«Κύμα» μεταναστών από Τυνησία προς Ιταλία

«Συναγερμός» έχει σημάνει τις τελευταίες μέρες στην Ιταλία καθώς εντείνεται η ανθρωπιστική κρίση λόγω της παράνομης μετανάστευσης από την Τυνησία προς την άλλη πλευρά της Μεσογείου. Η έξαρση του φαινομένου οφείλεται εν πολλοίς στην χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας εξαιτίας της λαϊκής εξέγερσης.

 

Οι βορειοαφρικανοί μετανάστες φτάνουν κατά κύματα στην Λαμπεντούζα, νησί νότια της Σικελίας και τις τελευταίες πέντε ημέρες, είναι, συνολικά, 2.134. Πολλοί, φιλοξενούνται σε οικήματα της Καθολικής Εκκλησίας και του δήμου, τα οποία, όμως, είναι, πλέον, υπερπλήρη. Για το λόγο αυτό έχουν ξεκινήσει αερογέφυρες, για την μεταφορά των μεταναστών, σε άλλες περιοχές της Ιταλίας.

 

Την Κυριακή η ιταλική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ανθρωπιστικούς λόγους, στο νησί, λόγω, γεγονός ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης.

 

Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών: Δεν βοηθάει η Ευρώπη

 

Με δηλώσεις του στο ιδιωτικό δίκτυο Canale 5, o ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, ανέφερε:

 

“Είμαστε μόνοι, η Ευρώπη δεν κάνει τίποτα. Είμαι πολύ ανήσυχος, ζήτησα την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι όλη η Βόρεια Αφρική εκρήγνυται”, δήλωσε ο ιταλός υπουργός εσωτερικών. Ο Μαρόνι, πρόσθεσε επίσης ότι “θα ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών της Τυνησίας, την άδεια για να μπορέσουν να παρέμβουν ιταλικές δυνάμεις και να μπλοκάρουν τις αναχωρήσεις μεταναστών. Αυτό, διότι το όλο σχετικό σύστημα της Τυνησίας, είναι υπό κατάρρευση”.

 

Ο δήμαρχος του νησιού, Μπερναρντίνο Ντε Ρουμπέις, χαρακτήρισε την κατάσταση “εκτός ορίων” και ζήτησε από τον Μαρόνι, την άμεση επαναλειτουργία του κέντρου προσωρινής φιλοξενίας της Λαμπεντούζα.

 

EE: Επείγοντα μέτρα συνδρομής της Ιταλίας


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απολύτως ενήμερη του προβλήματος της μεγάλης ροής Τυνήσιων προσφύγων που αντιμετωπίζει η Ιταλία και εξετάζει ποια μέτρα μπορεί να πάρει ώστε να διευκολύνει την Ιταλία.

 

Αυτή ήταν η αντίδραση της ΕΕ χθες βράδυ, λίγο μετά την επικοινωνία που είχε η αρμόδια επίτροπος Σ.Μάλστρομ με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων (προερχόμενο από τη Λίγκα του Βορρά) Ρομπέρτο Μαρόνι, ο οποίος είχε καταγγείλει την ΕΕ ότι «ως συνήθως» άφησε την Ιταλία να αντιμετωπίσει «μόνη της» το πρόβλημα.

 

Ηδη η Μάλτα εκφράζει την ανησυχία της για μια πιθανή μετατόπιση της πίεσης φυγής από την Τυνησία στις δικές της ακτές. Η Ιταλία, πάντως, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι ζητά την εφαρμογή, σε ενισχυμένη μορφή, του «μοντέλου Αλβανίας» – παραπέμποντας στο προηγούμενο της δεκαετίας του ΄90, όταν η Ιταλία ανέπτυξε ναυτικές δυνάμεις στα αλβανικά χωρικά ύδατα (με τη συγκατάθεση της Αλβανίας) για να μπλοκάρει τη φυγή προς τις ακτές της. «Θέλουμε τη συνεργασία και των άλλων μεσογειακών χωρών, τη συνδρομή τους με τα πλοία τους, τα αεροπλάνα τους, τα ελικόπτερά τους», τόνισε ο κ. Φρατίνι.

 

Στην Τύνιδα η Κάθριν Άστον


Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον έφτασε σήμερα στην Τυνησία για να μεταφέρει την υποστήριξη της Ευρώπης στην διαδικασία δημοκρατικής μετάβασης της χώρας και να συζητήσει τους τρόπους περιορισμού της λαθρομετανάστευσης, μετέδωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

 

Η κ. Άστον θα συναντηθεί με τον Τυνήσιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γανούσι και με τους προέδρους των επιτροπών που έχουν αναλάβει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις και τις έρευνες για τις παραβιάσεις και τη διαφθορά επί καθεστώτος Μπεν Αλι.

 

Η Ευρωπαία αξιωματούχος είχε ζητήσει στις 8 Φεβρουαρίου μια πραγματική πολιτική αλλαγή στη χώρα αυτή, όπως και στην Αίγυπτο προσφέροντας βοήθεια στις δύο χώρες για να πατάξουν την διαφθορά και να αποκτήσουν κυβερνήσεις με μεγαλύτερη διαφάνεια.

 

Η Άστον θα εξετάσει την κρίση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Τυνησία και την Ιταλία εξαιτίας των χιλιάδων Τυνησιών παράνομων μεταναστών που φτάνουν καθημερινά στο νησί Λαμπεντούζα.

 

Τυνησία: «Φυσιολογικό και παλιό το φαινόμενο» – “εσωτερική υπόθεση”

 

Η προσωρινή κυβέρνηση της Τυνησίας φέρεται διατεθειμένη να συζητήσει πιθανή ευθύνη της, στο φαινόμενο των χιλιάδων παράνομων μεταναστών που εγκαταλείπουν την χώρα με για την ιταλική νήσο Λαμπεντούσα.

 

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υπουργός Παιδείας της χώρας Ταγιέπ Μπακουσέ, αρνήθηκε να πάρει θέση σχετικά με τα πιθανά μέτρα από τις αρχές της Τυνησίας για να ανακοπεί το ρεύμα των μεταναστών προς την Ιταλία, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί ευθύνη των δυνάμεων ασφαλείας.

 

Δήλωσε, όμως, ότι ακόμα η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει ενημερωθεί επισήμως από την Ιταλική κυβέρνηση, ώστε να συζητήσει το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο. Παράλληλα υπενθύμισε ότι το πρόβλημα είναι παλιό και απλώς τώρα έχει ενταθεί, λόγω της χαλάρωσης των μέτρων ελέγχου και τάξης από τις δυνάμεις ασφαλείας εξαιτίας των διαδηλώσεων και της εσωτερικής αναταραχής.

 

Επεσήμανε ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες και με δεδομένο ότι κάτι παρόμοιο συνέβαινε και με το καθεστώς Μπεν Αλί, σε γενικότερες γραμμές κρίνει το φαινόμενο ως φυσιολογικό”.

 

Επίσης το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας απέρριψε “κατηγορηματικά κάθε ανάμιξη στις εσωτερικές της υποθέσεις”, αλλά είναι έτοιμο να συνεργαστεί με άλλες χώρες για να εμποδίσουν τους Τυνησίους να μεταναστεύουν παράνομα στην Ευρώπη.

 

Η Τυνησία επισημαίνει “την κατηγορηματική της άρνηση να δεχτεί κάθε ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις και οτιδήποτε πλήττει την κυριαρχία της”, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

 

Η δήλωση αυτή αναφέρεται στην ανακοίνωση χθες Κυριακή του ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι ότι θα ζητήσει να μεταβούν στην Τυνησία ιταλοί αστυνομικοί για να περιορίσουν το κύμα προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

 

“Η Τυνησία επιθυμεί να διατηρήσεις τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με την Ιταλία και να τις ενισχύσει, όμως δεν μπορεί παρά να εκφράσει την έκπληξή της για την στάση αυτή”, υπογράμμισε ο τυνήσιος αξιωματούχος.

 

Το τυνησιακό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως η μεταβατική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με άλλες χώρες στο θέμα της λαθρομετανάστευσης.

 

“Η Τυνησία επαναλαμβάνει την πρόθεσή της να συνεργαστεί με τις αδελφές χώρες για την εξεύρεση λύσεων στο φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης”, προστίθεται στην επίσημη ανακοίνωση.

 

“Η Τυνησία σκοπεύει να εξετάσει το θέμα αυτό, με πλήρη διαφάνεια, με τους ιταλούς υπευθύνους στη διάρκεια των επόμενων επαφών τις προσεχείς ημέρες”, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα πραγματοποιήσει σύντομη επίσκεψη στην Τύνιδα για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γανούσι, στο περιθώριο της προγραμματισμένης περιοδείας του στη Συρία και την Ιορδανία.

 

Υπουργός Εξωτερικών Ιταλίας: «Κοινό συμφέρον να σταματήσει η λαθρομετανάστευση»

 

Η Τυνησία και η Ιταλία έχουν “κοινό συμφέρον να σταματήσουν την λαθρομετανάστευση”, δήλωσε σήμερα ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, μετέδωσε το πρακτορείο Ansa.

 

“Πιστεύω ότι η Τυνησία και η Ιταλία έχουν κοινό συμφέρον να σταματήσουν την λαθρομετανάστευση και η Ιταλία μπορεί να προσφέρει πολλά στην Τυνησία”, τόνισε ο Φρατίνι λίγο πριν αναχωρήσει για μια σύντομη περιοδεία στην περιοχή.

 

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε “μια επιμελητειακή βοήθεια, όπως η παροχή εξοπλισμού στις αστυνομικές δυνάμεις” και πρόσθεσε πως μπορεί να δοθούν στην Τυνησία “σημαντικά μέσα–θαλάσσια και χερσαία–για τον έλεγχο των τυνησιακών ακτών”.

 

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα πραγματοποιήσει σύντομη επίσκεψη στην Τύνιδα για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γανούσι, στο περιθώριο της προγραμματισμένης περιοδείας του στη Συρία και την Ιορδανία.

 

Ο Φρατίνι θα έχει συνομιλίες με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ και με τον ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα με θέμα το “ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ για την Μεσόγειο” και την οικονομική στήριξη “της δημοκρατικής μετάβασης” στην Αίγυπτο και την Τυνησία.

 

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011, 09:05

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ