Ως το 2016 φυσικό αέριο στην Κύπρο

Ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Αντώνης Πασχαλίδης δήλωσε ότι το 2016 η Κύπρος μπορεί να έχει με υποθαλάσσιο αγωγό το δικό της φυσικό αέριο για χρήση από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου και γύρω στο 2019 θα μπορεί να εμπορεύεται φυσικό αέριο, αφού, όπως είπε, τόσο χρόνο θα πάρει η κατασκευή τερματικού υγροποίησης.

 

Ο Κύπριος υπουργός ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών για τις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την αμερικανική εταιρεία Noble Energy, η οποία διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του 2011 ή τις αρχές του 2012 θα προβεί σε γεωτρήσεις στη “θέση 12” της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και τρεις με τέσσερις μήνες μετά θα μπορεί να δώσει στοιχεία για την ύπαρξη κοιτασμάτων, την ποσότητα και την ποιότητά τους.

 

Ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου παρακάλεσε την Επιτροπή να κυρώσει η Βουλή τη συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, πριν από την επίσκεψη του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια στην Ιερουσαλήμ στα μέσα Μαρτίου. Το Ισραήλ, είπε, ολοκλήρωσε τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας. Ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι η κυπριακή πλευρά έχει διαβιβάσει στο Ισραήλ την πρότασή της για τον καταμερισμό των κοινών κοιτασμάτων.

 

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών ο τέως πρέσβης της Κύπρου στο Ισραήλ Τάσος Τζιωνής χαρακτήρισε τη συμφωνία με το Ισραήλ “πρότυπο συμφωνίας και διαπραγμάτευσης”. Επεσήμανε ότι “είναι εξαιρετικά σημαντική η υιοθέτηση της μέσης γραμμής, καθώς δεν υπάρχει οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας στη Μεσόγειο”. Είπε ακόμα πως για την επίλυση διαφορών υιοθετήθηκε ο όρος της διαιτησίας με υιοθέτηση πρότασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Με βάση τις μελέτες της αμερικανικής υπηρεσίας γεωλογικών επισκοπήσεων, που φαίνεται να επιβεβαιώνονται στην περιοχή Λεβαντίνης, υπάρχουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου που δύνανται να καλύψουν τις ανάγκες της ΕΕ για τρεις και πλέον δεκαετίες, ανέφερε ο πρέσβης κ. Τζιωνής.

 

Αυτό, επεσήμανε, “αυξάνει τη γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου όπως αυξάνει τους κινδύνους και ως εκ τούτου απαιτούνται συμμαχίες”.

 

Με τις συμφωνίες που υπέγραψε η Κύπρος με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ καθορίζεται, όπως ανέφερε ο Κύπριος πρέσβης, το νοτιοανατολικότερο σύνορο της ΕΕ στη Μεσόγειο. Πρόσθεσε ότι αναμένεται από τον Λίβανο να επικυρώσει τη συμφωνία του 2007.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ