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά στις τάξεις της αστυνομίας και κατηγορώντας τους ανωτέρους τους ότι τούς έδωσαν εντολή να πυροβολούν διαδηλωτές.
Ένστολοι αστυνομικοί και μέλη της μυστικής αστυνομίας πραγματοποίησαν πορεία στη μεγαλύτερη λεωφόρο της πόλης φωνάζοντας “αστυνομία και λαός μαζί”.
Η ήδη αντιδημοφιλής αστυνομία, έγινε μισητή στο λαό μετά τις αιματηρές συγκρούσεις με τους διαδηλωτές. Η αστυνομία κατηγορείται ακόμα ότι άφησε ελεύθερους κρατουμένους φυλακών σε ολόκληρη τη χώρα, αναγκάζοντας τους πολίτες να οργανωθούν για να αποτρέψουν λεηλασίες και άλλες εγκληματικές ενέργειες.
Πανηγύρια εκατοντάδων χιλιάδων Αιγύπτιων
Εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι που έχουν κατακλύσει την πλατεία Ταχρίρ ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς και σε μια έκρηξη χαράς αμέσως μετά την ανακοίνωση από τον αντιπρόεδρο της χώρας Ομαρ Σουλεϊμάν ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε.
«Ο λαός έριξε το καθεστώς» «ο Λαός νίκησε», φώναζε το τεράστιο πλήθος από την πλατεία-σύμβολο της έναρξης των λαϊκών κινητοποιήσεων που οδήγησαν στην έξοδο του επί 30 χρόνια προέδρου της Αιγύπτου.
Πολλοί κρατούσαν σημαίες της χώρας, άλλοι κρατούσαν τα χέρια των στρατιωτών ενός τεθωρακισμένου που βρίσκονταν κοντά στην πλατεία ενώ κονβόι χιλιάδων αυτοκινήτων διέσχιζε το Κάιρο, αλλά και την Αλεξάνδρεια και τις άλλες πόλεις της χώρας με τους επιβάτες να ζητωκραυγάζουν για τη νίκη του λαού.
Κοντά στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο αλλά και στα κυβερνητικά κτίρια στην Αλεξάνδρεια οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι φώναζαν «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος), «Ο εγκληματίας έφυγε» «Ζήτω ο νικητής λαός μας».
Πολλοί ήταν αυτοί που χόρευαν, που αγκάλιαζαν τους διπλανούς τους, που έκλαιγαν από χαρά για τη νίκη τους μετά από 18 ημέρες διαδηλώσεις και πορείες κατά του Χόσνι Μουμπάρακ και του καθεστώτος του.
Ελ Μπαραντέι: «Η καλύτερη μέρα της ζωής μου»
Ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης από την προεδρία του Χόσνι Μουμπάρακ, ότι η σημερινή είναι η καλύτερη ημέρα της ζωής του.
“Περιμέναμε για δεκαετίες αυτή την ημέρα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το στρατό για να προετοιμάσουμε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές. Περιμένω με ανυπομονησία τη μεταβατική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας ο στρατός θα μοιράζεται την εξουσία με το λαό”, δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι στο Ρόιτερς.
Επικεφαλής Αραβικού Συνδέσμου: «Θα επιλέξουμε το σωστό δρόμο»
Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, ο αιγύπτιος Αμρ Μούσα, δήλωσε από τη μεριά του ότι είναι βέβαιος ότι η χώρα του θα επιλέξει το σωστό δρόμο.
“Είμαι αισιόδοξος ότι θα επιλέξουμε το σωστό δρόμο για την Αίγυπτο και τον αιγυπτιακό λαό”, επεσήμανε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ενώ πρόσθεσε ότι η παραίτηση του Μουμπάρακ σημαίνει ότι “καταφέραμε αυτό που επιθυμούσε ο λαός”.
Στέλεχος Google: Έφυγε ο εγκληματίας
Ο Ουάελ Γόνεμ, το στέλεχος του αμερικανικού ομίλου Google που συνελήφθη και κρατήθηκε επί πολλές ημέρες από τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας επειδή συμμετείχε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, έγραψε σήμερα στο λογαριασμό του στο Twitter: “Συγχαρητήρια στην Αίγυπτο, ο εγκληματίας έφυγε από το μέγαρο”.
Η δύναμη του αιγυπτιακού στρατού
Ο πανίσχυρος στρατός της Αιγύπτου ανέλαβε σήμερα την εξουσία, μετά την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις πρόεδροι της χώρας, από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα, προήλθαν από τις τάξεις του στρατού, επικεφαλής του οποίου σήμερα είναι ο στρατάρχης Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι.
Οι επιτυχίες του στρατού στον Πόλεμο του 1973 βοήθησαν να αποκατασταθεί το κύρος του μετά την ήττα στον Πόλεμο των Έξι Ημερών με το Ισραήλ, το 1967 και δικαίωσαν την επιμονή του τότε προέδρου Ανουάρ Σαντάτ περί επαγγελματικού στρατού και αποφυγής της εμπλοκής του με την πολιτική.
Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν και στο παρελθόν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διατήρηση της δημόσιας τάξης, αλλά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων οι βίαιες ταραχές του 1977 και η εξέγερση των κληρωτών των Κεντρικών Δυνάμεων Ασφαλείας στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις το 1986.
Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία για το στρατό, στον οποίο υπηρετούν περίπου 468.500 άνδρες ενώ οι έφεδροι ανέρχονται στους 479.000.
ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ:
280.000-340.000 μέλη.
Άρματα μάχης: 3.723, εκ των οποίων 973 άρματα Α1M1 Έιμπραμς.
Αναγνωριστικά οχήματα: 410.
Θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού: 4.160.
Πυροβολικό: 4.480.
Ολμοβόλα: 2.528.
Πύραυλοι εδάφους-αέρος: τουλάχιστον 2.100.
Πύραυλοι εδάφους-εδάφους: πάνω από 42.
ΝΑΥΤΙΚΟ:
18.500 μέλη.
Υποβρύχια: 4.
Πολεμικά πλοία: 10.
Ακταιωροί: 41.
ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ:
30.000 μέλη.
Μαχητικά αεροσκάφη: 461, εκ των οποίων 26 F-16A, 12 F16-B, 74 MiG-21F και 53 Mirage D/E.
Ελικόπτερα: 129.
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011, 19:55
Διαβάστε επίσης:
Πλ. Ταχρίρ: Αφαιρούνται τα οδοφράγματα – επιμένουν οι διαδηλωτές
Παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ – Στο στρατό η εξουσία
Χρονολόγιο αιγυπτιακής εξέγερσης ως την παραίτηση Μουμπάρακ